Chleba ze mlejna 2-3-4

Ani jsem netušila, jak máme blízko rodinný mlýn Korunka. Vlastně první kontakt byl mlýn versus já – líbila se jim moje fotka chleba na instagramu. Jsem člověk velmi zvídavý – ihned jsem firmu vygůglila. A zjistila, že to je od nás coby dup. Peču velmi často z předměřické mouky, jsem spokojená, ale chtěla jsem už nějakou dobu vyzkoušet jinou. A proč ne tuto, že?

Tato snese více tekutiny, je savější, a tak bylo jasné, že vznikne chleba s nově vymyšlenými originálními poměry.  A vyšlo mi jako jednoduché a velmi dobré (když nechci moc přemýšlet a upéct jednoduchý chleba) toto:  2–3–4. To znamená 2 díly čerstvého kvásku (rozkvasu), 3 díly tekutiny a 4 díly mouky. vznikl tento chleba s novými poměry 2–3–4. To znamená 2 díly kvásku, 3 díly tekutina a 4 díly mouky. Jako u každého poměru dílů si uděláte, jak velký chleba chcete. Je to 80% hydratace, ale s těstem se pracuje naprosto báječně.

Chtěla jsem cca ¾ kilový chleba. Dílů je celkem 9, tedy 750 : 9 = 83 (zaokrouhleno na 90). Jeden díl je 90 g čili 2 díly rozkvasu je 180 g, 3 díly vody je 270 g a 4 díly mouky je 360 g.

Můžete si zvolit za 1 díl jakoukoliv jinou váhu. A protože těch dílů je vždy 9, tak si rovnou zkuste, jak velký by to byl chleba – když 100 g (100 x 9), těsto bude vážit 900 g, když 150 g, už bude větší 1350 g, Jako u každého poměru dílů si stvoříte jak velký chleba chcete, s 80% hydratací; přesto s těstem se pracuje naprosto báječně, ani to moc nepoznáte, že tekutiny je více.

Recepis

Chtěla jsem cca ¾ kilový chleba. Jeden díl je tedy 90 g, čili 2 díly rozkvasu 180 g, 3 díly vody 270 g a 4 díly mouky 360 g.

Můžete si zvolit za 1 díl jakoukoliv jinou váhu.

A protože těch dílů je celkem vždy 9, tak si rovnou zkuste, jak velký by to byl chleba (nebo jaký chcete). Například když bude 1 díl 100 g (100 x 9), těsto bude vážit 900 g, když 150 g (150 x 9), už bude větší – 1350 g atd. Až se vám váha bude líbit, rozpočtěte si jednotlivé položky podle vzorce 2 – 3 – 4. Na 100 g mouky dejte 1,6 – 2 g soli, kmínu přiměřeně dle vlastní chuti.

Suroviny

Na rozkvas

  • 1 lžička žitného kvásku
  • 80 g vody
  • 80 g žitné mouky (míchám napůl celozrnnou a chlebovou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8 hodin bude při pokojové teplotě rozkvas hotový. 

Na těsto

  • všechen rozkvas
  • 240-270 g kefíru napůl s vodou / množství dle savosti vaší mouky!!! 
  • 360 g pšeničné mouky –  200 g pšeničné chlebové a 160 g obyčejné hladké 00 nebo 150 g pšeničné grahamové a 210 g hladké obyčejné, můžete dát jen samotnou chlebovou
  • 8 g soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 ošatka na ¾ kg chléb

Finální postup

Kvásek, kefír s vodu a mouku zamíchejte v míse, přikryjte. Někdo používá dánskou metlu, já ruku nebo vařečku. Nechte proběhnout 45 minut autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Pokud používáte jinou mouku, opatrně s vodou – moje ze mlýna snese daleko více vody. Nelijte hned tedy všechnu!

Poté přidejte sůl s kmínem a polejte ještě asi 2 lžícemi vody. Hněťte robotem 8-10 minut.

Těsto přendejte do připravené nádoby vytřené olejem a zde během 2 hodin 2x přeložte po 40 minutách. Nebo tak dlouho, dokud těsto nezvětší objem o 80%.

Tady jsou v mouce vidět drobné částečky, ač není to chlebová pšeničná celozrnná. A s 80% hydratací po několika překladech drží těsto krásně pohromadě.

Nyní vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky žitnou moukou a škrobem „pohlaďte“ bochník Vršek těsta v ošatce poprašte jemně hladkou moukou a vložte do plastového boxu. Nechte kynout asi 1 1/2 až 2 hodiny v teple, opět musí zvětšit objem o 80-90%.

Nyní si vykynutý chleba připravte na pečení dle zvolené metody –  v malé remosce 45 minut  zde. Nebo v troubě zde,  či litině zde.

Chleba je moc dobrý a řekla bych, že kefír s vodou  těmto moukám velmi svědčí. Vláčný, voňavý a moc dobrý chleba. Opravdu si pochutnáváme. Krásně vláčná a pěkně zbarvená střída.

Vaše Lida ❤

25 odpovědí na “Chleba ze mlejna 2-3-4”

  1. Pani Lidka,viem že to nepatri do tejto sekcie.Chcem si na Amazone objednať ten Lodge Double. Je to ten Lodge 4,7 Liter ? Stačí mi jednoslovna odpoveď. Krásne dni aj Vám 🙂

  2. Liduš, chleba vypadá nádherně. krásně jsi opět popsala mouku ze mlýna, v duchu jsem si přivoněla k moukám a byla moc ráda, že je tak úžasná. Bohužel nevím, že by kolem nás byl nějaký mlýn. Ale … Děkuji za báječný recept.

  3. Liduš, opět nádherně popsané,vůni mouky jsem díky tobě nasávala a usmívala jsem se. Mám radost, že máš mlýn blízko svého domova.Recept je opět bezvadně popsán a jsem si jistá, že chléb bude úžasný, jako všechny, které mám od tebe. Děkuji, že nás tak krásně rozmazluješ.

  4. Lidko já mám mouky ze mlýna ve Veselí nad Lužnicí a jsem také velmi spokojená. Objednám a PPL přiveze ,je to paráda.Ať se dílo daří !

  5. Hledám chléb, ke kterému bych měla recept v hlavě bez internetu. Teď sedí v remosce zadelaný z mouky z kamenného mlýna poblíž nás a opírá se o sklo. Už teď vím, že je to on. Děkuju moc za recept.

  6. Dobry den, prosim o radu. Pekla jsem dle receptu (pouze jsem zvysila hmotnost jednoho dilu). Testo krasne nakynulo, ale pri vyklopeni z osatky se chleba „roztelk“ a vubec nedrzel tvar. Bylo to velkym mnozstvim tekutiny, nebo je chyba jinde? Nekde jsem cetla, ze je mozne dat testo v osatce do mrazaku na cca 20 min pred pecenim….je to mozne? Diky moc za odpoved.

  7. Tak jsem zadelala rozkvas… pak leju kefir, sypu gramahovou a prisla jsem na to, ze nemam hladkou obyc🤦‍♀️Tak jsem dala psenicnou chlebovou, tak jsem zvedava jestli se podari.
    Vsechny Vase chleby jsou totiz uzasne❤️

  8. Zdravím,ted skoro ráno jsem zadělala na rozkvas a když odeberu těch 18é na chleba a zbytek uložím na příště jak ho mám krmit?hned nebo druhý den,díííky..

  9. Zdravím zadělala jsem na rozkvas a když odeberu požadované množstí ,tak ten zbytek na příště mám hned nakrmit?díííky

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář