Nejjednodušší kváskový chléb

Nejjednodušší chleba, který znám.

Použila jsem kvásek před 12 dny občerstvený, uložený při 3,5°C v lednici a chleba se povedl. Samotný kvas sice klesl, ale stále obsahoval drobné bubliny. Byl to pouhý pokus. Je to tento chleba na fotografii.
Ze lžíce kvásku z lednice. Ihned zamísit a nechat do rána vykynout. Absolutně bez práce. Ani jeden překlad, jen mísa s pěti pohyby vařečkou a pak ošatka. Z ní vykynutý bochník vyklopíte a upečete. Finito.
Nejlepšího výsledku ale dosáhnete z čerstvého kvasu nebo jen několik dnů starého. Já ho mám už dostatečně vyzrálý, silný, v lednici pouhých 3,5-4°C. U vás to fungovat už po týdnu takto nemusí. Svůj kvásek prozkoumejte.

Má menší póry, ale je velmi vláčný. Dobrý!

Recepis

Suroviny

  • 25-30 g žitného kvásku z lednice
  • 500 g mouky pšeničné chlebové
  • 350-370 g vody s kefírem půl napůl /možno i podmáslí
  • 9 g soli
  • 1 lžička melasy/medu
  • 1 lžička kmínu

Dále si připravte

  • ošatku na 3/4 kilový chléb

Finální postup

Do mísy vložte kvásek, melasu a skoro všechnu tekutiny. Melasa slouží k nastartování kvasinek, obsahuje jednoduchý cukr. Mám ji raději než sladěnku, ta se hůře dávkuje a rozmíchává. (Asi 30 ml tekutiny nechte stranou na doladění hustoty.)

Rozšlehejte a přisypte mouku smíchanou se solí a kmínem. Všechno rukou nebo vařečkou promíchejte, dokud se vše nespojí. Práce na 1-2 minuty. Nesmí zbýt žádná suchá místa. Těsto je středně tuhé (nemá to ale být zcela tuhá hrouda), kynutím zřídne… Mísu přikryjte víkem a nechte přibližně 9-12 hodin kynout při pokojové teplotě, kolem 20-21°C. Ne více. Já nechávám přes noc na lince v kuchyni.

Vždy bude záležet na tom, kolik kvásku dáte do těsta – pozor na to! I na teplotě v místnosti.

Nevážit a chlejstnout lžíci podle oka = může vykynout mnohem dříve…
Aby těsto do rána nepřekynulo, zvažte kvásek.

Těsto zkontrolujte – mělo by alespoň o 2/3 zvětšit objem, nejlépe dvakrát tolik a být plné bublin. Pokud ne, nechte kynout delší čas.

Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Nyní ho dlaněmi rozprostřete do obdélníku, jednoduše poskládejte a stočte. Jako u tohoto chleba zde.

Připravte si předem ošatku a tu řádně vysypejte rýžovou moukou. Stočený bochník jí rovněž pohlaďte a vložte do ošatky. Vršek těsta poprašte jemně pšeničnou chlebovou moukou.

Ošatku umístěte do plastového boxu a nechte kynout v teple, cca 2-2,5 hodiny v teple kuchyně. Vždy pozorujte těsto, všechny doby jsou pouze orientační.

Můžete před vložením do trouby naříznout.

Pečte v troubě nebo v remosce, asi 45 minut. Pečení v remosce zde, v troubě zde.

Střída…

A jindy takto…

Přeji mnoho úspěchů.
Vaše Lida ❤

76 odpovědí na “Nejjednodušší kváskový chléb”

  1. Dobrý den, vypadá to opravdu jednoduše. Peču podle vašich receptů chleby a mají velký úspěch u všech členů rodiny. Přehledný a srozumitelný blog je prima. Myslíte, že by bylo možné v tomto super jednoduchém receptu zkombinovat i jiné mouky( špaldu, případně trochu žitné). Děkuji tip a přeji hodně inspirace pro další recepty.

