Svatební bábovka

Bábovka je stálice (a zaručená krasavice) snad v každé kuchyni.

Tuto mám uloženou pod názvem svatební. Polévá se totiž bílou čokoládou a kdysi dávno jsem ji na nějaké svatbě jedla. Všechno bylo jinak… Nedovedu si dnes na svatbě bábovku vůbec představit. Nic to nemění na tom, že neznám lepší bábovku – i čtvrtý den (ano, čtete dobře) je stejně vláčná, jemná, nedusivá a výborná. V obou uvedených verzích.

Vyměnila jsem tentokrát mléko za vaječný koňak, ubrala díky tomu lehce cukr a místo kakaového mramorování přidala kousky čokolády a může z ní být bábovka likérová.
A dobré to je! Velmi dlouho jedlá, i čtvrtý den ji můžete bez uzardění předložit návštěvě ke kávě. Pokud vydrží.

Uvádím obě verze v jednom receptu. Hotová je poměrně rychle, a naopak je dlouho vláčná.

Recepis

Na těsto

  • 6 vajec
  • 100 ml neutrálního neochuceného oleje
  • 250 g pískového cukru /300 g
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 ml vaječného koňaku (nebo likér kávový, baileys) / 250 ml vlažného mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový pudink /40 g škrobu
  • 3 g soli
  • 100 g pokrájené čokolády nebo již koupených kousků – volitelné
  • místo čokolády je možné obarvit 1/3 těsta 2 lžícemi kakaa rozmíchaných ve 3 lžících rumu

Finální postup

Nejprve si z bílků, vanilkového cukru a soli vyšlehejte tuhý sníh, já ručním elektrickým šlehačem. Až teď žloutky s cukrem – nemusíte mýt po bílcích metličky, po žloutcích na bílky ano…

Žloutky s cukrem vyšlehejte do pevné pěny. Po trochách zašlehejte olej a do této husté směsi buď likér nebo teplé mléko.

Přisypte mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Promíchejte.
Nyní zvolna vmíchejte i tuhý sníh, žádné dlouhé hnětení! Rozbili byste si nadýchanost bílků i těsta – budoucí jemnost.

Velkou vyšší bábovku (průměr 24) pečlivě vymažte rozměklým máslem a vysypte polohrubou moukou.

Nakonec zapracujte do těsta čokoládu.
Nebo odeberte 1/3 těsta a do něho vmíchejte směs ze 2 lžic kakaa a 3 lžic rumu. Toto tmavé těsto nalejte na to světlé do formy a můžete vytvořit mramor pomocí lehkého promíchání dlouhým koncem vařečky. Pozor – nemíchat až ke dnu! Poškodili byste si vymazání a posyp formy.

Pečte na 175-180 °C cca 45-55 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli těsto nelepí. Pokud ano, pečte 10 minut dál. Zase vyzkoušejte. Vršek bábovky se někdy pálí (= rychle hnědne), přikryjte v tom případě alobalem.

Upečenou bábovku po 10-15 minutách

…vyklopte na mřížku a nechte vystydnout.

Můžete jen pocukrovat nebo polít ještě čokoládou. Mňam!

Vaše Lida ❤

4 odpovědi na “Svatební bábovka”

  1. Milá paní Gottwaldová! Peču podle Vás už téměř vše a tato bábovka opět nezklamala – byla opravdu výborná!!! Děkuji!

Napsat komentář