Rohaté koláče

Tyto koláče jsou specifické spojením protilehlých částí těsta svázáním. Bývá to krajová zvyklost. Je potřeba si nechat dostatek volného těsta kolem náplně, aby to vůbec šlo. Vzniklé rohy se položí přes náplň.

Můžete je naplnit do každého rohu jinou nádivkou (spíše ty velké) nebo naproti sobě tmavou a světlou. Anebo jen jednou. „Rohy“ jsou jednoduchá, poměrně efektivní a pěkná ozdoba.

I velikost může být různá – běžná až třeba po dvou nebo čtyřech velkých koláčích na 2 plechy z této dávky těsta. Právě u těch větších je lépe vidět vázání i očka s náplní. Dávám také na výběr ze dvou drobenek na posyp.

Upozornění – aby těsto udrželo tvar rohů, nesmí být příliš řídké, spíše tužší. Jinak na chuti se nic nezmění, jen se tvary spíše více rozpečou a „zmizí“.

Recepis

Suroviny

Na těsto

  • 720 g hladké mouky
  • 300–350 g mléka
  • 3 celá vejce
  • 60 g povoleného sádla
  • 40 g povoleného másla
  • 100 g cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 7 g soli
  • 28 g čerstvého droždí nebo ekvivalent sušeného – 10 g
  • volitelné – citronová kůra
  • 1 vejce na pomašlování
  • jakákoliv náplň – třeba tvarohová nebo povidla či marmeláda

Na tvarohovou náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu, ne z vaničky
  • 2 žloutky nebo 1 celé vejce
  • 100 g práškového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 100 g rozinek namočených v rumu nebo brusinek
  • popřípadě 2-4 lžíce rumu z rozinek na zředění tvarohu

Rozinky si předem namočte do rumu, nejlépe do rána nebo alespoň na pár hodin předem. Před použitím nechte vykapat na cedníku.
Suroviny v misce smíchejte v hladkou hmotu. Pokud se vám zdá tvaroh málo sladký, přidejte 1-2 lžíce cukru.

Na drobenku I

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 60 g másla

Vše v misce promněte rukama do jemné drobenky.

Na drobenku II

  • 30 g ovesných vloček
  • 30 g celozrnné špaldové mouky nebo klasické polohrubé
  • 30 g cukru
  • skořice dle chuti – cca 1 lžička
  • 30 g másla
  • 30 g plátků mandlí

V míse smíchejte mouku, vločky, skořici a cukr. Přidejte kousky másla a zpracujte v drobenku. Do hotové zamíchejte plátky mandlí.

Finální postup

Do mísy nasypejte mouku, udělejte rukou důlek, vlijte 2/3 mléka, přidejte z odváženého cukru 1 vrchovatou lžičku a do tohoto „jezírka“ rozdrobte droždí.

Ze stran vmíchejte trochu mouky až vznikne uprostřed mísy řídký kvásek, něco jako těsto na lívance.

Poprašte je ještě jemně moukou a nechte v teple vzejít. Trvá to 20 minut až ½ hodiny.

Poté přilejte zbytek mléka, vejce, oba cukry a sůl (popřípadě citronovou kůru). V robotu na nižší rychlost hněťte asi 10 minut. Teď teprve nastane ta správná chvíle na přidání rozměklého sádla a másla.

Hněťte dalších 10-15 minut, dokud nebude těsto hladké, “na okénko” a nechte přikryté vykynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Samozřejmě vařečkou se dá uhníst velmi dobré kynuté těsto, jen to déle trvá a bolívají ruce…

Po vykynutí.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte.

Nechte 10 minut odpočinout a rozdělte ho na 2 stejné díly. Postupně každý rozválejte na plát o síle ½ cm. Rozkrájejte na čtverce (velikost záleží pouze na vás, já dělám většinou o hraně 15 až 25 cm). Pokud jen 2 či 4 na plech, budou z jedné poloviny těsta tyto počty.

Na každou čtvrtinu můžete navrstvit jinou náplň, ale mohou být jen dvě nebo i jedna, viz foto.

Okraje nechte volné, abyste mohli protilehlé cípy koláčů svázat jednoduchými uzly. Povytáhněte špičky do délky a lehce dlaněmi vyválejte do délky.

Hotovo…

Hotové koláče uložte na plech a mezi koláči nechte rozestupy, nakynou!  Plech si předem vymažte nebo vložte pečící papír.

Potřete koláče rozšlehaným vejcem a jestli vám zbyl v lednici bílek, stačí i ten. Posypte vzniklá očka náplně drobenkou – nemusí být, nechte cca 20-30 minut dokynout na plechu.

Pečte v troubě na 175-180°C horní dolní ohřev cca 15 až 20 minut. Velké koláče o něco déle. I tady čas je individuální, ne všechny trouby pečou na tolik stupňů, kolik ukazují. Liší se i 20-30 stupňů… Měřeno a zkoumáno na několika troubách u mě doma.

Koláče s drobenkou II. Velikostně menší varianta, plněná tvarohovou nádivkou a strouhanými jablky. Prostě co je doma, tím se plní.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář