Perníčky na Vánoce u nás nesmí chybět. Ani na Velikonoce. Peču i v průběhu roku – tak moc jsou dobré. Jsou slepované marmeládou nebo povidly, akorát sladké, akorát kořeněné. Ty poměry – všechno je o poměrech…
Jsou hned měkoučké. Vršek můžete polít čokoládou nebo jen „pocákat“. Určitě budou chutnat i s cukrovou citrónovou polevou.
Slepované perníčky
Suroviny
- 500 g hladké mouky – nejlépe polosvětlé T 650
- 200 g moučkového cukru
- 150 g medu
- 80 g másla
- 2 vejce
- 2,5 lžičky perníkového koření
- 2 vrchovatější lžičky jedlé sody
- 300 g džemu – spíše kyselejší, pikantní
- čokoláda na zdobení
Finální postup
Rozpusťte v hrnku pozvolna máslo, cukr a med. Do této vlahé směsi zašlehejte vejce, přisypte koření a jedlou sodu. Postupně zamíchejte mouku – já těsto zpracovávám v robotu hákem. Není úplně tuhé! Pokud bude řidší, zapracujte ještě další menší množství mouky.
Hotové zabalte do fólie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici – ztuhne a dobře se s ním bude pracovat.
Odleželé těsto vyválejte po částech na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 – 4 mm. Vykrajujte libovolné tvary.
Ty umístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170 °C 10 minut (horní dolní ohřev). Vychází to takto přesně akorát.
Po vytažení z trouby ihned potřete jednotlivé perníčky rovnou na plechu dobře rozšlehaným vajíčkem (aby se stačilo na horkých perníčcích „zapéct“ a nezůstávaly bílkové syrové krápníky). Perníčky se budou se krásně lesknout.
Až vychladnou, spojte pikantní marmeládou dva k sobě spodní rovnou (nelesklou) stranou. Polejte čokoládou dle své fantazie. Kupuji tu v pytlíčcích – rozehřeje se v horké vodě, ustřihne vyznačený růžek a za chvíli je hotovo.
Moc pěkné jsou jen posypané oříšky. Musíte však pracovat rychle, nejlépe ve dvojici a každý kousek potřený vejcem rychle posypat, než vajíčko zaschne – oříšky by opadaly, nepřilepily by se.
Dejte vědět, jak vám chutnaly.
Tak tyhle perníčky jsou snad nejlepší na světě,myslím, že do Vánoc nevydrží 😁
Děkuju. 🙂