      1. Dobrý den paní Lído. Prosím o radu. Před rokem jsem začala péci kváskový chléb. Koupila jsem si knížky, pomůcky a později i keramický hrnec a z počátku to vypadalo dobře. Občas sice nějaká placka, ale i ta se snědla. Pak jsem odrounala troubu a musela koupit novou. Tam sice je uvedena teplota 250 stupnů, ale jen na gril. Současně je v návodu, že se trouba nemá předehřívat, max 5 min. Hrnec dám sice nahřát, ale i tak se mi stává, že těsto se mi přilepí na stěny a bochník nevyběhne pořádně. A teď se mi to stalo i u remosky a tam nenahřívám. Co dělám špatně. Ze začátku jsem chleby rozdávala, byla jsem pyšná, jak vypadají, ale teď raději zalžu, že nemám čas. Teď to na obdarování není.
        Dana

        1. Dobrý den.
          Je to teda zvláštní trouba, když se nesmí předhřívat. Slyším poprvé. Chyba bude ale asi někde v kynutí, když vám nefunguje ani remoska. Zkuste v první řadě omladit kvásek nebo si vyptejte někde jiný. Začala bych asi prvně tady.

          1. Dobrý den, kvásek je asi dobrý. Je to asi 2 měsíce, co jsem ho omladila. Zkusila jsem jiný recept a jinou mouku a poslední se mi v remosce povedl. Použila jsem Váš jednoduchý s přídavkem cibulky. Ráno upečený a večer už nebyl.
            Když nad tím přemýšlí, asi jsem zpychla a myslela si, že zvládnu více hydratovaný, ale na to ještě nemám. Vyzkouším péci ve studené troubě. Přečetla jsem si dnes několik komentářů, tak to zkusím. Jen nevím, to budu muset dat pečící papír, jinak se mi chleba přilepí, ne?

          2. Ano, do studené trouby papír. Člověk musí vyzkoušet více věcí… 🙂 Ve studené troubě nepeču, určitě musí být chleba nedokynutý.

          3. Dobry den, v navodu na moji troubu taky je, ze se nema predehrivat (ze se tim pry usetri cas). Podle mne je to hloupost. Poridila jsem teplomer do trouby a teplotu si hlidam. Predehrat napr na tech 250 trva temer pul hodiny. Kdybych nepredehrivala (vcetne hrnce), tak by to po celou dobu peceni vlastne bylo ve studene troube, takze vysledek pochybny..

  2. Dobrý deň, chlebik upečený v remoske. Vynikajúci, prvý krát som piekla v remoske, zakúpila som len nedávno, ale som milo prekvapená. Múku som dala 400gr pšenicnu chlebov ú a 100gr grahamovu špaldovú. Tak super. Ďakujem za recept. Krásne Veľkonočné sviatky.
    Dagmar

    1. Dobrý den, Dagmar.
      Jsem moc ráda, že se Vám daří. Přeju mnoho úspěchů nejen v pečení. ❤️Mimochodem – moje snacha i vnučka se jmenují Dagmar… 🙂

  3. Dobrý den! Přidávám svou zkušenost: chleba vyšel parádně, ostatně jako všechny chleby podle Vašich receptů! Moc za ně děkuju! Brouzdám po netu, hledám a zkouším různé recepty, ale k těm id Vás a od Maškrtnice se vracím jako k jistotě!

