Kynutá velikonoční hlavička

Velikonoční hlavičku (nádivku) dělám celé roky pořád stejně – bez kypřidel, se sněhem.

Kdysi přinesla kolegyně ochutnat na pracoviště kynutou. Ani jsme to nepoznali a chutnala nám. Zapsala jsem si ji do sešitu a jednou vyzkoušela. Zapomněla na ni, jak to bývá… Dlouhé roky. 10-15 let?

A kdosi se letos zeptal na kynutou nádivku. Šla jsem hledat a sešit našla.
Suroviny jsem upravila a doplnila velmi stručný návod. Droždí zde slouží skutečně na vykynutí a nakypření (místo bílků), neucítíte ho. A obohatíte nádivku o vitamín B.

Vyzkoušejte… Za čarou je poloviční množství, z kila masa je jí pro více strávníků.

Kynutá velikonoční hlavička

Suroviny

  • 1 kg uzeného vařeného masa /1/2 kg
  • ¾-1 l vody nebo vývaru / cca 400 ml
  • 250 g dětské krupičky /125 g
  • 500 g mladých kopřiv nebo listového špenátu /250 g
  • 42 g čerstvého droždí /21 g
  • 5 rohlíků /2 1/2
  • 8 celých vajec /4
  • 3 stroužky česneku /1-2
  • sůl
  • koření: pepř a kmín
  • tuk na vymazání pekáče
  • strouhanka na vysypání

Finální postup

Do nádoby o obsahu 1,5 až 2 litry nalejte část tekutiny, cca necelý ½ l. Rozdrobte a rozmíchejte droždí, přisypte všechnu krupičku. Znovu promíchejte a nechte ½–¾ hodiny vykynout.

Kvásek musí zvětšit 2x objem a povrch začít lehce praskat.

Kopřivy nebo špenát zbavte stopek. Pokrájejte – raději jemněji než já… Můžete polovinu zeleně i rozmixovat, ne více – nádivka bude krásně zelená celá, tedy i samotné těsto.

Pokrájejte na menší kostičky uzené maso a rohlíky.

Do mísy vyklepněte vejce, prošlehejte, přilejte kvásek. Přidejte kostky rohlíků, uzené, sůl, rozetřený česnek a koření. Všechno promíchejte. Těsto je poměrně řídké, nelekejte se. S tekutinou ale opatrně – záleží na velikosti vajec.

Vymažte si pekáček a vysypejte strouhankou. Nalejte nádivku a nechte ji 30-40 minut kynout (dle okolní teploty).

Pečte na 170°C asi 45-50 minut – záleží i na tom, jak vysokou nádivku budete mít.

Výborně se hodí k nádivce kyselý okurek.

Přeju dobrou chuť.
Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Kynutá velikonoční hlavička”

  1. Díky za recept a jen pro pořádek se prosím zeptám-druhá část tekuté složky je jen pro případ, že by nádivka byla příliš hustá a jinak se nepoužije, ano? Děkuji a zdravím, Dáša

Napsat komentář