Bochánek (mazanec) podle tety Kláry

Tento recepis jsem objevila založený v jednom sešitě. Kdysi jsem ho pekla hojně. Je u něho název bochánek. A to mě mátlo, když jsem hledala v uložených receptech mazance. Ale bochánek se mazanci dříve také říkalo.

Po čase člověk rád staré recepty provětrá… Velmi dobrý, vláčný mazanec, na maminčinu sestru Kláru byl vždy spoleh.

V původní receptuře je polohrubá mouka. Já používám v posledních letech na kynuté pečivo tohoto druhu převážně mouku hladkou.

Do mazanců doporučuji jen žloutky – bývalo to zvykem. Žluté těsto po žloutcích k jaru rozhodně patří…

Recepis

Na kvásek

  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička medu
  • 25 g čerstvého droždí

V užší, cca ¾ litrové nádobě smíchejte všechny ingredience a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu, asi ¾ až 1 hodinu.

Na těsto

  • kvásek
  • 360 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 žloutky
  • 100 g másla pokrájeného na malé kostky
  • 90-110 ml mléka
  • citronová strouhaná kůra z půlky citrónu
  • 80 g rozinek namočených v rumu
  • 1 žloutek (nebo celé vejce) a plátky mandlí na pomašlování + ozdobu.

Finální postup

1. Nejprve si namočte rozinky do rumu (alespoň na 2 hodiny). Pak připravte kvásek a po jeho vzejití umíchejte těsto následujícím způsobem.

2. Do mísy od robota nalejte kvásek, žloutky, mléko (30 ml si nechte stranou, laďte dle savosti mouky a velikosti žloutků), přidejte i oba cukry.

3. Přisypte prosátou mouku se solí a citronovou kůru. Můžete použít i sušenou, ale čerstvá voní mnohem lépe.

4. Hněťte asi 15-20 minut na nižší rychlost, do částečného vyvinutí lepku. Popřípadě ještě dolaďte tekutinou hustotu těsta. Nepřehánějte to – pokud má udržet tvary, zcela volné být nemůže, roztékalo by se.

5. Přidejte na kostky pokrájené máslo a dalších cca 10-15 minut zapracovávejte do těsta.

6. Těsto má být lesklé, nelepivé a nejlépe vyhnětené „na okénko“.

7. Těsně před koncem přidejte i dobře okapané rozinky.

8. Nechte vykynout přikryté na nejteplejším místě v kuchyni (cca 1 hodinu).

9. Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte.

10. Asi po 10 minutách vykoulejte 2 střední mazance (nebo můžete udělat více minimazanečků; krásné jsou v barevných papírových košíčcích z forem na muffiny). Těsto rozvažuji na stejnou velikost.

11. Mazance nechte znovu vykynout přikryté na plechu (vystlaném pečícím papírem) tak dlouho, dokud alespoň o 2/3 nezvětší objem. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným žloutkem (vejcem), nastřihněte nebo nařízněte uprostřed kříž. Posypte plátky mandlí.

12. Pečte ve vyhřáté troubě na 190°C, po zapečení snižte teplotu na 175 °C, celkově pečte 35-45 minut. Pokud by se povrch pálil, přikryjte mazance alobalem a snižte teplotu.
Upečený vychladlý mazanec můžete ještě pocukrovat.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář