Pečený ovocný čaj

Kam s přemírou ovoce ze zahrady? Třeba do pečených čajů! V zimě, až budete promrzlí zachumlaní do svetrů, přijdou jako na zavolanou k chuti i zahřátí. Provoní i celý byt.

Příprava je velmi jednoduchá a výsledek chuťově skvělý. Pamatuji babičku i maminku, kdy ovocný čaj připravila v cukuletu – dala na dno hrníčku lžíci džemu, zalila vařící vodou a promíchala. Dospělým kápla i trochu slivovice…
Vůbec ji netrápila nepovedená várka řídkého džemu, byl z něho výborný čaj nebo poleva na pudink. U našeho čaje budete postupovat podobně, jen džem vyměníte za pár lžiček pečeného ovoce.

Já ho miluju – chuť je výborná a v hrníčku mám i barevné kousky léta.

Ovoce se dá kombinovat různě. Já se snažím do každé dávky dát ovoce kyselejší (rybíz, ostružiny, maliny, višně, jahody) a ovoce méně kyselé (jablka, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, švestky, hrušky). Jenže neroste vše ve stejnou dobu, proto letní druhy mrazím a vařím až na podzim, kdy dozrávají jablka, hrušky a švestky.

Meruňky, broskve, hrušky, jablka omyji a vykrájím jádřince (vyndám pecku), pokrájím na větší kostky, neloupu. Drobné ovoce jako rybíz, maliny a jahody jen opláchnu, nechám vcelku. Třešně a višně vypeckuji, rovněž nekrájím. Téměř vždy připravuji várku rovnou ze 2 kil ovoce.

Další kapitolou jsou citrusy – pomeranče, mandarinky, pomelo atd. Ty na zahradě nerostou, takže tento čaj vařím zřídka, když se zadaří velmi výhodná koupě. Ovoce oloupu, pokrájím rovněž na menší kousky a peču stejně. Jen přidám čerstvý zázvor, sem se velmi hodí.

Stane se, že budete mít ku spotřebě jen jeden druh ovoce, třeba nemůžete skladovat v mrazáku větší množství ovoce – vůbec ničemu to nevadí a je to stejně dobré. Já třeba dnes peču čaj jen z bílých hroznů a včera ze švestek…

Nebojte se toho, je to jednoduché a moc dobré.

Recepis

Suroviny

  • 1 kg ovoce / 2 kg
  • 350-600 g cukru / 700-1,2 kg – nejlépe třtinový, ale v podstatě to je jedno, klidně bílý
  • 100 ml rumu nebo slivovice, může být i vodka/ 200 ml
  • 6 hřebíčků / 12 hřebíčků
  • 1-2 lžičky skořice /2-3 lžičky
  • ¼ lžičky mletého badyánu nebo 2 hvězdičky / ½ lžičky či 4 hvězdičky
  • lze přidat i čerstvý 1,5×1 cm kousek drobně pokrájeného oloupaného zázvoru, ne každý ho má rád, hodí se spíše k citrusovým plodům / 3×2 cm
  • 1 kus bio citrónu pokrájený na půlměsíčky / 2kusy – pokud budete vařit jen samotný rybíz nebo velké množství v dávce, citron vynechejte nebo přidejte jen strouhanou citronovou kůru

Finální postup

Připravte si pekáč o velikosti cca 37×27 cm na 1 kg ovoce nebo 41×23 na 2 kg ovoce, řádně umyté skleničky (spíše menší do 200 ml) a víčka. Pekáče nepřeplňujte, musí zůstat alespoň 2 cm od kraje volné, jinak bude bublající šťáva vytékat do trouby.

Mrazené ovoce si chystám večer nebo alespoň pár hodin předem, aby rozmrzlo. Dá se vložit do trouby i zmrzlé, ale pak se prodlouží čas pečení téměř na dvakrát tolik a to mi přijde až trochu zvrhlé zbytečně platit drahou elektřinu… Rozvážím do pekáčů a pak hned zasypu cukrem i vším ostatním jako čerstvé.

Ještě poznámka – kdekoliv mi chybí do váhy ovoce nějaké množství, vždy se dá nahradit nejvíce neutrálními jablky. Můžete loupat, ale nemusíte, já je neloupu. Viz foto.

Čerstvé ovoce omyjte, velké kusy pokrájejte, drobné ovoce nechte tak. Vložte do pekáče, zasypejte cukrem, kořením a zalejte alkoholem. Alkohol dávám ihned. A proč? Jeho chuť zůstane a samotný se vypaří, mohou tedy konzumovat i děti a řidičům nehrozí zákaz řízení.

Na fotografii je zrovna pouze jeden druh ovoce. Malé množství mletého badyánu vidíte dole v levém rohu. Pro srovnání se skořicí, která je po celém povrchu. Badyán je totiž velmi aromatický, jím zcela určitě šetřete!

Vše promíchejte před vložením do trouby.

Dejte péci do vyhřáté trouby na 200 °C za občasného promíchání cca 45-60 minut, já na horký vzduch.
Poprvé nakukuji po 20 minutách až 1/2 hodině. Pak již častěji.

Doba celého pečení velmi záleží na množství tekutiny, kterou ovoce obsahuje, musí se alespoň z 1/3 odpařit, aby se čaj částečně zahustil. U mrazeného ovoce pečte určitě hodinu, pustí hodně šťávy. Je potřeba kontrolovat.

Hotovo…

Kdybyste náhodou pekli déle, celkem nic se nestane, jen se ovoce více zahustí a ve sklenici ztuhne téměř jako džem. Pak se ho do hrnečku na čaj vloží méně. Já občas „přepeču“ schválně a chodím mlsat jen tak…

Hotový upečený čaj ihned nalejte do připravených skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 10 minut.

A jiný čaj – z různých druhů ovoce.

Kdo dal cukru velmi málo (méně, než uvádím u receptu nebo „necukr“), skleničky pro jistotu sterilizujte na 90°C 20 minut. Cukr je konzervant a čím je ho méně, tím více se tato schopnost vytrácí.

Čaj si připravíte tak, že do 1/4 l hrnečku či sklenice nalejete pár lžic čaje a zalijete horkou vodou. Komu se bude zdát málo sladký, může dosladit nyní.

Kohokoliv jsem tímto čajem obdarovala, byl spokojený a pochutnal si. A často slýchám „nemáš ještě?“

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Pečený ovocný čaj”

    1. Děkuju! 🙂❤️
      Teoretický ano, ale počítejte s tím, že jak je topící těleso velmi nízko, budete mít “po” na vrchní části co drhnout… Ovoce prská, jak se peče a probublavá.

Napsat komentář