Mohla bych toho napsat mnoho o tom, jak jsem propadla chuti chutney…
Opravdu jsem si tu sladkokyselou, kořeněnou a mírně pálivou chuť zamilovala. Nejen k masu a sýrům, klidně namažu místo džemu na chleba. Nebudu radši ani prozrazovat, kam všude se dostalo na mém talíři jako příloha.
Dnes přidávám recepis na hruškové, s přidaným ananasem a jablky. Lze ananas i jablka vynechat a uvařit jen ze samých hrušek o váze 2,2 kil. Vařila jsem obě, těžko říci, které je lepší. Do samotných hrušek jsem přidala karamelový sirup Monin, asi 100 ml.
Co vám budu povídat – I ❤ chutney.
Recepis
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-92-1024x768.jpg)
Suroviny I
- 900 g hrušek
- 600 g čerstvého ananasu
- 700 g jablek
- 400 g červené cibule pokrájené na půlměsíčky
- 400 ml červeného vinného octa
- 500 g hnědého cukru
- 220 g sušených brusinek /nebo rozinek
- 2 lžíce hořčičného semínka
- 2 lžíce celých semínek černuchy (nigella) – nazývá se rovněž černý kmín nebo královský kmín, používá se jako aromatické koření chutí lehce připomínající pepř
- 2 zarovnané lžičky kurkumy
- 2 lžičky chilli kousků – podle chuti lze i více
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého badyánu nebo 3 hvězdičky
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 4 lžičky soli
- 8 g citrusového pektinu
- 5-6 lžic oleje
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-452-779x1024.jpg)
Suroviny II
- 2,2 kg hrušek již v opracovaném stavu
- 400 ml jablečného octa – lze i vinný
- 400 g hnědého cukru – může být i bílý
- 100 ml karamelového sirupu Monin
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/Snapseed-454-746x1024.jpg)
- 220 g sušených rozinek
- l-2 lžíce hořčičných semínek
- 2 lžičky chilli kousků – podle chuti lze i více
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého badyánu nebo 3 hvězdičky
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 12 hřebíčků
- 4 lžičky soli
- 5-6 lžic oleje
- 8 g citrusového pektinu
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-90-913x1024.jpg)
Finální postup
Všechno ovoce opláchněte pod tekoucí vodou. Hrušky a ananas oloupejte, jablka ne. U hrušek i jablek odstraňte jádřince. Aby vám hrušky a jablka nehnědly, připravte si velkou mísu s vodou a do té přidejte lžičku kyseliny citronové nebo 50 ml octa. Oloupaný ananas rozkrojte na čtvrtiny, a ještě vykrájejte tuhý střed.
Všechno ovoce před vložením do kastrolu pokrájejte na menší kousky.
Na oleji osmažte na půlměsíčky pokrájené cibule. Malá může být jen na kolečka.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/08/Snapseed-340-1024x713.jpg)
Přisypte cukr (2 lžíce odložte stranou) a za pilného míchání nechte rozpustit, dokud lehce nezkaramelizuje – NE úplně dohněda. Pozor na to, ať ho nespálíte.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/08/Snapseed-343-1024x685.jpg)
Zalejte octem a přidejte všechny jemně pokrájené ingredience, koření a sůl.
Míchejte a přiveďte k varu. Povařte asi 40-60 minut za mírného probublávání. Ke konci přisypte odložený cukr dobře promísený se želírujícím přípravkem a vařte ještě asi 3-5 minut.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-93-1024x757.jpg)
Čatní se vaří tradičně dlouho, i hodiny (záleží na množství surovin a velikosti hrnce) až do zhoustnutí. Já jsem se ale nechtěla se zbavit úplně veškeré „šťávičky“ z ovoce a zvolila tento postup. Zrovna zde je pektinu opravdu malé množství
Můžete tedy klidně pektin vynechat a připravit zmíněným způsobem – pomalu vařit do požadované hustoty.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-91-1024x768.jpg)
Čatní naplňte do řádně vymytých sklenic, očistěte hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 6-10 minut nechte stát na víčkách. Kdo má obavu, aby se nezkazilo, může sterilizovat na 80 °C 20 minut.
Miluju čatní na chleba i sladké pečivo pokryté šunkou nebo přírodním sýrem. Nebo ke grilovanému masu… Vyzkoušejte! Přírodní domácí žervé typu Lučina zde.
![](https://www.vune-chleba.cz/wp-content/uploads/2022/09/FullSizeRender-92-1024x768.jpg)
Vaše Lida ❤
Zdravím, chtěl bych se zeptat, šlo by dát jen jablka? A není to šíleně sladké když tam je tolik cukru, případně jde ubrat? Díky 🙂
Ano, lze jen jablka.
Není to přeslazené. Na kilo ovoce ho vychází 200-250 g. A je tam ocet. Klidně uberte oboje.
Pak ale budete muset sterilizovat nebo rychle spotřebovat.