Nadýchané burgerové bulky

Pečivo téměř vůbec nejím, ale když mě někdo z rodiny požádá, upeču. Skoro cokoliv. I ochutnám…

A bylo vysloveno další přání – burgerové bulky. „Ty s nasládlou chuti – jako jsou ty pravé, mami, babi…“

Myslím, že toto je recept, který splňuje všechno. Jsou měkoučké, nadýchané, ve všech směrech „akorát“. Výborné i jako sladké – potřené džemem nebo medem.

Burgerové bulky

Suroviny

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého
  • 380 g hladké mouky (část můžete nahradit celozrnnou)
  • 240 ml mléka s vodou – poměr 1:1
  • 1 rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání

Finální postup

Těsto můžete zadělat v domácí pekárně, samozřejmě lze i klasicky. Je řidší, nelekejte se!  Pracuje se s ním však velmi dobře.

Druhá možnost: ručně, vařečkou či pomocí robota. Sušené droždí přidejte rovnou do mouky, čerstvé rozmíchejte ve vlažné tekutině s cukrem a nechte vyhynout.

Nyní mouku nasypte do mísy, přidejte kvásek, vejce a tuk; po obvodu mísy sůl. Těsto zpracujte, dokud nebude hladké, pružné a na stěny nádoby, ve které je zpracováváno, už se nebude lepit. Samotné těsto bude vždy trochu lepkavé.

Tato „operace“ (hnětení) v robotu by měla trvat asi 10 až 15 minut, ručně kolem 1/2 hodiny.

Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou (já víkem od mísy), dokud nezdvojnásobí svůj objem – přibližně za hodinu, záleží na teplotě okolí.

Po vykynutí  vyklopte na pomoučněný vál. Hotové těsto zvažte, vydělte počtem kusů, které potřebujete a rozvažte na jednotlivé bulky. Nemusíte, ale takto jsou velikostně jedna jako druhá. Tvarujte tak, že hromádku těsta rozplácněte dlaní a natahujte strany směrem ke středu a „zaštípněte“ uprostřed – jako když plníte buchty.

Plech vyložte pečícím papírem a na něm je znovu nechte bulky vykynout, dokud opět neznásobí objem – trvá to asi ½ až ¾ hodiny. Přikryjte znovu utěrkou.

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem (je možné jen vodou či tukem) a posypte semínky; u nás oblíbeným sezamem nebo mákem.

Vystačí na 8 větších bulek nebo více kusů menší velikosti.

Pečte na horkovzduch  165 °C, asi 20 minut nebo horní a dolní ohřev na 185 °C.

Nikdy nezbydou…Přeji dobrou chuť.

22 odpovědí na “Nadýchané burgerové bulky”

  1. Uáááá, vypadajá parádně. Jen prosím – opravdu patří do těsto 1 LŽÍCE sušeného droždí? A když sušené nepoužívám, kolik asi tak mám dát čerstvého – půl kostky? Díky a chválím parádní blog!!

  2. Ví prosím někdo, jak docílit toho, aby bylo těsto ,,lehčí,, a řekněme víc děravé aby se dalo při jedení burgeru úplně zmáčknout a nebylo tak hutné? Je to poměrem mouky/mléka a vody nebo druhem mouky nebo něčím jiným? Díky moc 🙂

  3. Dobrý den, mám teda to těsto dost řídké a dělá s ním špatně, dost lepí….co mám špatně? Vše dle receptu…droždí tedy klasické, ale asi to množství, které je uvedeno. Přijde mi i dost tekutin na udané množství mouky.

    1. Ano, těsto je řidší, to tam píší, ale pracuje se s ním dobře. Některá mouka saje méně, pravděpodobně to bude ta vaše a pak je potřeba poměr tekutiny upravit.

  4. Dobrý den, perfektní recept! Bulky jsou tak krásné, že si rodina myslela, že jsou kupované. Chuťově se však nedají vůbec srovnávat! Naprostý luxus. Dekuji

  5. Dobrý den, bulky skvělé s droždím. Udělala jsem si podle Vás LM a je moc krásně narostlé. Prosím o radu jak ho mohu v tomto případě nahradit místo droždí? Děkuji

  6. Dnes jsem dělala podruhé a byly ještě lepší než minule ❤️ tchýně si myslela že jsou kupné (kde jsi koupila takové dobré housky? takové jsem nikde nepotkala.) Woow pochvala roku ❤️

Napsat komentář