Tmavé špičky

Moc ráda přidávám do některých druhů pečiva práškový neaktivní slad nebo melasu. Tmavší druhy (rozuměj v receptuře převážné použití pšeničné mouky typu T1000 a více) získají nejen krásnou barvu, ale další velmi zajímavou chuť. Tato zmíněná mouka má i hrubší strukturu, váže tedy i více vody a je taženější.

Odvarem z melty můžete rovněž ochutit pečivo. Kupuji meltu už naporcovanou v sáčcích. Zaleji horkou vodou (té dám méně než v návodu) a cca za 5-10 minut je hotová. Do těsta musí přijít vychladlá. Komu už se zdá „všeho moc“, ať melu vynechá a použije jen vodu. Komu vadí chuť aromatické melasy, použije naopak pouze meltu.

Můžete přidat do samotného těsta i drobnější semínka, třeba lněné nebo tmavé sezamové. Moc dobré chutné pečivo.

Recepis

Suroviny

  • 300-310 g odvaru z melty / lze použít jen vodu
  • 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného
  • 30 g sádla
  • 350 g pšeničné chlebové mouky T 1000 nebo T1050
  • 150 g hladké mouky T650
  • 1 lžička sypkého tmavého neaktivního sladu nebo melasy – lze vynechat, večky pak budou světlejší, chuť ne až tak aromatická
  • 8 g soli
  • 1 lžička cukru – vynechejte, pokud chcete použít melasu
  • semínka na posyp

Finální postup

Nejprve si připravte hrnkový kvásek – v polovině melty rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru nebo melasy) a 2-3 vrchovaté lžíce mouky. Nechte cca 15-30 minut vykynout.

Do mísy robota nalejte vykynutý kvásek, necelý zbytek melty a přisypte popřípadě slad, i prosáté mouky se solí. Hněťte přibližně 10 minut a pak přidejte rozměklé sádlo. Pokračujte v hnětení dalších 10-15 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Dolaďujte popřípadě i jeho hustotu zbytkem melty.

Nechte přikryté vykynout alespoň do dvojnásobného objemu, cca 1 hodinu – vždy záleží na teplotě okolí.

Vyklopte vykynuté těsto na pomoučený vál, propracujte a rozdělte po 60 nebo 80 g. Tady bych se klonila spíše k té větší váze – pak budete mít 10 kusů veček.

Nechte asi 10minut těsto uvolnit, aby se tvarováním těsto nepotrhalo. Utvořte bulky …

… a poté rozválejte malým jednoručním válečkem…

… do obdélníku a od delší strany smotejte do válečku, podobně jako na rohlíky, které ale nechte rovné. Nebo vytvarujte špičaté večky (alias bagetky). Můžete je uprostřed naříznout po celé délce. Potřete vodou a dozdobte semínky.

Nechte ještě 20-30 minut nakynout do viditelného zvětšení a upečte na 200 až 210 °C v elektrické troubě 15-20 minut. Troubu můžete zapařit. Upečené špičky nechte vystydnout.

Krásná nadýchaná střída.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Tmavé špičky”

  1. Bagetky jsou vynikající. Manžel jako hlavní ochutnavač nadšený, jedla i mladší dcera která je hodně mlsná a vybírává, takže u nás recept zabodoval. Udělala jsem spíše rohlíky, příště změním tvar na trošku buclatější. Těsto velmi hladké, krásně se s ním pracuje. Určitě budu péci zas. Šlo to vcelku rychle a snadno. Moc děkuji.

  2. Upekla jsem uvedené množství formou 2 vek, vynikající chuť, manžel se tvářil kvůli melte neduverive, ale výslednou chutí byl nadšený. Takže jste nám opět zpestřila domácí jídelníček novou chutí. Děkuju za báječné recepty, vysvětlivky, podrobný popis. Jste úžasná.

    Ilona

Napsat komentář k Helena Löwová Zrušit odpověď na komentář