Selské žemle

Jsem z generace vyrostlé převážně na chlebu.

Pečivo typu rohlíků a různých bulek peču samozřejmě taky. Nepohrdám! Ale opravdu si pochutnám jen na čerstvém, maximálně pár hodin po upečení, a nemusí vůbec ztvrdnout. Tady jsem velmi mlsná. Chleba mi nevadí ani dva dny starý…
A pokud se mi dostane takto čerstvého a voňavého kousku, výjimečně si ho vychutnám. Nepreferuji v pečivu přírodní kvas ani droždí – mám ráda oboje a oboje má svoji specifickou chuť. A jako všechno na světě je mnoho vyznavačů jen toho či onoho, zaručeně každý ví, co je dobré a co už ne…. Myslím, že záleží jen na tom, co komu chutná.

Mladší generace v rodině pečivem rozhodně nepohrdne, spíše naopak. Navíc je hodně zcestovalá a chtěla by to trochu „jiné“ pečivo – francouzského typu, s tenkou kůrkou, křupavé.

A jak to ti Francouzi dělají? Přidají do těsta velmi malé množství droždí formou dlouho kynutých kvásků (prefermentů). Známá věc je, že takový kvásek dodá hlavně kýženou křupavost, změní výslednou chuť (jak moc, záleží na délce jeho kynutí, vše má svá pravidla), pečivo je i déle čerstvé. Proč jsem to vlastně dělala já – jednak na přání a kvůli křupavé kůrce. A délku zrání kvásku jsem upravila na maximum, abych z mouky vytáhla, co to jen jde. Když už, tak už…

Tyhle žemličky jsem obohatila i o trochu žitné mouky, další tekutinu použila mléko pro jemnější střídu a s chutí jsem spokojená.

Žemle jsou výborné, křupavé a hodí se ke každé pomazánce, kterou si jen vymyslíte.

Recepis

Suroviny

Na kvásek

Varianta ledničková I
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g odstáté vody
  • 1,5 g čerstvého droždí

Na takto malé a přesné množství čerstvého droždí musíte mít váhu, která váží nejen jednotlivé gramy, ale i desetiny a setiny (viz foto), jinak na klasické navážíte gramů více a budete muset kvásek hlídat, každá desetina gramu ovlivní čas zrání. Natož celý gram – na běžné váze většinou 1 g ani nezaznamenáte, je tam stále nula. Vyzkoušeno.
Pokud si chcete nějakou pořídit (doporučuju), váhu lze hledat na internetu pod názvem mikrováhy, dá se pořídit i velmi levně.

Jinak se nic vážného nestane, jen čas bude jiný.

Droždí odvažte, nasypte do sklenice (550 ml, ale raději cca 750 ml, můj poliš téměř odešel…). Zalejte vodou, prošlehejte vidličkou, přidejte mouku a znovu prošlehejte. Důkladně, vzduch v kvásku je potřeba.
Nepřidávejte sladěnku ani jiný cukr, je to zcela zbytečné. Dnešní droždí je velmi aktivní, nepotřebuje povzbudit.

Nechte 2 hodiny na lince v uzavřené sklenici a pak uložte do lednice – v mé jsou pouhé 4°C. A funguje to. Kvásek postupně dozraje, bude plný bublin a může tam pobýt i 24 hodin. U mne asi 30 hodin.
Nemohu zaručit, jak rychle bude poliš pracovat v té vaší, pokud máte teplotu významně vyšší. I v lednici je dosti potřebný teploměr, nespoléhat se údaje výrobce.

Zralý kvásek vyndejte, nechte na lince hodinu prohřát, ještě povyroste.

Varianta v teple II
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g odstáté vody
  • 0,15 g čerstvého droždí

Postup smíchání je stejný jako u varianty I.

Jen ponecháte uzrát poliš v teple (třeba na lince), tady se bude čas pohybovat v řádu hodin – nejméně 12 až 20, dle teploty prostředí, musí zvětšit objem 3 x, být plný bublinek, ale ne přezrálý, propadlý! Pak pečivu spíše uškodí – nenabude na objemu a bude tužší. Navážit 0,1 g čerstvého droždí je umění převeliké, téměř ho neuvidíte… Trošku přeháním, ale je to opravdu trošek.

Ještě poznámka – pokud budete přidávat droždí sušené, jde to samozřejmě. Ale protože má stejná váha vyšší účinek, časy budou kratší. POZOR NA TO.
Dala by se váha pokrátit, ale tady už by to bylo tak nepatrné množství, že to ani nebudu přepočítávat.

Srovnání 0,1 g a 1 g droždí.

Na těsto

  • všechen kvásek – nechte ½ až hodinu ohřát na lince, pokud je z lednice.
  • 375 g hladké pšeničné mouky /400 g hladké pšeničné mouky
  • 75 g žitné mouky chlebové /50 g celozrnné žitné
  • 225 ml mléka
  • 6 g čerstvých kvasnic
  • 12 g soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Finální postup

Droždí předem promíchejte v mléce a přilejte ke kvásku a s ostatními surovinami smíchejte (kromě oleje, ten přidejte až ke konci hnětení) v jednom kroku v robotu 15-20 minut. Tuhost můžete popřípadě doladit ještě několika lžícemi mléka. Mělo by vzniknout středně nebo méně tuhé těsto, které se odlepuje ode dna.

