Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky

U nás doma název varhule, alias kynuté plněné knedlíky všech velikostí. Z téhož neplněného těsta se dělaly i knedle jako příloha.

Do varhul se hodí různé ovoce nebo povidla, velikosti mohou mít různé. Záleží na vás.

Do přílohových knedlí jsme kousky rohlíků nebo housek přidávali jen pokud nějaké zbyly, a to až do vykynutého těsta. Pak se nechalo znovu ještě krátce vykynout a teprve pak se vypracovaly 4 delší šišky.

Já varhule miluju s povidly, sypané mákem, horou cukru a plavající v másle…

Recepis

Suroviny na těsto

  • 1 kg hrubé mouky
  • ½ l mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 1 vejce
  • 10 g soli

Na náplň

  • ovoce nebo povidla

Na závěr

Lze posypat mletým mákem, opraženou strouhankou nebo tvarohem na strouhání. Osladit dle chuti a každou porci polejte pár lžícemi másla.

Finální postup

1. Do mouky v míse nebo robotu udělejte důlek, rozdrobte droždí, přidejte cukr, část mléka a přimíchejte i pár lžic okolní mouky. Nechte vzniklý kvásek vzejít – cca 20-30 minut.

2. Přidejte vejce, mouku se solí a vyhněťte do vláčného nelepivého těsta a nechte přikryté kynout, dokud nezvětší 2x objem, asi 1 hodinu.

3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na velikost středního jablka. Nechte chvilku odpočinout (cca 5-10 minut). Kousky těsta rozplácněte dlaní na placku a naplňte. Dobře uzavřete, jako buchty. Uzavírejte postupně na každou varku, aby nepřekynuly.

4. Vařte v osolené vodě, musí volně plavat, nabydou!  Nejprve 5 minut přikryté poklicí, pak obraťte a dovařte dalších 5-7 minut nepřikryté. Větší velikost bude potřebovat delší čas.

5. Uvařené knedlíky vyndejte drátěnou naběračkou do pekáče a ihned uprostřed natrhněte vidličkou, aby vyšla pára. Také zjistíte, zda těsto nelepí a jsou uvařené. Doporučuji vyzkoušet nejprve na jednom kuse.

6. Lze posypat velmi různě – tvarohem, mákem, opraženou strouhankou, cukrem a polít máslem.

Foto přidáno 20. 5. 2022

Vaše Lida ❤

6 odpovědí na “Varhule – alias blbouny, čili kynuté knedlíky”

  1. Já znám varhule z bramborového těsta, Moravsko-budějovicko. A kynutým se říká blbouni, tento termín znám konkrétně z města Dačice.

    1. Dobrý den.
      Velmi záleží i na tom, odkud členové té které rodiny pochází. Někde je to namíchané různě – ty názvy. Blbouny jsme doma neříkali, ač ten název velmi dobře znám. Buď varhule nebo kynuty knedle. 🙂

  2. Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda jste nezkoušela dělat kynuté knedlíky se slánkem – já teď dělám kynuté těsto takřka výhradně s ním, ale zatím jsem neměla odvahu zkusit s ním těsto na knedlíky. Pokud jste to již zkoušela, můžete se s námi podělit o recept? Děkuji a přeji vše nejlepší do nového roku!

  3. Jsou jako peříčko. Dělala jsem s borůvkama, které jsem si zavařila ve vl. Šťávě. Aby neprosakovaly těsto, trochu jsem je ohřála a přihustila škrobem. Vychladlé jsem pak dala do těsta a uvařila….

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář