Lněné večky

Další možný recept se slaným droždím, čili slaným kváskem alias slánkem. Slánek je společně vymyšlený název kamarádky bioložky a můj. Tedy má je ta čárka nad a… Žádný neexistoval.
Jak funguje droždí v 10% slané vodě a pak v těstě? Že to je neuvěřitelné? Je, a ještě s jistými bonusy. Co to je, jsem sepsala zde. Stále zkoumám, co všechno je s kvasinkami možné. Veškerá sůl do těsta se zde přidává do kvásku, přímo na droždí. Nakyne naprosto bezchybně.

Ráda přidám do chlebů i pečiva nějaká semínka. Pokud lněná, tak nejraději ve mleté formě. A proč? Nedrcena semínka proklouznou zažívacím traktem téměř bez užitku. Jejich slupka je tak pevná, že ani kyselina solná v žaludku s nimi nehne. A je to škoda, obsahují mnoho užitečných látek, které naše tělo potřebuje. Třeba tak důležité omega 3 i 6 kyseliny. Skvělé pro srdce a cévy.
Semínka melu ve mlýnku na kávu a jde to velmi dobře. Někdy hruběji, jindy na poměrně jemnou mouku.
Do těsta jsem přidala kvůli barvě práškový neaktivní slad, lehce ovlivní pozitivně i chuť.

Večky jsou vláčné, jemné, moc dobré. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé jako každé pečivo, ale i druhý den ráno si rozhodně nevylomíte zub.

Recepis

Suroviny

Na slánek (slaný kvásek)

  • 10 g soli
  • 100 g vody
  • 10 g čerstvého droždí

Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, ale musí být dokonale rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte, vznikne světlá tekutina, uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin . Preferuji vyzrání v lednici 12-24 hodin.

Prostě večer uložím a druhý den (kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Na těsto

  • slánek
  • 460 g hladké pšeničné mouky
  • 40 g namletého lněného semínka na hrubší mouku
  • 190-210 g vody
  • 5 g tmavého sladu v prášku
  • 20 g medu nebo hnědého cukru
  • 20 g másla

Finální postup

Do mísy od robota nalejte slánek, vodu (část, asi 30 ml si nechte stranou na doladění těsta), přidejte slad a med. Prošlehejte metličkou a přisypte mouku s namletým lněným semínkem.

Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10-15 minut. Zpočátku na nižší stupeň, pak na vyšší.
Teprve teď přidejte kousky másla, ty zapracovávejte do těsta dalších 5 až 10 minut, až se nebude chytat těsto mísy a bude krásně vláčné. Másla je trocha, jde to velmi dobře. Samozřejmě můžete míchat i jiným hnětacím strojem, třeba vařečkou a rukou… Taky to jde, jen to déle trvá a velmi procvičíte svaly, což taky není k zahození.

Těsto přendejte do vyolejované (průsvitné) nádoby a nechte kynout přikryté 1 až 1 ½ hodiny při pokojové teplotě. Lépe budete sledovat, jak kyne, ale klidně může zůstat v původní míse.

Mělo by 2x zvětšit objem. Zde už se dere ven… Velmi dobře kyne a je plné bublin.

Po vykynutí vyklopte na pomoučený vál, prohněťte, vymačkejte bubliny…

…vytvarujte kouli, nechte odpočinout cca 10-15 minut

…můžete ji přikrýt nádobou, ve které zrálo těsto.

Nyní rozdělte těsto na 10 stejných dílů (zvažte těsto a vydělte deseti, dostanete váhu jednoho kusu, já odvažuji), které budou 10 minut odpočívat. Je to po každé „operaci“ s těstem nutné, protože přetvarováním se zpevní lepek a ten potřebuje čas na uvolnění.

Připravte si 1 velký plech a ten vyložte pečícím papírem. Kousky těsta vytvarujte do podoby veček…

…nebo co zrovna potřebujete za tvar a uložte spojem dolů na plech. Nechte znovu vykynout asi 30-45 minut, až se zvětší aspoň o polovinu.
Před vložením do trouby potřete vlažnou vodou a posypte celým lněným semínkem, popřípadě ještě nařízněte.

