Akurátní sváteční mazance

Těsto akorát tučné, akorát sladké na sváteční mazance na Velikonoce.
Celé roky nějaké peču – tu přidám vejce, tu máslo, tu cukr. Nebo uberu. Velké, malé, pletené, všelijaké. Tento je slavnostní, bohatější. I velikost si můžete určit akorát pro vás.

Tentokrát jsem dělala mazanečky kolem 130 g těsta. Porce ke snídani či kávě zcela dostačující. Akorát… Našla jsem totiž roky uložené papírové formičky. Hned jsem je zanesla do kuchyně…

Můžete přidat do těsta jen samotné žloutky, záleží vždy na tom, kolik můžete obětovat vajec. Samotné žloutky těsto pěkně obarví a zjemní.

Vykynutý slánkem, co to je zde.

Jemný, vláčný, výborný. Z těsta je skvělá i vánočka.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 50 g vody
  • 5 g soli
  • 8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 600 g hladké mouky
  • 2 celá vejce /nebo 4-5 žloutků
  • 110 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 110 g másla
  • 50 ml smetany / nebo 0 g smetany
  • 160 ml vody / nebo 210 g vody
  • citronová kůra z ½ citronu
  • muškátový květ – na špičku nože
  • 75 g rozinek namočených nejméně 3 hodiny v rumu

Finální postup

Do mísy od robota nalejte slánek, vejce, vodu (50 ml si nechte stranou, laďte dle savosti mouky a velikosti vajec), přidejte i oba cukry. Metličkou prošlehejte.
Přisypte prosátou mouku, muškátový oříšek a nastrouhejte rovněž citronovou kůru. Můžete použít i sušenou, ale čerstvá voní mnohem lépe.

Hněťte asi 15-20 minut na nižší rychlost, do částečného vyvinutí lepku. Popřípadě ještě dolaďte tekutinou hustotu těsta. Nepřehánějte to – pokud má udržet tvary, zcela volné být nemůže, roztékalo by se.

Přidejte na kostky pokrájené studené máslo a dalších cca 10-15 minut zapracovávejte do těsta.

Těsto má být lesklé, nelepivé a nejlépe vyhnětené „na okénko“.

Těsně před koncem přidejte i okapané rozinky. Můžete přidat i jiné kandované ovoce.

Dejte vykynout na teplejší místo v kuchyni (cca 3 hodiny) nebo lze i aplikovat metodu „věnuj mi jednu noc“ – do lednice na noc po částečném vykynutí. Jak to dělám? Podrobnější popis u receptu zde.

Vykynuto – cca 24 hodin v lednici při 4°C. Vloženo po částečném vykynutí, viz gumičky. Dolní – začátek vložení těsta do nádoby, ta vyšší – těsto umístěno do lednice.

Vykynuté těsto vyklopte na vál. Radost pohledět.

Buď vykoulejte 2 střední mazance nebo můžete udělat jako já více minimazanečků cca po 120-130 g. Těsto rozvažuji na stejno velikost. Krásné jsou i z forem na muffiny.

Nechte vykynout přikryté tak dlouho, dokud alespoň o 2/3 nezvětší objem. U těsta zpracovaného přímo z lednice to potrvá i 3-4 hodiny. Těsto je tučné, sladké a na tyto poměry naopak velmi malé množství droždí.

Mezi dvěma pekáči.

Hotovo.

Před vložením do trouby pomašlujte vajíčkem a ozdobte třeba plátky mandlí. Můžete i naříznout do tvaru kříže.

Pečte na 175-180 °C dle velikosti, já ty moje 35 minut.

Mazance v jiné podobě.

Jemná střídka.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

14 odpovědí na “Akurátní sváteční mazance”

  1. Liduško, nestíhám vaše recepty zkoušet!🙃 Papírové formičky jsou krásné. Kde se dají koupit? Děkuju. Olga.

  2. Dobrý den, můj příspěvek pod tento recept vlastně nepatří, ale týká se mazance, tak ho dávám sem. Přibližně před rokem jsem objevila Vaše stránky a jedním z prvních receptů (ne-li prvním), který jsem použila, byl právě mazanec podle receptu koruna pro krále. Od té doby jsem už vyzkoušela Vašich receptů fůru, když jsem se ale chystala na letošní mazanec, z nostalgie jsem se vrátila opět k receptu na korunu, tentokrát už ale ve vylepšené verzi (zaděláno smetanou sladkou i zakysanou) a s tuhým kvasem, který jsem si od února opečovávala. A vůbec nelituju, mazanec je velejemný a vláčný, jeden by ho snědl na posezení, kdyby z toho neměl výčitky 🙂
    Přeji Vám hodně zdraví a hodně elánu na další pečení!

  3. Neskutečně dobrý mazanec. Netřeba hledat další nový recept. Prostě vyladěn do dokonalosti. Do dalšího dne zůstala jen patka. Takže už v lednici zraje slánek na novou várku. Děkuji za skvělý recept

  4. Dobrý den, dcera mě upozornila, že moje vánočka je dusivá, tak jsem ji zkusila udělat z tohoto těsta na mazanec. Neměla jsem smetanu, použila jsem vodu a 2 lžíce sušené syrovátky, navíc rum a kandovanou citron. a pomeranč.kůru spolu s rozinkami. A výsledkem je ta nejúžasnější vánočka jakou jsme kdy jedli. Děkuji za tento i ostatní recepty ze slánku. Krásné vánoce  Lída

  5. Dobrý den, peču kynuté už jenom podle vašich receptů se slánkem. Jen pořád nemohu pochopit, jestli mám dávat množství droždí tak 1,5 – 2% z hmotnosti mouky, nebo když kyne přes noc mohu dát ještě míň ?Někde se dokonce zmiňujete o 1,5 až 2 g na 0,5 kg mouky pokud budu nechávat kynout přes noc. Pochopila jsem to správně? Jinak moc děkuji za úžasné recepty a inspiraci, které sdílíte s námi. Hana Š

    1. Dobrý den.
      Můžete cokoliv. Jen jsem koncipovala slánek spíše s menším množstvím.
      Je to jako s jinými kvasinkami – čím je jich méně, tím těsto déle kyne a přináší to jisté bonusy.

Napsat komentář