Císařské párečky v těstě

Čas od času upeču rohlíky nebo bulky. A zcela výjimečně něco jiného než tuto klasiku. Vždycky je to na přání, protože je o mně známo, že pečivo dlouhé roky téměř nejím. Ne že by mi nechutnalo, ale na prvním místě jím a miluji chleba, bez něho se prostě neobejdu. A jaksi vzhledem k věku, potřebám a zájmu zachování zdraví si musím svoji denní „krmnou dávku“ poskládat a vybrat. A pro pečivo mi už talíř nezbývá.

Manžela honila mlsná. Koupil dle etikety Císařské párečky. A že bych je mohla zabalit do těsta, nemusím to ani nijak zdobit. Prostě „tak nějak jako do deky, vůbec se s tím nepárej, jen zabal a upeč.“
No…, no nakonec jsem mu tu deku stejně trochu vyzdobila…

To jsem si ale dala! Koupil snad tu nejmenší velikost párků na světě, zdaleka ne ani velikosti palce. Na jedno zabalení jsem použila jen 18 g těsta! I to bylo skoro moc. Mini těsta naplněná mini párečky…

V polovině motání jsem to vzdala, další těsta navážila větší a naplnila dvěma kusy párečků. A protože jsem vyrobila i dvojitou dávku těsta na pečení, nebralo to konce ani tak. Doporučuji velmi koupit párky rozhodně o trochu větší.

Hotové jednohubky jsou výborné namáčené v okořeněném kečupu (česnekem) – namáčet a ukusovat…
Můžete rovněž smíchat rozpuštěné máslo s utřeným česnekem, troškou soli a pečivo ihned po upečení pomazat. Je to také výtečné, za mě TOP, česnek jsem schopna vpravit skoro všude. V tomto případě ničím před pečením nesypejte nebo jen půlku pečiva, abyste mohli snadno kousky namazat.

Skvělé pohoštění třeba k hokejovému zápasu s přáteli.

Císařské párečky v dece

Suroviny

  • 300 g mouky pšeničné polohrubé napůl s hladkou
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 10 g cukru
  • 130–180 ml mléka
  • 18 g čerstvého droždí – méně než půlku kostky
  • asi 250 g menších kvalitních párků
  • sezam na zdobení pečiva
  • 1 vejce na pomašlování

Dávka na 1 velký plech.

Finální postup

Všechny suroviny nechte dostatečně dlouho dobu ohřát při pokojové teplotě – nejméně 2 hodiny.
Poté nechte v hrnečku vzejít 10 až 15 minut rozdrobené droždí, zasypané lžičkou cukru a zalité polovinou vlažného mléka. Vršek má být po správném vykynutí popraskaný, viz foto.

Vlije vzešlé droždí do mísy robata, přidejte vejce a rozpuštěné vlahé máslo. Prošlehejte metličkou, přisypte mouku se solí a přilejte mléko. Ne všechno, protože každá mouka saje jinak i každé vejce je jinak velké. Postupně dolaďujte hustotu těsta, ale nemá být příliš tuhé. Hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a přestane se chytat mísy. Nebo ručně vařečkou, ale rozhodně déle.

Nechte přikryté v míse kynout asi 1 hodinu nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem

Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na kousky. Já rozvažuji – zde po 18 až 20 gramech na 1 mini páreček, na 2 kusy po 30 gramech těsta. Musíte si množství doladit dle velikosti vašich párků či jiné uzeniny.

Nechte chvíli odpočinout a pak smotejte do kuliček.

Je na vás, co si z nich vyválíte. Můžete jen „dečku“- dlouhý ovál a páreček zabalit.

Nebo těsto od půlky částečně nařezat rovně a uplést copánek a zabalit..

Nebo šikmo…

Zamotané párky uložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte asi 20-30 minut znova vykynut.

Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem či jinými semínky. Můžete nechat zcela holé.

Pečte na 180 °C přibližně 25 minut. Nenechávejte ale pečivo zbytečně vysušit.

Jsou výborné namočené v kečupu nebo ještě horké pomazané česnekovým máslem.

Napsat komentář