Kalhota, klíč a jiné makové točenky

Aby si člověk někdy vzpomenul, musí vzít do ruky nikoliv poznámky, ale knihu…

Třeba tu z roku 1932 – Technologii pekařství nebo Pekařství z roku 1955.
V jiných zase narazíte na odlišné zasuté vzpomínky. Jen nikdy nevíte na jaké – pokud otevíráte knihu poprvé. Najednou jste někde jinde. A třeba i hodně daleko.

Není knihy, kde by nebylo alespoň něco malého z mého života. Tedy až na ty vraždy!

Kalhota, klíč a jiné makové točenky

Listujete knihou… V tom oko zjihne, když najednou čtete kdysi běžné názvy pro sladké kynuté pečivo jako slečinka, barcheska, cvik, eso, Štěpánka, klíč nebo kalhota. A zrovna kalhota mě dostala! Ty maminka často narychlo upekla nebo jsme je i kupovali. Pole a zvířata nepočkala…

A klíč (nebo také šroub) zase pekla ta manželova, prý vždy v sobotu. Pro pět dětí, z toho čtyři synové, to musela být šichta. Manžel mi vyprávěl, jak stáli kolem trouby a hltali očima plné plechy. A těch nebylo málo – malá pekárna by se uživila! Nebyl čas se zabývat zdobením pečiva se „smečkou“ v zádech.

Já mám děti dospělé, nikdo mi za zády už nestojí (i když manžel to umí stále), ale rovněž volím jednoduché tvary. Zdá se mi, jak stárnu, že sice stále moc ráda peču, ale dny jsou nějak celkově kratší a čas považuju za velmi vzácnou komoditu. Jestli má dobré těsto tvar klíče nebo zdobné barchesky není rozhodující. Rozhodující vždy je dobré těsto, správně vykynuté i zpracované. A do jednoduchých tvarů naopak nic neschováte! Hned se pozná, jak „ladná“ byla práce. I těsto.
Přiznávám – někdy, opravdu někdy – čas věnuju i zdobení…

Z tohoto těsta můžete vytvarovat cokoliv – co vaše fantazie ráčí. I rohlíky makovky.
Je tučnější. Kdo raději méně tuku, může zvolit těsto na netučnou vánočku zde.  A nebo si z tohoto těsta máslovou vánočku naopak upleťte a upečte!

K snídani se džemem jsou točenky jako stvořené.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml vody
  • 110 g tuku, nejlépe másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 35 g droždí nebo 2 lžičky sušeného
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky citrónové kůry
  • mák na posyp – nemletý

Finální postup

Udělejte si nejprve „hrnečkový“ kvásek z poloviny mléka, lžičky cukru a 2-3 lžic mouky; nechte vzejít 20-30 minut.

Pak ho nalejte do mísy robota, rovněž vodu (malou část si nechte na doladění těsta), přisypte cukr, rozklepněte žloutky. Vše opět prošlehejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl,

Nechte hníst robot 10-15 minut, dokud těsto nebude mít částečně vypracovaný lepek e nebude se začínat lesknout. Popřípadě během této doby dodejte zbylé mléko, je-li těsto tuhé.
Až teď přidejte nakrájené máslo. Hněťte dalších asi 10–15  minut, dokud nebude jemné a lesklé. Přikryjte a nechte zvětšit do dvojnásobku, což potrvá asi 1 hodinu.

Cukru je zde poměrně málo, ale my takové pečivo máme rádi. Kdo rád sladší, zvyšte dávku cukru až na max. 110 g.

Až těsto nakyne (asi za hodinu až hodinu a půl, má se 2x zvětšit), vyklopte ho na pomoučený vál. Rozdělte na 10 až 12 stejných dílu. Jednotlivé díly zpracujte a vyválejte na delší „hady“ a různě zaplétejte. Záleží jen na vaší fantazii. Úplně nejjednodušší je kalhota – silnějšímu válečku ztenčíte konce, ten přehnete v půlce a lehce stlačíte k sobě.

Tvary umístěte na plech vyložený papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a nechte asi 3/4 hodiny znova vykynout. Dobré je plech přikrýt nějakým poklopem, fólií (proti osychání) – já dávám kynout mezi dva klasické vyšší pekáče a na spodním pak i peču. Poté pomažte znovu a posypejte nemletým mákem. Pečivo může zůstat i holé bez posypky.

Troubu předehřejte na 165 – 170°C horkovzduch a poté vložte plech s točenkami. Pečte asi 15 – 20 minut, dokud nezezlátnou.

Měkoučké a dokonale vláčné.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Kalhota, klíč a jiné makové točenky”

  1. Dobrý den, díky za recept. Myslíte, že by mohl být univerzální i na plněné buchty?
    Jinak – skvělý blog!! Vtipně psáno, úžasné fotky.

    1. Dobrý den. 🙂 Děkuju za pochvalu! Asi bych se toho nebála. Budou tučnější.
      Na buchty (recept, fotky atd. se teprve chystám). Blog zabere spooooustu času. A mám ho teprve půl roku. Nestěžuju si, jen konstatuju. 🙂

Napsat komentář k Petra Becker Zrušit odpověď na komentář