Kvásková vánočka

Nevím snad o nikom, kdo by neměl rád vánočku. Držím se rovněž této tradice, upeču ji, ale opravdu většinou jen na Vánoce.

Tento recepis je na kváskovou. Na tu nesmíte spěchat, aby nebyla tuhá a hutná. Obrňte se trpělivosti a bude vás čekat vláčná, měkoučká střída.

Kvásková vánočka je chuťově výraznější než drožďová, lehce navinulá, ale nesmí být kyselá.
Proto předem upozorňuji, že je potřeba mít kvásek ve špičkové kondici. Za prvé aby nebyl kyselý, za druhé zvládnul prodrat množstvím másla a cukru. Doporučuji předem alespoň 2x kvas občerstvit a pak se teprve pustit do vánočky. Kdo nemá pšeničný, převede svůj žitný několikerým krmením (3 – 4x zopakovat) pšeničnou hladkou moukou na pšeničný. Můžete přidat i 1/2 lžičky celozrnné pšeničné mouky.

Vánočku si upleťte buď jednu velkou, jak jste zvyklí nebo rozvažte těsto po 100 g a zapleťte ze tří pramenů vánočkové houstičky. Nejenže velmi pěkně vypadají, ale dám na to krk, že se vám povedou a nerozjedou. Nikde není psáno, jak velká má vánočka být, tak proč ne jedna malá ke snídani.

Kdo nikdy nepletl, na YouTube je mnoho srozumitelných návodů nebo lze i lehce a elegantně – popis níže.

Všechny uvedené časy jsou orientační, vždy záleží na okolní teplotě u vás doma a na síle kvasu.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 g pšeničného kvásku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody

Vše smíchejte, přikryjte. Asi za 6-10 hodin bude kvásek na vrcholu, tedy nejméně zdvojnásobí objem a hladina se začne zcela zarovnávat. Po lehkém ťuknutí se začne propadat, nepřidávat dříve do těsta.

Na těsto

  • 200 g rozkvasu
  • 60–70 g mléka
  • 320 g hladké pšeničné mouky
  • 90 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 90 g másla
  • 3,5 g soli
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 70 g rozinek naložených alespoň 2 h v rumu
  • citronová kůra z ½ citronu
  • plátky mandlí na ozdobu
  • zbylý bílek na pomašlování vánočky nebo celé vejce

Finální postup

Smíchejte mléko, vejce, oba cukry a mouku jen tak, aby se vše spojilo a nechte přikryté 40 minut odpočívat. Poté přidejte kvásek, sůl a hněťte asi 10 minut, dokud se nevytvoří hladké těsto.

Nyní přidejte měkké kostičky másla a citronovou kůru. Znovu hněťte dalších 10 minut, možná i déle, těsto má být lesklé, pružné a nesmí se trhat.

Ke konci krátce zapracujte scezené rozinky.

Těsto „na okénko“ je ideální stav.

Přikryjte mísu čepicí do sprchy a nechte na teplém místě kynout 4-6 hodin. Přibližně každou hodinu těsto přeložte. Lze nechat těsto kynout v lednici až 24 hodin. Vykynuté má nejméně 2x zvětšený objem.

Těsto vystačí na jednu velkou vánočku nebo na cca 9 mini vánoček. Velkou upleťte jak jste zvyklí nebo velmi jednoduše a moc pěkně 2x ze tří pramenů – na dolní cop položíte delší a tenčí druhý, jeho konce přetáhnete dospodu vánočky.

Poznámka: dolní cop je kratší a tlustší, horní tenčí a delší ( právě k vůli záhybům vánočky).

Vánočka je moc pěkná a vy se nemusíte trápit složitějším pletením.

Ještě pomašlovat bílkem nebo vajíčkem – tedy až po vykynutí a následným pečením.

Na závěr procesu posypat mandlemi a kráska je na světě.

Malé ze tří pramenů jako housky. 

Plech či pekáč s vánočkou (mini vánočkami) nechte kynout ve vypnuté troubě jen se zapnutým světlem při cca 30°C. Můžete vložit do trouby i kastrůlek se 100 ml horké vody (ne více, nechceme vánočku uvařit, jen má kynout ve vlhku). Kynutí je pomalé, u velké 2-4 hodiny, malé kynou rychleji, nicméně měly by zvětšit objem asi o 1/3 až polovinu, nebojte se – nabydou ještě při pečení.

Troubu rozpalte na 230 °C i s plechem na dně (ten je na zapaření). Vánočku vložte do trouby.

Na spodní plech chrstněte cca 100 ml vody, uzavřete a teplotu ihned snižte na 200°C, pečte 10 minut, troubu vyvětrejte, snižte na 190 °C a pečte dalších 10 minut.
Poté dopékejte ještě 40-50 minut na 170°C. Upečená vánočka má mít vnitřní teplotu kolem 90°C.

Malé vánočky vložte na 230 °C do zapařené trouby, ihned snižte teplotu na 175 °C a pečte cca 15-20 minut.

Vaše Lida ❤️

3 odpovědi na “Kvásková vánočka”

    1. Ano, dala. Je potřeba pak dat méně LM + přidat vodu.
      Celkově by ale suroviny v těstě (včetně těch v kvasu nebo LM) měly dát stejnou váhu.
      Je tedy potřeba vše dobře procentuálně propočítat.

Napsat komentář