Nadýchané bulky k plnění

Upeč burgerové bulky, nasládlé chuti – jako jsou ty pravé. Myslím, že toto je recept, který splňuje všechno. Jsou měkoučké, nadýchané, ve všech směrech „akorát“. Výborné i jako sladké – potřené džemem nebo medem.

Těsto vystačí vystačí na 10 větších nebo více kusů menší velikosti, cca 18.

Recepis

Suroviny

  • 475 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla /sádla nebo oleje
  • 30 g cukru /asi 2 lžíce
  • 8,5 g soli
  • 18-21 g  čerstvého droždí nebo 6-7g sušeného
  • 280-300 ml mléka s vodou – zvolte poměr 1:1
  • 1 rozšlehané vejce na pomazání nebo jen či tuk
  • semínka na posypání

Finální postup

Těsto můžete zadělat ručně, vařečkou či pomocí robota. Sušené droždí přidejte rovnou do mouky, čerstvé rozmíchejte v polovině vlažné tekutiny s cukrem a dvěma lžícemi recepturní mouky. Nechte vykynout.

Pak mouku nasypte do mísy, přidejte kvásek, vejce a tuk; po obvodu mísy sůl. Těsto zpracujte, dokud nebude hladké, pružné a na stěny nádoby, ve které je zpracováváno, už se nebude lepit. Samotné těsto bude vždy trochu lepkavé. Je volnější.

Tato „operace“ (hnětení) v robotu by měla trvat asi 15 – 20 minut, ručně kolem 1/2 hodiny.

Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté (já víkem od mísy), dokud nezdvojnásobí svůj objem – přibližně za hodinu, záleží na teplotě okolí.

Po vykynutí  vyklopte na pomoučněný vál. Hotové těsto zvažte, vydělte počtem kusů, které potřebujete a rozvažte na jednotlivé bulky. Nemusíte, ale takto jsou velikostně jedna jako druhá. Tvarujte tak, že hromádku těsta rozplácněte dlaní a natahujte strany směrem ke středu a „zaštípněte“ uprostřed – jako když plníte buchty.

Plech vyložte pečícím papírem a znovu nechte bulky vykynout, dokud opět neznásobí objem – trvá to asi ½ hodiny. Přikryjte. Nezapomeňte na rozestupy. 

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem (je možné jen vodou či tukem) a posypte semínky; u nás oblíbeným sezamem, lněným semínkem nebo mákem..

Pečte na dolní – horní ohřev na 190-200°C, asi 15-20 minut.

Nikdy nezbydou…Přeji dobrou chuť. 
Vaše Lida ❤

30 odpovědí na “Nadýchané bulky k plnění”

  1. Uáááá, vypadajá parádně. Jen prosím – opravdu patří do těsto 1 LŽÍCE sušeného droždí? A když sušené nepoužívám, kolik asi tak mám dát čerstvého – půl kostky? Díky a chválím parádní blog!!

  2. Ví prosím někdo, jak docílit toho, aby bylo těsto ,,lehčí,, a řekněme víc děravé aby se dalo při jedení burgeru úplně zmáčknout a nebylo tak hutné? Je to poměrem mouky/mléka a vody nebo druhem mouky nebo něčím jiným? Díky moc 🙂

  3. Dobrý den, mám teda to těsto dost řídké a dělá s ním špatně, dost lepí….co mám špatně? Vše dle receptu…droždí tedy klasické, ale asi to množství, které je uvedeno. Přijde mi i dost tekutin na udané množství mouky.

    1. Ano, těsto je řidší, to tam píší, ale pracuje se s ním dobře. Některá mouka saje méně, pravděpodobně to bude ta vaše a pak je potřeba poměr tekutiny upravit.

  4. Dobrý den, perfektní recept! Bulky jsou tak krásné, že si rodina myslela, že jsou kupované. Chuťově se však nedají vůbec srovnávat! Naprostý luxus. Dekuji

  5. Dobrý den, bulky skvělé s droždím. Udělala jsem si podle Vás LM a je moc krásně narostlé. Prosím o radu jak ho mohu v tomto případě nahradit místo droždí? Děkuji

  6. Dnes jsem dělala podruhé a byly ještě lepší než minule ❤️ tchýně si myslela že jsou kupné (kde jsi koupila takové dobré housky? takové jsem nikde nepotkala.) Woow pochvala roku ❤️

  7. Dobrý den Lido, mohu udělat i ze slánku? Jinak moc děkuji za vaše recepty 🙂 Pizza ze slánku u nás vede, vánočka taky, teď i pečivo a vše luxusní…

  8. Dobrý den Lído, je možné udělat ze slánku? Slánek je skvělý a hlavně vaše recepty 🙂 Pizza ze slánku u nás vede, vánočka taky a teď i pečivo.

  9. Dobrý den. Ráda bych upekla bulky ze slankem. Mam pouzit slanek 60 g vody, 6 g soli a 10-12 g droždí? Děkuji Vám moc! Vánočka pro maminku se slánkem je úžasná! Na bulky už se moc těšime! 🙂

    1. Dobrý den.
      V těstě máte 8,5 g soli – to musíte zachovat.
      Přidáte 65 g vody = budete mít 10% roztok jak má správně být; a můžete přidat klidně jen 8 g čerstvého droždí.
      Vodu do slánku musíte odečíst z recepturní tekutiny.

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář