Nadýchané burgerové bulky

Pečivo téměř vůbec nejím, ale když mě někdo z rodiny požádá, upeču. Skoro cokoliv. I ochutnám…

A bylo vysloveno další přání – burgerové bulky. „Ty s nasládlou chuti – jako jsou ty pravé, mami, babi…“

Myslím, že toto je recept, který splňuje všechno. Jsou měkoučké, nadýchané, ve všech směrech „akorát“. Výborné i jako sladké – potřené džemem nebo medem.

Burgerové bulky

Suroviny

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 380 g hladké mouky (část můžete nahradit celozrnnou)
  • 240 ml mléka s vodou – poměr 1:1
  • 1 rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání

Finální postup

Těsto můžete zadělat v domácí pekárně, samozřejmě lze i klasicky. Je řidší, nelekejte se!  Pracuje se s ním však velmi dobře.

Druhá možnost: ručně, vařečkou či pomocí robota těsto zpracujte, dokud nebude hladké, pružné a na stěny nádoby, ve které je zpracováváno, už se nebude lepit. Samotné těsto bude vždy trochu lepkavé. Tato „operace“  by měla trvat asi 10 minut.

Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou (já víkem od mísy), dokud nezdvojnásobí svůj objem – přibližně za hodinu.

Po vykynutí  vyklopte na pomoučněný vál. Hotové těsto zvažte, vydělte počtem kusů, které potřebujete a rozvažte na jednotlivé bulky. Nemusíte, ale takto jsou velikostně jedna jako druhá. Tvarujte tak, že hromádku těsta rozplácněte dlaní a natahujte strany směrem ke středu a „zaštípněte“ uprostřed – jako když plníte buchty.

Plech vyložte pečícím papírem a na něm je znovu nechte bulky vykynout, dokud opět neznásobí objem – trvá to asi ½ až ¾ hodiny. Přikryjte znovu utěrkou.

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem (je možné jen vodou či tukem) a posypte semínky; u nás oblíbeným sezamem nebo mákem.

Vystačí na 8 větších bulek nebo více kusů menší velikosti.

Pečte na horkovzduch  165 °C, asi 20 minut nebo horní a dolní ohřev na 185 °C.

Nikdy nezbydou…Přeji dobrou chuť.

4 odpovědi na “Nadýchané burgerové bulky”

  1. Uáááá, vypadajá parádně. Jen prosím – opravdu patří do těsto 1 LŽÍCE sušeného droždí? A když sušené nepoužívám, kolik asi tak mám dát čerstvého – půl kostky? Díky a chválím parádní blog!!

Napsat komentář