  4. Dobrý den, chlebánek (tak říkáme domácímu chlebu) je výborný a jednoduchý na přípravu. Já ze zvyku dala lžíci pšeničných otrub. Ještě nevychladl a polovina byla fuč. Akorát opravdu pozor na okolní teplotu. Já ze strachu dala kynout na okno a čas kynutí se tak hodně prodloužil. Příště nechám na lince. Děkuji za všechny Vaše recepty a zejména ty ze slánku. Krásné dny

  5. Dobrý deň, mohla by som použiť aj kvások čerstvo dokrmený? a dať len vodu, bez kefíru? ďakujem . Jana

  6. Dobry den, poprve zkousim chleba podle vaseho receptu, prave testo lezi v osatce. Ale nemam z toho dobry pocit.Testo bylo nejspis moc ridke,pritom sem daval spis min vody 350g. Uz po prvnim kynuti mam testo spis vodorovne,nez jako vy na fotce hezky kopecek. Co mam zkusit udelat priste jinak,aby byl vysledek lepsi? Jo a daval sem misto melasy med. Je to muj asi sedmy pokus o upeceni chleba a stale se nejak nedari 🙂
    Dekuji za rady.

    1. Dobrý den.
      Na začátku po smíchání je těsto velmi husté – kynutím zřídne, ale tekuté být nemá. Pokud se nedaří, uberte vodu. Každá mouka je jiná, jinak savá. A jak píšu u receptu, je potřeba se naučit odhadnout správné nakynutí.
      Jak to má vypadat, se špatně popisuje. Snažím se vždy alespoň nafotit, jak to má zhruba vypadat. Přeju hodně trpělivosti a neklesejte na mysli. 🙂

  7. Dobrý den. Moc děkuji za sebe a svoji kamarádku za váš blog. Čerpáme u vás tipy a rady stále. Kváskový chléb se nám začal dařit díky vám. Teď obě zkoušíme pečení v remosce. V troubě obě máme chleba krásně nahoru, ale v remosce se nám výsledek, jako máte na fotkách vy prostě nedaří. Dodržujeme všechny tipy a pokyny a stejně máme obě vždy “placek”. I když je krásně a dobře nakynutý bochánek. I když při dávání do remosky nádherně drží tvar… vždy ten tvar povolí a nahoru není nikdy. Nemáte nějakou “tajnou” radu? Co by mohlo být špatně? Ještě jednou moc díky za blog a za to, že se o své znalosti dělíte. Monika i za kamarádku Moniku

    1. Dobrý den.
      S remoskou se musí naučit člověk žít. 🙂 Ale teď vážně. Jestli je důležité poznat vykynutý chleba, tak u remosky naopak “mírně nedokynutý”. Vykynutý akorát do trouby se v remosce rozjede, protože není vyhřátá.
      Je to otázka cviku, který se nedá až tak dobře popsat.
      Nic jiného tajného fakt nemám. 🙂
      A děkuju! Pozdravujte kamarádku. 🙂

      1. Funguje to! To byla ta tajná rada, co nám chyběla. Dnes jsem vytáhla z remosky krásný bochníček, co nádherně vyběhl nahoru. Moc moc díky. Jste nej!!!

  8. Povedl se, děkuji za recept, tohle se mi líbí mnohem víc než klasický postup s rozkvasem. Přijde mi to jako recept pro absolutní chlebové negramoty, takže fakt zkuste i vy, kdo váháte, tohle se fakt povede 😀

  9. Dobry den pani Lido, dneska jsem pekla nejjednodusejsi chlebik a je vynikajici. Jsem zacatecnik, byl to muj 6 chleba. Zatim se mi kazdy podaril( v mych ocich 😀 ale i podle rodiny, ale nebudeme predbihat ono ty placky urcite prijdou 😬)
    Moje otazka je- musi byt prekladam? Ja nevedela a tak mi to nedalo a alespon 2 x jsem ho prelozila. A je mozne, ze bych ho mela uz za 5 hodin dvojnasobny? Kvasek mam asi 6-7 tydnu stary ale jede opravdu dobre.
    Zacala jsem od Vas Bourakem a ten mi jde pekne, pecu v litinovem hrnci a i presto ze je dost hydratovany ho zvladam prendavat, nekdy jen tak tak.
    Dekuju za Vase vyborne recepty.. a Vase chleby jsou vyborne ( but jsem zkusila jen dva ale bude jich vic 👍👋

