Vícezrnné burgerové bulky

Tohle pečivo máme moc rádi nejen plněné masem, ale i sladké. Tedy já. Mužská část raději maso nebo pomazánku.

V těstě je asi ¼ celozrnné mouky, a přesto i druhý den jsou měkké. Hodí se na snídani, jako příloha k hustým polévkám a plněné jako samostatný oběd.

Kupodivu chutnají i mému muži a jak už víte, je velmi tradiční člověk…

Místo slánku (co to je zde) lze použít klasicky droždí – 15 g čerstvého, tekutiny bude celkem 330-380 g a časy kynutí se zkrátí. Postup stejný.

Z těsta se dá upéci i výborný toustový chleba.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 80 g vody
  • 8 g soli
  • 8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 570 g mouky – 380 g hladké mouky 00, 150 g pšeničné celozrnné, 40 g žitné celozrnné /nebo 380 g hladké 00 a 190 g pšeničné celozrnné
  • 250-300 g vody napůl s mlékem dle savosti mouky, celozrnná potřebuje více vody
  • 65 g másla
  • 25 ml šťávy z citronu /lze vynechat
  • 30 g melasy nebo 20 g cukru
  • 1 vejce na mašlování
  • semínka na ozdobu – sezam, len

Finální postup

Do mísy nalejte slánek, téměř všechno mléko s vodou (cca 50 ml si nechte stranou na doladění těsta, v savosti mouk jsou značné rozdíly!), citronovou šťávu a melasu (cukr).  Rozmíchejte. Melasa dodá barvu a zajímavou chuť. Šťáva z citronu pomůže lepšímu kynutí těsta a vláčnosti.

Přisypte proseté mouky a hněťte na nízkou rychlost 10 minut. Až teď, po částečném vyvinutí lepku, přidejte pokrájené máslo a pokračujte v hnětení dalších asi 5-10 minut. Těsto má být elastické, vláčné. Tady okénko neočekávejte, ani tak dlouho nehněťte, v těstě je celozrnná mouka.

Vyhnětené těsto přendejte do vyolejované nádoby a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu cca 1 1/2–2 ½ hodiny. Čas je orientační. Může kynout přes noc metodou „věnuj mi jednu noc“ i v lednici, jako toto těsto na fotografii. Jak na to, najdete zde.

Vykynuté těsto rozdělte na vále kartou.

Navážila jsem po 70 gramech.

Smotejte v kuličky.

Připravte si velký plech vystlaný pečícím papírem. Na něj kuličky umístěte. Nebo do nějaké pěkné formy… Já do maličké keramické dala zbytek.
Přikryjte fólií nebo druhým plechem Nechte alespoň o polovinu znova nakynout – cca 1 1/2 hodiny

Troubu rozehřejte na 220 °C i s plechem na dně – budeme zapařovat, je to podle mě lepší. Kdo nechce, nemusí.

Vykynuté bulky vložte do trouby a na plech chrstněte hrníček horké vody a ihned uzavřete. Pečte 8 minut, pak plech vyndejte a snižte teplotu na 180°C. Dopékejte dalších cca 10-12 minut.

Upečené burgery nechte na plechu nebo mřížce vychladnout. Naplňte dle libosti. Já jako vždy máslo a džem…

Nádherná struktura těsta.

Vaše Lida ❤

10 odpovědí na “Vícezrnné burgerové bulky”

  1. Děkuji za vaše recepty, jsou úžasné a takový chleba ze slánku nemá chybu. Teď se chystám na ty bulky, protože vypadají úžasně. Děkuji moc.

  2. Dobry den,chci zacit pect vse ze slankem,protoze se mh libi male mnozstvi drozdi.
    Ale mam jednu otazku.
    Protoze bych si rada upekla 2 dny po sobe cerstve pecivo,tak kdyz testo rozdelim na dve poloviny a nechala kynout pres noc v lednici a druhy den upekla,tak muzu tu druhou polovinu testa nechat az do dalsiho dne v lednici a pak pect pecivo?Nevim jestli by to slo.
    Dekuji za odpoved.

      1. Tak davam vedet jak dopadly vicezrnne bulky,testo pres noc v lednici a upecene v troube,nadherne.
        A dalsi den a noc druha polovina testa a upecene v remosce.Povedly se tak jako ty v troube.Moc dobre kdyz jsou upecene krupave.
        Dekuji.

Napsat komentář k Miroslava Zrušit odpověď na komentář