Troubu rozpalte na 240°C dolní horní ohřev, zároveň vložte na dno starý plech. Připravte si hrneček horké vody na zapaření.
Vykynuté večky vložte do trouby, na plech na jejím dně chrstněte horkou vodu a troubu ihned uzavřete. Po 10 minutách vyvětrejte a plech vytáhněte. Pečte dál, celkem asi 20 minut do pěkné hnědé barvy.

Upečené večky dejte vychladnout na mřížku.

Ještě horká střída – nikdy neodolám…

Velmi vláčné, jemné večky.

Snídaně, kterou miluju.

65 odpovědí na “Lněné večky”

  1. Liduško!!! Já to nestíhám. Připravený slánek (mimochodem báječný název) na dnešek na makovky a toustový chléb, a vy zase tohle! Všechno to vypadá tak nádherně, že musím zkusit. MOC vám děkuju za inspiraci. A těším se na další. Olga.

  2. Přeji hezký den.recept vypadá opravdu velmi dobře, jen se chci zeptat když nemám mletý slad dá se to nahradit nebo vynechat? Jinak název slánek je super 😁😁

  3. Máte můj obdiv…jste opravdu mimořádná pekařka, takových moc není.
    Moc vám děkuju za zajímavý recept a
    doufám, že se mi povedou..😊

  4. Dnes upečené a výborné, nemám slov nad tím jak jste šikovná. Slánek je opravdu úžasný. Kdo ještě nezkusil, tak doporučuji 🤗🤗🤗

  5. Dnes upečeno, těsto jak obláček, výborné!!!
    Chtěla bych zkusit z chlebové mouky, bude výsledek stejně výborný? .Děkuji za odpověď a za Vaše “vzdělávání “ nás, obdivovatelek Vaší práce🌸🌸🌸

  6. Večky jsem upekla, jsou vynikající, těsto jak obláček, výborně se s ním pracuje.Chtěla bych vyzkoušet z chlebové mouky, bude výsledek stejný?
    Děkuji za recept i za “vzdělávání” a rozšiřování vědomostí pekařek.

    1. Dobrý den dnes jsem pekla z chlebové celozrnné pšeničné( živá mouka) musela jsem přidat o 40g vody na víc 210g+ 40g ta živá mouka to vyžaduje. Slad v prášku nemám nahradila jsem sladěnkou.
      Těsto měkoučké, hnědé nadýchané. Děkuji autorce za recepty a skvělý slaný kvásek- slánek. Budu pokračovat.
      Děkuji moc autorce za dokonale vypracované postupy v receptech.

        1. Já děkuji, Lidušce💋😘, že jsem si nevěděla rady s kváskem a prosila ji o recept na chléb se slánkem. Doufám, že to pomohlo pekařkám stejně jako mně. Dnes peču na zahradě se slánkem a doma už v pohodě s kváskem.

  7. Liduško, klobouk dolů. Dnes jsem pekla toto večky. Nevím jestli najdu slova která by vystihla tu báječnou chuť. Jsou jako vata, jemné, nadýchané, kůrka báječně křupavá. Pekla jsem bez sladu a použila hnědý cukr. Vy jste náš pekařský andílek 🙂

  8. Můžete mi prosím poradit, kde se dá sehnat mletý slad? Zatím se mi nepodařilo na něj nikde narazit. Děkuji a zdravím.

  9. Dnes vyzkoušeno a opravdu úžasné. Jedna dávka je pro příště rozhodně málo. 😁 Děkuji a těším se na další recepty se slánkem. Jste opravdu úžasně inspirativní, váš web úplně miluju.

  10. Milujem vaše recepty, zatiaľ som skúšala kváskové. Ale objavila som váš,,slánek“, tak hneď som vyskúšala tieto ľanové večky. Fantastické. Musela som ich piecť aj na druhý deň, lebo sa po nich len tak ,,zaprášilo“.Určite vyskúšam aj ďalšie recepty. Ďakujem za vaše recepty aj rady.

  11. Zdravím Liduško, mám jeden dotaz. Mohu použít celozrnnou nebo špaldovou mouku? a vodu ubrat nebo přidat, bude mi držet tvar než dám do trouby? děkuji moc za vaše rady a přeji krásný slunečný den 🙂

  12. Dobrý den, dnes jsem na vašem webu poprvé a zaujaly mne tyto večky. Též by mě zajímaly zkušenosti těch, kdo přidaly či pekly jen z celozrnné či žitné mouky. Děvčata, ozvěte se, jsem zvědavá (ale ne natolik abych byla první průkopnice :-)).

