Koruna pro krále

My tři králové jdeme k vám,
štěstí, zdraví vinšujem vám…

Podle legendy byli tito tři mudrci či mágové pohané, hvězdopravci, zřejmě z Persie. Jejich znalost pohybů hvězd a pozornost vůči nim je spojována s proroctvím o narození Ježíše. Tradičně jsou označovaní jako Tři králové; postavy které navštívily Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesly mu dary: zlato, kadidlo a myrhu. Upřesnění, že byli tři, že to byli králové a jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar, přinesla až pozdější tradice, v Novém zákoně se tyto údaje nevyskytují. V katolických zemích se o jejich svátku píše posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K † M † B † jako forma požehnání. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami.
Tři králové nebyli nikdy oficiálně svatořečeni, avšak jsou uctíváni jako patroni poutníků a hříšníků.

Tento svátek je i dvanáctým dnem Vánoc a fakticky jím Vánoce vrcholí a končí. Svátek Tří králů upomíná na okamžik, kdy se Kristus zjevuje a dává se rozpoznat jako král všech.


A začíná nyní, po šestém lednu, slavnostní období plné maškar, masopust. Jeho počátek má pevné datum, ale konec se řídí datumem Velikonoc – končí na Popeleční středu, v rozmezí února a března. Představuje čas hodování mezi dvěma půsty.
Tříkrálové pečivo najdete hlavně v domácnostech či na pultech v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Francii. Z různých druhů těst, různých tvarů.
Zajímavé ale je, že na jihu Německa je velmi běžné, kdežto na jeho severu se téměř nepeče.

Připomíná královskou korunu. Třeba v Německu se neplní, pouze do jedné z kuliček se zapéká figurka – buď krále nebo miminka, ale i jiných tvarů. Ve Francii se nachází dokonce muzeum těchto figurek, mnoha tvarů a různého stáří.

Místo figurek se zapéká i mince, mandle nebo fazole. A počet bochánků odpovídal počtu členů rodiny, plus jeden navíc pro pocestného. Teď to bývá 8+1. Kdo zapečené objeví, je tento den králem a nemusí pracovat. Ostatní se k němu jako ke králi mají i chovat, plnit jeho přání. Kdo najde minci, bude mít dostatek peněz…
Já jsem porušila následné hledání. Na přání muže naplnila všechny bulky čokoládou. On bude konzument, takže by byl stejně králem on. Pokud tedy nepřijede nečekaná návštěva a král se milostivě nerozdělí.
A proto i tento název…

Koruna pro krále

Těsto jsem použila skvělé kynuté, se zakysanou smetanou, mírně upravenou obdobu Tvarohových kousků, naplnila nutelou. U Tvarohových kousků najdete i variantu kvasovou, s lievito madre.

Vylepšila jsem těsto téměř k dokonalosti. I malé změny v poměrech surovin mohou doladit strukturu těsta velmi významně. Nebo i naopak. Je to můj současný drožďový favorit na ledacos.

Suroviny

  • 500 g polohrubé a hladké mouky – napůl
  • 180 ml vlahého mléka
  • 120 g zakysané 16% smetany (nebo popřípadě plnotučného jogurtu)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 60 g cukru
  • 25 g čerstvého droždí nebo sušené (množství dle návodu na sáčku)
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky sušené citrónové kůry
  • plátky mandlí na ozdobu

Bílek rozšlehaný se lžičkou javorového sirupu použijte na mašlování pečiva. Přidáním sirupu se krásně povrch pečiva vybarví.

Finální postup

Suroviny je nejlepší pár hodin před použitím nechat ohřát na pokojovou teplotu, tedy vyndat v předstihu z lednice a mouku prosít, aby se provzdušnila.

Do hrnečku vložte všechnu zakysanou smetanu, ¾ množství mléka, lžíci cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou a nechte 15 až 30 minut vzejít, čili vykynout. Vždy záleží na teplotě surovin i té u vás doma.

Do mísy od robota vlijte vzešlý kvásek, máslo, žloutek a cukr. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali citronovou kůru a sůl; hněťte asi 10 minut na střední rychlost. Těsto je hotové, když se nechytá místy, je lesklé a hladké.

Nechte vykynout v přikryté nádobě na teplém místě do dvojnásobku, cca 1 hodinu. Může to být i o půl až hodinu déle, pokud máte doma chladněji.

Těsto vyklopte na pomoučený vál. A rozdělte na 8 kousků po 80 g. Zbyde devátý, větší kus těsta, o váze kolem 300 g. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout.

Každou kouli pak rozplácněte jako před plněním buchet a naplňte velkou lžičkou nutely. Nebo čokoládou. Smotejte a uzavřete stejně jako buchty.

Přemístěte „buchtičky“ do kulaté pečící nádoby; tu největší doprostřed a malé rovnoměrně kolem dokola. Přikryjte mísu fólií, utěrka osychání nezabrání.

Já použila do trouby nízkou mísu od velké remosky (bez uch), dolní průměr 26 cm. Pokud nemáte žádnou kulatou formu podobného průměru, můžete klidně umístit koule jen na obyčejný plech vyložený pečícím papírem.
Nechte přibližně 30 až 60 minut přikryté znovu nakynout.

Pečící papír do kulatých nádob pomačkám, přeci jen se pak lépe tvaruje a drží kulatých stěn.

Nyní potřete rozšlehaným bílkem a posypejte plátky mandlí nebo granulovaným cukrem. Lze ozdobit i barevným kandovaným ovocem, bude připomínat barvami a leskem drahokamy na královské koruně.

Troubu zahřejte předem na 175 °C na horkovzduch nebo 180-190 °C horní a dolní ohřev. Každá trouba peče jinak, řiďte se i dle svých zkušeností s tou vaší. Upečeno bude za 25-30 minut.

Nechte vychladnout na mřížce bez papíru, ať nemáte vespod pečivo mokré a celkově ať může pára unikat i ze spodu při chladnutí..
Pozor na to – je to důležité pro výslednou celkovou vlhkost pečiva.

Jsem přesvědčená, že budete spokojeni. Dokonalé měkoučké nebe v puse.

Napsat komentář