Povidla z pomalého hrnce

Povidla byla základem každého špajzu a typickým venkovským způsobem zpracování ovoce. Nesměla v žádné domácnosti chybět.
Některé prameny uvádí, že byla známá v našich zemích již od panování Karla IV a pochází z balkánských zemí, s největší pravděpodobností dnešního Srbska.

Nejčastěji to byla švestková, švestky rostly všude. V podstatě si je můžete uvařit z jakéhokoliv ovoce. Na koláče a do buchet učiněná lahůdka.
Tedy byla. To, co koupíte v obchodě, už takové není. Švestky se nechaly projít prvními podzimními mrazíky, až měly tzv. „scvrklé prdelky.“ Tímto procesem zesládly a vůbec se nemusel přidávat cukr.

Práce je to dlouhá…
Vařila se na okraji plotny po celý den nebo v kotli na dvorku, rovněž dlouhé hodiny, dokud se neodpařily, typuju, tak 2/3 vody.
Brzy ráno se pod kotlem zatopilo. A protože v plném kotli by míchadlo nikdo neutáhl, postupně se švestky přisypávaly. I tak se ke konci vaření „míchači“, muži i ženy z celé rodiny, s hustými povidly dost nadřeli. Byla zdrojem cukru na zimu, zrovna jako křížaly, ne každý měl med.

Houstnoucí povidla sem tam vystříkla a pálilo to jako čert. Byla hustá a černá jako tér. Stejná si můžete vyrobit i vy. Dědeček to nesnášel, protože pokud se vařila v kuchyni, musel po „akci“ celou vybílit, aby na posvícení nebo Vánoce bylo čisto. Ale nikdy neřekl, „nevařte ten černé sajrajt“, protože věděl, jaká to je dobrota. I namazaná na chlebě výborná.

Ti starší si pamatuji, jak v létě na silnicích tál asfalt (tér) v místech, kde ho cestáři málo posypaly štěrkem při opravách. Ta povidla vypadají stejně. S tím rozdílem, že když se od nich ušpiníte, dají se olíznout. Ale taková noha od téru, když jste do něj šlápli, nejen bolela, ale i dlouhé desítky minut (ba někdy i hodiny), se potírala a „odmáčela“ sádlem…
Nic jiného lepšího doma nebylo, co by to černé lepidlo postupně rozpustilo.

Povidla vydržela i několik let v kamenném hrnci ve sklepě, který se přikryl a povázal plátýnkem. Nic víc – vytvořil se přirozeně škraloup jako poklička proti napadení mikroorganismy. Postupným vysycháním byla tak hustá, že se musela doslova dolovat z hrnce – odsekávat a pak zředit.

Já jsem si kdysi zakoupila na podobné akce tzv. pomalý hrnec o obsahu 5,6 litrů. Energeticky nenáročný, platby za elektřinu rozhodně nestoupnou. Je to bezvadná věcička, která vaří na nižší teplotu a dlouhý čas. U povidel velmi dlouhý, suma sumárum: skoro celý den. Ale – téměř bez práce.
Foto hrnce, tento se již nevyrábí. Ale najdete v obchodech mnoho jiných krasavců.
Jak na to? Recept a postup níže…

Já mívám většinou švestky letní, ne tak sladké, přislazovala jsem. Dělám to vždy, švestky jsou totiž pokaždé jinak cukernaté, někdy až kyselé. A pokud je ve švestkách cukru málo, slouží ten přidaný i jako konzervant pro trvanlivost. S kořením velmi opatrně, ať nepřebijete chuť švestek.
Někdy se do povidel přidává i ocet. Ten má snad zabránit připalování; jiný zdroj uvádí, že změknou slupky… Někdo má pocit, že s octem jsou povidla ostřejší – nechávám to na vás, zda přidat ocet či ne. Dělám to i to.

Recepis

Suroviny

Na povidla – pro hrnec o obsahu 5,6 l

  • 3,5 kg švestek /jiného ovoce – váha bez pecek a nejedlých částí
  • 700-1150 g cukru / na 1 kg ovoce 200-300 g, regulujte dle sladkosti a vlastní chuti
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 160 ml octa /40 ml na 1 kg švestek – lze vynechat

Koření nemusíte dávat vůbec žádné nebo dle vlastní chuti a opravdu jen „na špičku nože“.

Na dokončení

  • 6 skleniček 320-370 ml
  • 6 víček
  • nálevka
  • naběračka
  • stěrka

Vše důkladně omyjte, nejlépe vyvařte.