  13. Dobrý den, moc mně tento recept zaujal a „chystám se“ na něj. Jen se chci zeptat, jestli jde místo sladu v prášku použít sladěku? Děkuji 😉

  14. Liduško dostala jte mě. Pořád sem se nemohla rozhoupat k pečení se slánkem. Jsem stará struktura a to bylo něco co mi připadalo divné. Nakonec slánek putoval do ledničky,zapomněla jsem na něho,tak tam odpočíval čtyři dny. Pak jsem zase váhala-použít ho,nebo vyhodit a udělat nový?. Vzala jsem ho na milost,těsto sice kynulo mnohem pomaleji než píšete,ale to mi nevadilo a nakonec byly krásné a výborné véčky. Všichni řekli-mechové a mizely ještě teplé. Jednu jsem zachránila,schovala na další den-jaká bude? No pořád měkoučká. Takže díky za to že jste slánek vytvořily.

  15. Dobré ráno, právě jsem vytáhli z trouby kmínové rohlíky – místo lněných veček (neměla jsem mletý len). Těsto je moc dobré, i když můj slánek zrál v lednici 10 dnů (trochu jsem na něj zapomněla). Děkuji za recept! Určitě budu opakovat! Je to mňam!

  16. Zdravím, v neděli jsem objevila tyto stránky a nemohla se odtrhnout 🙂 (Šla jsem spát v půl jedný).
    Dnes jsem vyzkoušela tento recept, housky jsem motala jako šneky z dlouhého hada. Jsou vynikající, hned jsem si jednu namazala máslem a medem. Moc děkuju za rozšíření pekařských obzorů. Donesla jsem mamce a byla nadšená

  17. Lidu myslíte že by bylo možné vynechat ten sušený slad- ten fakt neseženu a nahradit trochou otrub? Ty tu mám. Možná bude pak třeba trochu poupravit tekutinu, že? Nebo mohu nahradit 1:1 za otruby?
    Děkuji Eliska

  18. Dobrý den,Lído,
    Vaše stránky sleduji delší dobu,jsem kváskový nadšenec a vaše recepty jsou vymazlené.Co mne dostalo ,, do kolen ,, je Váš slánek – vyzkoušeny lněné večky,následovala velká pochvala( od rodiny ke mně a ode mne myšlenkou k Vám).A dnes jsem se dala do makovek- geniální těsto ,super výsledek a návrat do dětství.Co já vyzkoušela receptů na makovky,loupáky, odříkavala zaklínadla nebo dala na modlení a stejně to nebylo to pravé,vysněné.Až teď.
    A tak Vám děkuji,že jste a za vaši touhu hledat a pŕedávat .Jindra

    1. Dobrý den, Jindro.
      Ani netušíte, jak jste mě potěšila! Jsem moc ráda, ze i Vám se slánek zalíbil. Přeju mnoho úspěchů a děkuju za mile psaní. ♥️

  19. Dobrý večer, mohla byste mi prosím poradit, kde bych mohla koupit tmavý slad v prášku? Byla jsem už v několika zdravých výživách a nikde ho nemají :-(. Už pomalu rezignuji, takže je nasnadě další otázka: ovlivní absence tmavého sladu chuť tohoto pečiva? Omlouvám se, pokud se už někdo v komentářích ptal a já jsem to nezaznamenala. A můžu prosím ještě jeden malý dotaz? Asi teď budu vypadat jako úplný minoň :-), ale má slánek v ledničce nakynout? Moc Vám děkuji a přeji krásný zbytek večera a moc děkuji, za Vaše recepty

    Markéta mimoňka 🙂

  20. Moc Vám děkuji, lněné večky se vyvedly nádherně a rodina byla nadšená (nečekali, že by se mi to povedlo :-). Koupila jsem si i Vaši knížku a pustila jsem se do výroby svého kvásku, reaguje tak, jak píšete. Jsem u vytržení a už se nemůžu dočkat, až upeču první chleba. Jste úžasné učitelky, vše je výstizně a přehledně popsané.

    Paní Gabrielo děkuji za odkaz na webovky – Sladovna Bruntál.

    Markéta

Napsat komentář