Jidášky pro Adélku

Letos si osmiletá vnučka přivezla svůj recept. Povídali si o Velikonocích ve škole. Nakonec jsme spolu pekly ty moje, již ze zadělaného těsta. Její recept z domova také přidávám.

Podle lidových tradic by se měly upéct i rovnou sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení a následně smrt. Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby mají potírat, symbolizují plodnost a hojnost – tradiční charakteristiky jara.


Dala jsem do těsta i moji oblíbenou smetanu. Tentokrát vykynuto se slánkem. Co to je slánek najdete zde.

Velmi dobré a vláčné jemné pečivo. Dávka je z kila mouky, můžete udělat jen z půlky surovin.

Jidášky a jiné točenky

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.


Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 1000 g hladké mouky
  • 300–350 ml smetany 12%
  • 140 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla + 20 g sádla
  • strouhaná čerstvá kůra z 1 citronu
  • špetka muškátového oříšku

Na pomašlování před pečením

  • 2 celá vejce

Vejce rozšlehejte vidličkou na hladkou tekutinu.

Na pomašlování po upečení

  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce másla

Máslo a med rozpusťte do tekuté formy.

Recept od Adélky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • cca 200 ml mléka
  • citronová kůra

Finální postup

Do mísy od robota nalejte slánek, smetanu (50 ml si nechte stranou, laďte dle savosti mouky a velikosti vajec), rozklepněte vejce, přidejte i med. Metličkou prošlehejte.

Přisypte prosátou mouku a nastrouhejte na její povrch citronovou kůru. Můžete použít i sušenou, ale čerstvá voní mnohem lépe.

Hněťte asi 15-20 minut na nižší rychlost, do částečného vyvinutí lepku. Na fotografii to je ještě málo. A tady jsem přilila ještě trochu smetany – těsto bylo hodně husté. Nepřehánějte to – pokud má udržet tvary, zcela volné být nemůže, rozteklo by se.

Až bude „pěknější,“ přidejte na kostky pokrájené studené máslo i rozměklé sádlo a dalších cca 10-15 minut zapracovávejte do těsta.

Těsto má být lesklé, nelepivé a nejlépe vyhnětené „na okénko“.

Dejte vykynout na teplejší místo v kuchyni (1 1/2-3 hodiny) nebo lze i do lednice na noc po částečném vykynutí. Jak to dělám? Třeba jako u receptu zde.

Vykynuto.

Vykynuté těsto vyklopte na vál.

Vytvarujte co vás napadne. Nejvíce se peče tvar zamotaného provazu – na něm se Jidáš oběsil. Kousky uložte na vystlané (nebo vymazané) plechy.

Nechte vykynout přikryté, třeba stejně velkým plechem.

Musí si viditelně zvětšit objem, cca za 1 až 2 hodiny.

Před vložením do trouby pomašlujte vajíčkem a pečte na 190°C cca 10-15 minut.

Ihned vytažené z trouby potřete tekutým medem s máslem. Budou se nádherně lesknout.
Střídka lehká jako mech.

Krásné jaro!
Vaše Lida ❤

Napsat komentář