    1. Dobrý den.
      Možné to je – záleží i na teplotě a množství kvasu, kolik ho tam nakonec ve skutečnosti člověk opravdu dá… 🙂
      Překládat nemusíte, ale pokud vás to nutí, nic špatného se nestane. A i tím rychleji kyne!
      Přeju mnoho zdaru a děkuju. ♥️

  10. Dobrý den,
    chleba se opravdu jen zamíchá a nehněte 😯. Chci jej dnes zkusit, ať máme doma změnu, ale mám strach, ať něco nepokazím. Poprvé taky peču bez žitné mouky (krom kvásku tedy), tak jsem zvědavá…

  11. Dobrý den,
    mohu poprosit o radu, jaké rozměry by měla mít oválná ošatka na tento chlebík? Jsem začátečník a ráda bych si na stáčení pořídila ošatku, zatím nechávám kynout v nádobě, ve které to není ono. Děkuji.

    1. Dobrý den. 🙂
      Tento se vejde do 3/4 kilové. Jestli nemáte žádnou, a nechce investovat do více ošatek, kupte si na kilový, Dá se zkrátit – na její jeden konec vložíte nějakou zmenšující zarážku, třeba úzkou sklenici.

  12. Dobrý den,jsem tady nová,mohla bych poprosit ,četla jsem o slankovem chlebě,jak na takový chléb prosim,zatím peču pouze z kvasnic, uchvátily mě ty vaše chleby,jsou úžasné, peču tak půl kg chléb, děkuji za radu…

  13. Dobrý večer, pekla jsem tento chléb již potřetí a vždy mi praskne a nevím proč. Peču v litinovém hrnci nebo ve skle a nařízla jsem. Chyba je zřejmě ve vykynutí, moc nebo málo? Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji. Helena

    1. Dobrý den.
      Delší, vcelku pravidelné praskliny : chléb je nedokynutý (příště nechat déle kynout, naříznout nebo udělat hluboký důlek vařečkou).
      Chléb je špatně stočený (utažený) – tam bývají často praskliny v místě „švu“.

  14. Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Podle ní si myslím, že je nedokynutý. Mívám obavy, aby nepřekynul a nějak nejsem schopná odhadnout ten správný okamžik. Ještě jednou děkuji a přeji hezký víkend.
    Helena

  15. Dobrý den paní Lído, znovu jsem se odhodlala pro radu k nejjednoduššímu chlebu. Nechala jsem ho kynou déle a stočila jemně, pekla v litině a udělala důlek vařečkou, jak jste mi poradila. Přes všechnu péči chléb od důlku dvěma směry praskl. Jsem z toho poměrně otrávená. Jiný chléb jsem pekla na kameni a dopadl dobře, nepraskl. Pečení v nádobě se mi nějak nedaří. Měla byste ještě nějakou radu pro mě ? Děkuji a přeji hezký den.
    Helena

  16. Paní Lído, děkuji za odpověď, zkusím déle kynout. S napětím odklápím víko a stále praskliny, to mě vždy zklame. Péci budu zítra, tak uvidím.
    Ještě jednou děkuji . Helena

  17. Dobrý deň, postupoval som podľa postupu, miešal robotom, prekladal a nakoniec vyklopil na pomúčenú dosku a vytvaroval bochník, ktorý som vložil do ošatky. Po kysnutí 2 hodiny a zväčšení objemu sa žiadne vyklopenie nekonalo…. Pôvodne nelepkavý a pekne vytvarovaný bochník sa po 2 hodinách kysnutia v ošatke opäť zmenil na zriedenú lepkavú hmotu. Má niekto podobnú skúsenosť?

    1. Dobrý den.
      Někde se stala chyba na vaší straně, jinak by se nepovedl tento chleba nikomu. A ta chyba bude v délce kynutí – mohl překynout jak poprvé, tak podruhé. Časy jsou pouze orientační a v současném vedru dá velkou práci i zkušenost vše uhlídat.

