Vícezrnné burgerové bulky

Tohle pečivo máme moc rádi nejen plněné masem, ale i sladké. Tedy já. Mužská část raději maso nebo pomazánku.

V těstě je asi ¼ celozrnné mouky, a přesto i druhý den jsou měkké. Hodí se na snídani, jako příloha k hustým polévkám a plněné jako samostatný oběd.

Kupodivu chutnají i mému muži a jak už víte, je velmi tradiční člověk…

Místo slánku (co to je zde) lze použít klasicky droždí – 15 g čerstvého, tekutiny bude celkem 330-380 g a časy kynutí se zkrátí. Postup stejný.

Z těsta se dá upéci i výborný toustový chleba.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 80 g vody
  • 8 g soli
  • 8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 570 g mouky – 380 g hladké mouky 00, 150 g pšeničné celozrnné, 40 g žitné celozrnné /nebo 380 g hladké 00 a 190 g pšeničné celozrnné
  • 250-300 g vody napůl s mlékem dle savosti mouky, celozrnná potřebuje více vody
  • 65 g másla
  • 25 ml šťávy z citronu /lze vynechat
  • 30 g melasy nebo 20 g cukru
  • 1 vejce na mašlování
  • semínka na ozdobu – sezam, len

Finální postup

Do mísy nalejte slánek, téměř všechno mléko s vodou (cca 50 ml si nechte stranou na doladění těsta, v savosti mouk jsou značné rozdíly!), citronovou šťávu a melasu (cukr).  Rozmíchejte. Melasa dodá barvu a zajímavou chuť. Šťáva z citronu pomůže lepšímu kynutí těsta a vláčnosti.

Přisypte proseté mouky a hněťte na nízkou rychlost 10 minut. Až teď, po částečném vyvinutí lepku, přidejte pokrájené máslo a pokračujte v hnětení dalších asi 5-10 minut. Těsto má být elastické, vláčné. Tady okénko neočekávejte, ani tak dlouho nehněťte, v těstě je celozrnná mouka.

Vyhnětené těsto přendejte do vyolejované nádoby a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu cca 1 1/2–2 ½ hodiny. Čas je orientační. Může kynout přes noc metodou „věnuj mi jednu noc“ i v lednici, jako toto těsto na fotografii. Jak na to, najdete zde.

Vykynuté těsto rozdělte na vále kartou.

Navážila jsem po 70 gramech.

Smotejte v kuličky.

Připravte si velký plech vystlaný pečícím papírem. Na něj kuličky umístěte. Nebo do nějaké pěkné formy… Já do maličké keramické dala zbytek.
Přikryjte fólií nebo druhým plechem Nechte alespoň o polovinu znova nakynout – cca 1 1/2 hodiny

Troubu rozehřejte na 220 °C i s plechem na dně – budeme zapařovat, je to podle mě lepší. Kdo nechce, nemusí.

Vykynuté bulky vložte do trouby a na plech chrstněte hrníček horké vody a ihned uzavřete. Pečte 8 minut, pak plech vyndejte a snižte teplotu na 180°C. Dopékejte dalších cca 10-12 minut.

Upečené burgery nechte na plechu nebo mřížce vychladnout. Naplňte dle libosti. Já jako vždy máslo a džem…

Nádherná struktura těsta.

Vaše Lida ❤

4 odpovědi na “Vícezrnné burgerové bulky”

Napsat komentář