Finální postup

Švestky (či jiné ovoce, například broskve, meruňky, jablka, hrušky nebo jejich směsi) omyjte a vypeckujte (zbavte nejedlých součástí). Neloupu žádné z nich, jen důkladně omyji. Můžete použít rozpůlené nebo namlet hrubě jako sekanou. Lépe se vejdou do pomalého hrnce, ale není to nezbytně nutné.

Varianta I
Ovoce rovnou vložte do varné nádoby pomalého hrnce a zasypte cukrem s kořením, nemíchejte, přiklopte poklicí a zapněte. Můžete přidat i ocet.
U cukru se řiďte i chutí – množství lze upravit. Dejte nejméně 90 g na 1 kilo ovoce.
Někdo použije z koření pouze skořici celou, 2-3 „klacky“, na konci pak vyndá. Občas se polámou a zůstanou kousíčky v povidlech. Já raději mletou.

Varianta II
Dejte ovoce do ve velké mísy, zasypte cukrem a kořením.

Promíchejte vše rukou nebo vařečkou, rukou to však jde mnohem lépe. Kdybyste natrefili na ty podzimní slaďoučké, mrazem přešlé švestky, sladit nemusíte vůbec.

Přendejte do pomalého hrnce – bude plný. Můžete přidat i ocet. Přikryjte poklicí a zapněte na stupeň I a nastavte časovač na 8 hodin. Můžete jít klidně spát, obsah se postupně bez vaší pomoci rozvaří. Druhý den ráno pokračování…

Asi za 8 hodin rozměklé švestky – spíš něco jako polévku – rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci. Kdybyste zaspali a vařili hodin 10nebo 12, nic se nestane.

Přepněte na stupeň II a časovač na 12 hodin. Ano, 12 hodin. Možná jich bude stačit jen 10, ale v každém případě se musí odpařit cca ¾ vody ze samotných švestek. Každá značka hrnce pomalí trochu jinak.
Z celkového množství 3, 5 kil švestek a 1,225 kg cukru, bude cca 6 skleniček
po 300-350 g povidel.

Nechte zcela odkryté a asi každou hodinu promíchejte. Zpočátku si nemusíte budoucích povidel všimnout i hodiny dvě.

Budete postupně sledovat, jak hmoty ubývá a houstne. Poslední 2-3 hodiny krátce zamíchejte po 20-40 minutách, hlavně od od krajů, tam se švestky nejvíce provařují.

Vařte tak dlouho, dokud se nezačne za vařečkou tvořit cestička – viz foto.

Horké naplňte pomocí široké nálevky do čistých suchých sklenic a zavíčkujte. Pomozte si třeba i stěrkou seškrábat zbylá povidla ze stěn hrnce. Hustá povidla nepřevracejte, špatně se vrací zpět na dno sklenice. Víčka chytnou i tak. Dbejte na čistotu hrdel sklenic – před uzavřením důkladně otřete.
Pokud chcete mít na tuty jistotu, že se nezkazí – a nezkazí (nebo máte špatné zkušenosti se zavařováním), můžete sterilovat na 90°C 20 minut.  

U jiného ovoce postupujte stejně, jen si vždy upravte váhu cukru dle sladkosti. Zde na fotografii jsou pokrájené broskve.
Ty jsem cukrem pouze zasypala, přidala 200 g na 1 kg kilo ovoce. A koření – skořici, kardamom, hřebíček a badyán. Pouze na špičku nože. Opatrně!

Hotovo… Broskvová povidla jsou velmi jemná, ráda mažu i na pečivo.

Ať se dílo podaří!
Vaše Lida ❤

13 odpovědí na “Povidla z pomalého hrnce”

  1. Dobrý večer, tak už vařím první povidla v mém životě. Mám jenom trošku jiný pomalý hrnec, je tam jenom stupeň low a high na pomalé vaření, tak doufám, že se mi to nespálí :-), teď to mám na low a za 8 hodin to dám na high.

    1. Moc prosím.. Mám hrnec InstantPot a mám 3 stupně pomalého vaření. Napíšete mi prosím jaké stupně máte u jednotlivých stupňů Vy? Chápu dobře, že máte dva stupně? Děkuji moc!!

  2. Dobrý večer, paní Lidko, chystám se na povidla dle vašeho receptu, hrnec objednán.. prosím, jaká je teplota na stupeň 1 a stupeň 2..? netuším zatím, jak se bude můj hrnec nastavovat….
    děkuji

  3. Dobrý den,
    moc děkuji za inspiraci, dnes jsem uvařila z blum…faaakt pecka. Ještě jednou si je zopakuji a pak ze švestek…:-)

  4. Dobrý den, Prosím o radu, hrušková povidla mohu dělat stejně? Dělávala je babička a byla nejlepší!!!

Napsat komentář