  18. Dobrý pozdní večer. Chtěla jsem se zeptat je nutné dávat podmaslí či kefir? Nemohla bych tam dát pouze vodu u nás ani jedno nemáme radi. Mohu tam přidat lžíci osmažené cibulky? Děkuji za odpověď Marcela Biffer

      1. Děkuji moc za Vaši odpověď máte vše super napsané a ty chlebíky 💞💞. Ještě otázka mohu místo melasy použít med?

  19. Dobrý den,
    vyzkoušela jsem tento receptík. Chlebík se povedl, proti receptu jsem přidala pouze 1 PL pšeničných otrub. Děkuji za tento receptík. Pekla jsem jej 47 minut na litinovém tálu. Příště bych asi ubrala, asi by stačilo těch 43 minut. Mám však na vás dotaz, je možné do tohoto receptíku přidat trochu sádla? Možná jsem jej trochu vysušila tím pečením, možná stačí trocha sádla.

      1. Dobrý večer, děkuji za urychlenou odpověď. Taky se přikláním k tomu, že jsem pekla déle, než se muselo. Snad to bude napodruhé OK. Jinak z chlebíku zbyla už jen patka. Mňam.

          1. I v tomto se s váma shoduji, musím to vyzkoušet i bez těch otrub. Dám vědět, jak jsem dopadla. Zatím vám opravdu moc děkuji za ochotu, sdílet své zkušenosti s nováčkem.

  20. Dobry den, chtěl bych tento chleba zkusit upéct v chlebové formě a dát ho kynout ihned po zpracování . Bude to mít vliv na kvalitu ? Dekuji

  21. Dobrý den, tak jsem pekla tento chlebík. Vykynul v míse a následně pak i v ošatce. Pekla jsem v litinovém hrnci. Ale vůbec pak už nevyskočil, je takový hutný – i když chutný. A střídka mi přijde po upečení vlhká. Udělala jsem dva zářezy a roztrhl se i mimo ně. Kde jsem udělala asi chybu? Děkuju za odpověď.

    1. Čas pečení uvedený je, čtěte prosím pozorněji. Teplota u remosky ne, ta je konstantní, nedá se ubrat nebo přidat.
      Jinak dále máte hned odkazy na kliknutí, jak se dá upéci jinak (trouba) a při jakých teplotách.

    2. Pokud v remosce, teplotu nenastavujete, čas je uvedený v příspěvku. Pokud v troubě, klikněte na odkaz Pečení chleba v troubě.
      Recept je jinak koncipovaný do remosky.

  22. Dobrý den,
    Co prosím myslíte tím čerstvým kvasem? Říkáte několikadenni nebo čerstvý. Když budu mít svůj vlastní z ledničky, který si budu krmit treba jednou či dvakrát za týden, co pak myslíte tím pojmem čerstvý kvas? Třídenni je ten, co byl nakrmen před třemi dny a teď je znovu v lednici? A čerstvý je teda jaký?

    1. Dobrý den.
      Jak popisuju – z lednice 2-3 dny starý, který je ale v dobré kondici. A ano, je to ten, co jste před 2-3 dny nakrmila.
      Také píši, že nejlepší je čerstvý. To znamená, kvas na vrcholu.

  23. Chlebik podla tohoto receptu vysiel na 1*. Jednoducha priprava, ale mimoriadne chutny vysledok.
    Vase recepty su istota, zrozumitelne popisane, vyborne nafotene, vdaka!

  24. Dobrý den, měla bych takový dotaz..
    Tenhle Váš chleba miluju! Je vynikající a rychle u nás mizí. Napadlo mě,…maminka mi donesla škvarky. Myslíte že by šlo přidat jich pár hned na začátku kynutí do těsta? Děkuji Katka

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář