Jidášky s medem

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Podle lidových tradic by se měly upéct i rovnou sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Podle lidových tradic by se měly upéct i rovnou sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení a následně smrt. Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby mají potírat, symbolizují plodnost a hojnost – tradiční charakteristiky jara.

Velikonoce jsou největšími svátky křesťanů, spjaté s památkou smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Současně je to období, v němž se soustředil duchovní základ lidové kultury. Pojetí Velikonoc se podle místa, prostřední a času různí. Jedno Velikonoční téma spojuje však všechny: „Vajíčko ti dávám, věrná ti ostávám“.

Recepis

Těsto je vláčné a velmi dobře se s ním pracuje – téměř nelepí a skoro vůbec nepodsypávám vál moukou.  Velmi jsem si oblíbila zadělávat smetanou. Nepřidávám již pak tolik tuku – není potřeba. Je méně sladké, protože se předpokládá pomazání upečených jidášků medem.

U nás doma si je mažeme až při konzumaci – nejlépe pastovaným. Nic nesteče na oděv, ani na stůl.

Suroviny

  • 480 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání)
  • 70 g medu (nebo cukru)
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 5 g soli
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce vody
  • na špičku nože muškátového květu – lze vynechat

Finální postup

Do mísy od robota vysypejte přesátou mouku a v ní udělejte rukou důlek. Mouka se přesívá jednak k vůli nečistotám, ale hlavně k vůli provzdušnění – těsto pak lépe kyne.

Do důlku rozdrobte droždí, posypte ho lžíci cukru a zalejte třemi až pěti lžícemi vlažné smetany – vznikne rybníček; a ještě k němu  přihrňte trošičku mouky. Droždí nechte vzejít – bude to trvat asi 15–30 minut. Poté přilejte zbytek smetany, ve které jste rozšlehali celá vejce a tekutý med. Rovněž rozpuštěné máslo, citronovou kůru a po obvodu mísy nasypte sůl. Já nechám hníst robot asi 15 až 25 minut – až je těsto vláčné, lesklé a odděluje se od stěn mísy.

Nyní mísu přikryjte a nechte kynout asi 1 1/5 až 2 hodiny v teple kuchyně. Těsto by mělo dvakrát zvětšit objem.

Můžete zadělat i v domácí pekárně jako já – na kynutá těsta s droždím je jedinečná, bezpracná. Já ji tedy na nic jiného už nepoužívám… Postupujte dle návodu u vaší pekárny.

Až těsto nakyne, vyklopte ho na pomoučený vál. Rozdělte na 18 až 20 přibližně stejných dílu po 5-60 g. Jednotlivé díly zpracujte do bochánků a pak postupně vyválejte na delší „hady“ (cca 25 cm) a různě zaplétejte. Jidášky mají mít tvar smotaného či zapleteného provazu. Záleží jen na vaší fantazii. Nebojte se nedokonalostí – pečením se srovnají.

Tvary umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte asi ½ hodiny znova vykynout.

Dobré je plech přikrýt nějakým poklopem, fólií – já dávám kynout mezi dva hluboké  plechy a na spodním pak i peču.

Těsně před pečením pomažte jidášky rozšlehaným vejcem, do kterého jste přidali lžíci studené vody. Dále se již nezdobí, ale já občas část posypu sekanými praženými ořechy.

Troubu předehřejte na 185°C (horkovzduch) a pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Někdo maže horké jidášky tradičně medem. Pokud dávám zamrazit, tak ne – lepí se při uskladnění. Vláčné, výborné.

Na kvasové použijte recept na těsto zde, na slánkové zde, co to je slánek zde.

I druhý den je pečivo měkké. S medem lahoda v puse.

Vaše Lida ❤

Jedna odpověď na “Jidášky s medem”

Napsat komentář