Májové karamelové pokušení

V jednoduchosti je krása.

A tu mám ráda i u přípravy čehokoliv. Třeba když si uvaříte slazené kondenzované mléko, dostanete hustý luxusní zkaramelizovaný obsah, který používám nejméně na 5 výborných věcí: do krému, likéru, nepečeného cukroví, náplní a za páté – je to i moc dobrý mls na lžičku…

Neustále mám doma zásobu – vařím naráz tak 4-5 plechovek.  Dostanete koupit už karamelové hotové, ale to je tekutější, domácí je opravdu lepší.
Recept na těsto u Tvarohových kousků (které jste si tak moc oblíbili i vy) považuji za velmi dobře sestavený „kousek“ a používám ho často na téměř cokoliv kynutého. Všichni spokojeni.

A když je ten máj, lásky čas (mimochodem – můj muž má i narozeniny), spojila jsem tyto dvě báječné věci (těsto a karamel), abych mu udělala radost. Navíc mléko Salko je jeho celoživotní láska. Plus rumové pralinky. Žádné narozeniny se neobejdou bez balíčku s těmito sladkostmi.

Nechtěla jsem tentokrát vypracovávat složitější tvar, „karamelky“ jsem umístila do formiček na muffiny.

A milí přátelé, je to dobrota převeliká a pokušení tak obrovské, že nenacpat se k prasknutí je hrdinský výkon. Přeji pevné nervy.
Ne, nejsem hrdina…

A pokud seženete kondenzované mléko skořicové, budete mít karamel se skořicovou příchutí, což u nás rovněž velmi zachutnalo a používám hojně.

Májové karamelky, extra jemné

Suroviny

Na těsto

Návod a suroviny do těsta najdete zde ve dvou verzích – drožďové a kvasové.

Na náplň

  • 1 konzerva kondenzovaného slazeného mléka, třeba Salko
  • menší kastrol či hrnec s poklicí

Nádobu zvolte takovou, aby konzerva byla ponořená s pár centimetry vody navíc – částečně se vyvaří. Lepší je postavit plechovku nastojato, ale pokud nemáte nic šikovného, může i ležet.
Nevadí ani mléko s otevíráním – nic se nestane, nevyteče, nebouchne.
Až se začne voda vařit, nastavte budíka na 2 a ½ hodiny. Po celou dobu se musí mírně vařit, bublat.

Po této době vyndejte plechovku a nechte vychladit. Nejlépe vařte den dopředu nebo uvařte si víc plechovek, uložte do špajzu a dle potřeby použijte, vždy se hodí. A vydrží ve špajzu i rok.
No, nevydrží…

Uvařené zkaramelizované mléko se s ničím nemíchá, použije se tentokrát samotné. A věřte, je to výborné.

Finální postup

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte asi na 40-50 g kousky, dle velikosti vašich forem na muffiny. Já mám větší, ne ty zcela běžné, s průměrem 9 cm, těsta odvažuji více, cca 65 g.
Nemusíte rozvažovat, ale zde to velmi doporučuji, aby se ve formičkách dobře a stejnoměrně propekly.
Pamatujte i na to, že těsto je kynuté a nabyde! Formičky až tak moc neplňte.

Kousky stočte do kuliček a nechte 5-10 minut odpočinout, uvolnit těsto.

Mezitím si vymažte formy, nemusíte vysypávat na kynuté těsto, stačí opravdu jen dobře vymazat. Pokud si chcete ušetřit práci s mytím, lze vložit do důlků papírové košíčky.

Každou kuličku rozplácněte a naplňte lžičkou zkaramelizovaného mléka. Pak všechny zabalte jako buchty. Pečlivě, ať vám náplň nevyteče.

Nechte ve formách asi 20-30 minut znovu nakynout (musí se opět viditelně těsto zvětšit).

Pomašlujte rozšlehaným vejcem (bílkem) a posypte oříšky nebo mandlemi – moc dobře se hodí k chuti karamelu. Samozřejmě můžete i granulovaným cukrem nebo jinou ozdobnou posypkou.

Pečte na 175-180 °C asi 25-30 minut. Po chvíli vyjměte z forem a na mřížce nechte muffiny vychladnout.

Výborné pečivo, kterému stěží odoláte – karamel v mechové střídě.

6 odpovědí na “Májové karamelové pokušení”

  1. Prosím pomoc. Zkouším Májové karamelky (těsto z LM) už potřetí a pokaždé mi vytečou. Dávám malou lžičku a utahuju jak divá, ale pokaždé je náplň venku 🙁

      1. Vytekla mi ten den i druhá várka, kterou jsem nechala kynout déle, tak nevím, leda ten karamel … ale nebojte, já se nevzdávám. Už mám zaděláno na další. 😀 Já na to přijdu 😉

  2. Dnes jsem je zkusila a taky mi všechny vytekly. Ale u mne byl problém s tím, ze jsem je nechala málo vykynout a pak proste vybuchly 🙂.

Napsat komentář