Donuty

Úplně jednoduše donut = kobliha s dírou. Bývá to velmi častá svačina amerických policistů.

Americká kobliha neboli donut (též doughnut), je pečivo z kynutého těsta, tvaru plochého prstence. Smaží se ve vysoké vrstvě oleje do tmavší zlaté barvy.

Na rozdíl od středoevropské koblihy se však nedává sladká náplň dovnitř, ale na horní stranu, která se může polít nebo posypat prakticky jakýmkoliv sladkým ochucovadlem od oříšků, pudinku až např. ke skořici. Možné je naplnit i střed koblihy – vanilkovým či čokoládovým krémem, pudinkem, marmeládou apod.

Americké koblihy se rozšířily do celého světa. Název je nejspíše odvozen od slovního spojení „doughknots“, tedy „zauzlované těsto“. Podle informací na webu Rozhlas.cz může jít i o těsto s oříšky, které se anglicky řeknou „nuts“. 

Koblih existuje po celém světě velké množství druhů. Jedna varianta v sádle smaženého nadýchaného těsta pochází z Francie a volně se překládá jako „prdy jeptišek“. Například v Indii se připravují „balushahi“, v Řecku zase „loukoumades“.

V době 1. světové války nosili členové Armády spásy americkým vojákům na frontě donuty a kávu. Údajně proto, aby jim jídlo připomnělo domov a zvedlo náladu. 

Podle některých zdrojů pochází tento typ koblihy z Nizozemska 19. století, podle jiných již ze 17. století, přičemž do Ameriky měl být přivezen v souvislosti s jejím osidlováním. Americký odborník na židovskou kuchyni Gil Marks uvádí, že donutu vzdáleně podobná sladkost se nachází už v první tištěné kuchařce z roku 1485.
Zdroj: Wiki, tisk, Rozhlas.cz

Recepis

Na donuty nepotřebujete žádné speciální těsto, usmažte si je z nějakého koblihového těsta, jako třeba zde nebo zde. Výborné jsou i kvasové. Pouze do kuličky promáčkněte prstem díru, tu lehce zvětšíte roztažením, uhladíte a kulatý tvar už jen zploštíte. Nebo vyválejte asi 1 cm silný plát, vykrájejte z něho kroužky a doprostřed každého ještě jeden menší otvor. Vykrájené středy se dají spojit ve větší kuličky a usmažit.

U nás doma vedou polité čokoládou nebo ještě na to jahodový či malinový přeliv.

Můžete si upéci donuty i z těsta kvasového – recepis zde. Zdobit můžete stejně nebo tím, co máte rádi.
Fantazii se meze nekladou.

Vaše Lida ❤

3 odpovědi na “Donuty”

Napsat komentář