Máslovky

Máslové bulky jsou již na blogu ve dvou variantách – kvasové (s lievito madre) Stříhané putrové bulečky a drožďové Panské žemličky od tety Anny . Oboje jsou výborné.

A do třetice na vaše přání – se slánkem, recept níže. Co to je slánek zde.

Je to obdoba obou receptů, ale jiná příprava, s vodou a liší se i časy kynutí. Pečivo je ze všech nejjemnější. I druhý den velmi chutné.

S pikantní šunkou…

Klasické rohlíky mám ráda se sádlem v těstě, ale máslo dělá pečivo svátečnější, další skvělou snídaňovou nabídku a změnu. Můžete posypat bulky mákem nebo sezamem. Kmín a sůl jsem vynechala. Dají se tak lépe využít pro celou rodinu i se džemem či medem.
Mně osobně nevadí pod obojím sladkým „nátěrem“ ani kmín, ani sůl…

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 8-9 g droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Preferuji spíše vyzrání v lednici 12-24 hodin. Prostě večer uložím slánek a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po vytažení z lednice ven. Mohou být kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na těsto

  • slánek
  • 500 g hladké pšeničné mouky 00
  • 1 žloutek
  • 20 g cukru
  • 150-175 g vody
  • 60 g másla
  • 1 vejce na pomašlování
  • semínka na posyp – nemusí být

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.

Do mísy robota nalejte slánek, téměř všechnu vodu, přidejte žloutek a cukr. Rozšlehejte metličkou.
Přisypte prosátou hladkou mouku. Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. (Uvidíte, zdali je potřeba další tekutina – každá mouka je jinak savá, většinou dolévám v průběhu hnětení tak 20-30 ml – tu jsem si dala na začátku stranou, u receptury má tekutina určité rozmezí.)

Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší. Přidejte kostičky másla a hněťte dalších cca 10-15 minut.

Těsto je hotové, když je lesklé, vláčné, nechytá se mísy. Samozřejmě lze hníst vařečkou nebo rukou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou.
Nechte v míse nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe pozorujete, jak těsto kyne.

Bude kynout asi 1 1/2 až 3 hodiny – má zvětšit alespoň 2x objem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána i v lednici „věnuj mi jednu noc“.

Mezitím si připravte 1 velký plech. Ten vymažte nebo vystelte pečícím papírem. Já raději papír, nemusím omývat zapečená vejce z potírání.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte – vytlačte vzduch. Nechte 10 minut odpočinout.

Rozdělte na 15 kousků, já rozvažuji. Je to vidět na přidaných malých kouscích. Vyšly kolem 60 g. Dá to jistou práci, ale pečivo je rovnoměrně upečené – malé kusy nejsou spálené a velké nedopečené…

Každý dílek zpracujte podobně jako buchty a zakulaťte (vykoulejte) do bulky.

Uložte na plech spojem dolů.

Nechte znovu 30 až 60 minut vykynout – dle okolní teploty.

Rozehřejte troubu a před vložením potřete rozšlehaným vejcem…

… pak nastřihněte nůžkami do kříže a posypte semínky; ty lze vynechat. Já furt sypu…

Pečte na 210 °C asi 15 minut. Můžete troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené přendejte na mřížku k vychladnutí. Jsou výborné, jemné a vláčné.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

6 odpovědí na “Máslovky”

  1. Liduško, myslíte, že by se daly dát
    do ledničky kynout už hotové bulky? Mám představu upéct je ráno před snídaní. Zkoušela jste to někdy?

  2. Super recept 🙂 moc děkuji – konečně něco co se mi vždy povede a skvěle to chutná
    Housky jsou chutné i druhý den
    A co je super používám toto těsto na spoustu věcí – je z toho skvělá pizza, pizza housky, housky, rohlíky a minule jsem zkoušela i nasladko – naplnit tvarohem a nahoru povidla s drobenkou a byla to mňamka 🙂

Napsat komentář