Nadýchané burgerové bulky

Pečivo téměř vůbec nejím, ale když mě někdo z rodiny požádá, upeču. Skoro cokoliv. I ochutnám…

A bylo vysloveno další přání – burgerové bulky. „Ty s nasládlou chuti – jako jsou ty pravé, mami, babi…“

Myslím, že toto je recept, který splňuje všechno. Jsou měkoučké, nadýchané, ve všech směrech „akorát“. Výborné i jako sladké – potřené džemem nebo medem.

Burgerové bulky

Suroviny

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého
  • 380 g hladké mouky (část můžete nahradit celozrnnou)
  • 240 ml mléka s vodou – poměr 1:1
  • 1 rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání

Finální postup

Těsto můžete zadělat v domácí pekárně, samozřejmě lze i klasicky. Je řidší, nelekejte se!  Pracuje se s ním však velmi dobře.

Druhá možnost: ručně, vařečkou či pomocí robota. Sušené droždí přidejte rovnou do mouky, čerstvé rozmíchejte ve vlažné tekutině s cukrem a nechte vyhynout.

Nyní mouku nasypte do mísy, přidejte kvásek, vejce a tuk; po obvodu mísy sůl. Těsto zpracujte, dokud nebude hladké, pružné a na stěny nádoby, ve které je zpracováváno, už se nebude lepit. Samotné těsto bude vždy trochu lepkavé.

Tato „operace“ (hnětení) v robotu by měla trvat asi 10 až 15 minut, ručně kolem 1/2 hodiny.

Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou (já víkem od mísy), dokud nezdvojnásobí svůj objem – přibližně za hodinu, záleží na teplotě okolí.

Po vykynutí  vyklopte na pomoučněný vál. Hotové těsto zvažte, vydělte počtem kusů, které potřebujete a rozvažte na jednotlivé bulky. Nemusíte, ale takto jsou velikostně jedna jako druhá. Tvarujte tak, že hromádku těsta rozplácněte dlaní a natahujte strany směrem ke středu a „zaštípněte“ uprostřed – jako když plníte buchty.

Plech vyložte pečícím papírem a na něm je znovu nechte bulky vykynout, dokud opět neznásobí objem – trvá to asi ½ až ¾ hodiny. Přikryjte znovu utěrkou.

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem (je možné jen vodou či tukem) a posypte semínky; u nás oblíbeným sezamem nebo mákem.

Vystačí na 8 větších bulek nebo více kusů menší velikosti.

Pečte na horkovzduch  165 °C, asi 20 minut nebo horní a dolní ohřev na 185 °C.

Nikdy nezbydou…Přeji dobrou chuť.

4 odpovědi na “Nadýchané burgerové bulky”

  1. Uáááá, vypadajá parádně. Jen prosím – opravdu patří do těsto 1 LŽÍCE sušeného droždí? A když sušené nepoužívám, kolik asi tak mám dát čerstvého – půl kostky? Díky a chválím parádní blog!!

Napsat komentář