Přikryjte fólií nebo čepicí do sprchy a nechte na lince kynout.
Dle teploty to bude trvat asi 1-1 a 1/2 – těsto se musí zdvojnásobit. Já přendala do plastového boxu s víkem, lépe se mi pozoruje jeho zrání.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, má zvětšit objem alespoň 2x, prohněťte, vytlačte vzduch a rozdělte po 80 gramech. Nechte kousky 5 až 10 minut odpočinout.
Poté vytvarujte stočením válečky, konce můžete zúžit.

Plech vyložený pečícím papírem lehce pomoučněte hladkou moukou přes cedníček s nepříliš velkými oky. Nemusíte to dělat – já někdy ano, někdy ne. Jednotlivé kousky umístěte v dostatečné vzdálenosti spojem dolů.

Přikryjte druhým plechem a nechte znovu vykynout – asi 1 1 1/2 hodiny, opět záleží na teplotě u vás doma.
Vykynuté žemle otočte švem nahoru – nebude již vidět a lehce, ne příliš hluboko, nařízněte.
A teď uvidíte, PROČ je dobré papír pomoučit… Na žemlích je nepravidelný poprašek z mouky a bude to i jediná, moc pěkná rustikální ozdoba pečiva po upečení.

Troubu předem rozpalte na 230 °C, na dno přidejte plech na zapaření a nachystejte si hrnek vařící vody.

Plech s pečivem vložte do trouby, na plech na dně chrstněte horkou vodu a rychle uzavřete troubu. Po 10 minutách vyvětrejte (jako u chleba) a vyndejte plech se zbytkem vody, teplotu nesnižujte. Pečte dalších 10 minut.

Žemle vyndejte, z plechu přesuňte na mřížku, kde budou chladnout. Jsou výborné. Nejlepší (jako každé pečivo) hned po upečení.

Upečeno ze skvělé Pekárkovy mouky zde

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

26 odpovědí na “Selské žemle”

  1. Môžem sa prosim spýtať na pomer tých muk? Tzn. že sa môže skombinovať 375/75 Hladka a chlebová zitna alebo potom 400/50 hladká a celozrnný zitna? Vďaka za radu.

  2. Liduško prosím pečete na horní dolní ohřev nebo horkovzduch? Večer chci založit, tak abych zítra věděla 🙂 Děkuji moc

  3. Ake by boli pomery so sisenym drozdim.. Pri oboch variantoch. Zijem v zahranici a tu cerstve drozdie nemaju. A tiez-kde sa da kupit vaha, ktora vazi destiny gramu

    1. Píši tam, že to nemám vyzkoušeno a popravdě si myslím, že to nebude fungovat – vysušených kvasinkám přidat ještě sůl, si nedovedu představit. Ale to je moje teorie.

      1. ..pri poliši sa dá dať bez problémov aj sušené droždie,mám to vyskúšané pri oboch typoch kysnutia (chladničkové/pri izbovej teplote)..množstvo som dávala od oka,pri normál.teplote tak na špičku KL,pri chladničkovom o trošku viac..

  4. Dobrý večer, mám otázku do rozkvasu dávame droždie a ešte druhý krát keď sa to zmiesava? Neviem si rady.tesila som sa že ho ide tam tak máličko.n

      1. Lidka to je prvý recept kde sa dáva droždie dva krát.to ma zarazilo .O množstve som nerozmýšľala. Lebo som skúšala tie slankove vecičky a všetky sú super.Toto bolo niečo iné a tak by som ich rada vyskúšala.zajtra vyskúšam a dám vedieť ako som pochodila.
        Ďakujem za rýchlu odpoveď

  5. Dobrý den paní Liduško,
    nejprve musím říct, že Vaše recepty jsou absolutně skvělé. Už jsem dělala lněné večky, různé druhy rohlíků a Martinské podkovy atd. U dětí slaví Vaše recepty na sladké pečivo fakt velké úspěchy 🙂 – moje děti a můj manžel jsou pro mě nejdůležitější porotci mého pečení 🙂 a jsou spokojení :).
    Moje otázka se týká druhého kynutí – udělám válečky, dám je na pomoučený plech a nechám kynout – válečky trochu nakynou, ale hlavně se trochu rozplácnou a to si myslím, že je asi špatně? Při pečení se vytáhnou nahoru, ale nevypadají tak krásně jako ty Vaše na obrázku. Dělám něco špatně? Postupuji přesně podle receptu. U lněných veček se mi taky trochu „roztečou“ – nevznikne placka a při pečení se vytáhnou, ale zdá se mi, že to není ono?! Chuťově jsou skvělé.
    Děkuji a přeji krásný den provoněný čerstvým pečivem

    Markéta U.

  6. Výborný recept, nechýbajú drobné detaily, ktoré sú určite dôležité, intuícia
    niekedy nestačí 🙂
    Chce to trpezlivosť a z mojej strany aj odvahu ale už teraz ju naberám
    a idem zháňať tú mikrováhu…
    Prajem veľa úspechov! (Sebe takisto…)

  7. Liduško, perfektní recept. Dělal jsem ledničkovou variantu. U varianty na lince asi došlo k překlepu u množství droždí . Opravdu má být pouze 0,15 g? Možná se ptám hloupě, dokud jsem se nepřesvědčil, nevěřil jsem ani množství 1,5 g.

Napsat komentář