Pizza – ze slánku

Na pizzu se používá velmi jednoduché, středně tuhé těsto – mouka, voda, trochu oleje, droždí (nebo kvásek) a sůl. Rovněž rajčatový základ (sugo či pomodoro) a mozzarella.
Všechno, co dodává chuť, přijde až na povrch těsta. Všeobecně se říká, že pochází pizza z Itálie…

Ale jako u všeho, historie sahá mnohem dál, až do starého Egypta. Zde se podobné koláče na způsob pizzy pekly. Ty pak převzali Římané. Samotný název pizza je odvozený z neapolštiny od picea.
Ten označoval kulaté placky, které se pokladly dalšími ingrediencemi. A již koncem 17. století se otevřely první pizzerie v Itálii. Ve století osmnáctém se dopracovaly pizzy do nynější podoby.
Možno přidat jakékoliv další suroviny podle druhu pizzy nebo chuti. Různé národy a části států přizpůsobují pizzu svým surovinám, náhradám, možnostem a zvyklostem. V profi pecích (na dřevo nebo elektrických) se peče až na 380-450°C! Dokonce některé pece na dřevo se dají rozpálit až na 500°C.

Pravá Neapolská pizza byla zapsaná v roce 2010 Evropskou unií jako STG, což znamená „zaručenou pravou specialitu“. A tedy recept je regulovaný zákonem – kde může být ta pravá konzumovaná, jaké složení má mít, tvar i velikost…
(Zdroj Wikipedie a tisk)

Těsto jsem použila stejné jako na monkey bread, slaný opičí chléb. Ve skutečnosti to je naopak – na něj jsem použila těsto, které mnoho let používám na pizzu. Dříve se samotným droždím, nyní i se slánkem. Co to je slánek zde.

Lze zadělat klasicky s 15 až 20 g čerstvého droždí do těsta a celkově bude pak tekutiny 300-315 g. Zkrátí se i první kynutí v míse, asi na 1 hodinu. Postup stejný.

Pizza ze slánku

Suroviny

Na těsto

Postupujte v receptu na těsto jako u opičího chleba zde.

Na náplň

  • rajčatová omáčka typu sugo (kečup)
  • šunka či jiná uzenina
  • sýry – více druhů, nezapomeňte na mozzarellu
  • koření a bylinky (pepř, oregano, tymián, bazalka, rozmarýn…)
  • česnek
  • žampiony
  • zelenina – rajčata, olivy, cibule…
  • olej na pomazání pizzy

Finální postup

Těsto rozdělte na počet kusů – dle toho, jak velké pizzy chcete. Vyjde na 4 kulaté menší pizzy; já toto množství používám na dva klasické, středně velké plechy do trouby. Ty buď vymažte nebo vystelte pečícím papírem.

Rozválejte těsto. Jak moc silné vyválíte, záleží jen na vás. Přeneste na plech. Okraje trochu vymačkejte a pomažte celé pizzy olejem, nejlépe olivovým.
Nyní potřete nějakou dobrou rajčatovou směsí nebo kečupem, ten je dobrý s přidaným česnekem. Poházejte kousky šunky či jiné kvalitní uzeniny. Nebo tenkými plátky žampionů, oliv, rajčat…
Výborná je jen s ananasem, rajčaty a sýry typu Niva a mozzarella. Prostě poklaďte dle libost tím, co máte rádi.
Osolte, okořeňte. Sýr (větší množství) je lepší dát až po zapečení, ne hned.

Nedávejte všechno, co máte doma naráz, doporučuji tak nejvíc 4-5 ingrediencí. S mokrými náplněmi a čerstvými žampióny šetřete, ať nemáte pizzu „mokrou“.

A nesmí chybět hodně sýra – alespoň tedy u nás doma, různé druhy. Já osobně mám ráda goudu v kombinaci ještě s nějakým(i) dalším(i) druhem(y). Foto ilustrační – parmezán s bylinkami.

Nikdy nevynechám ani tenké měsíčky cibule, pokud konzumuji i já; a všichni ostatní ji snáší. Cibule je moje královna kuchyně. A česnek.

Nechte znovu 1/2 – 3/4 h na plechu vykynout. Pizzu pečte na 220-250°C, cca 10 – 20 minut. Nejlepší je samozřejmě teplá, čerstvě upečená. Když náhodou zbyde, tu pak rozpékám.

Dá se upéci i v remosce. Toto množství je na 4x do malé remosky.

Dobrou chuť!
Vaše Lida

5 odpovědí na “Pizza – ze slánku”

  1. Dobrý den, šlo by těsto použít na langoše? 😊Nebo máte prosím nějaký recept na langoše ze slánku? Kynuté těsto se mi nedaří 🙄a zkoušela jsem vaše rohlíky že slánku a nádhera 😍

Napsat komentář