Výtečné slepované perníčky

Perníčky na Vánoce u nás nesmí chybět. Ani na Velikonoce. Peču i v průběhu roku – tak moc jsou dobré. Jsou slepované marmeládou nebo povidly, akorát sladké, akorát kořeněné. Ty poměry – všechno je o poměrech…

Jsou hned měkoučké. Vršek můžete polít čokoládou nebo jen „pocákat“. Určitě budou chutnat i s cukrovou citrónovou polevou.

Slepované perníčky

Suroviny

  • 500 g hladké mouky – nejlépe polosvětlé T 650
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g medu
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 2,5 lžičky perníkového koření
  • 2 vrchovatější lžičky jedlé sody
  • 300 g džemu – spíše kyselejší, pikantní
  • čokoláda na zdobení

Finální postup

Rozpusťte v hrnku pozvolna máslo, cukr a med. Do této vlahé směsi zašlehejte vejce, přisypte koření a jedlou sodu. Postupně zamíchejte mouku – já těsto zpracovávám v robotu hákem. Není úplně tuhé! Pokud bude řidší, zapracujte ještě další menší množství mouky.

Hotové zabalte do fólie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici – ztuhne a dobře se s ním bude pracovat.

Odleželé těsto vyválejte po částech na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 – 4 mm. Vykrajujte libovolné tvary.

Ty umístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170 °C 10 minut (horní dolní ohřev). Vychází to takto přesně akorát.

Po vytažení z trouby ihned potřete jednotlivé perníčky rovnou na plechu dobře rozšlehaným vajíčkem (aby se stačilo na horkých perníčcích „zapéct“ a nezůstávaly bílkové syrové krápníky). Perníčky se budou se krásně lesknout.

Až vychladnou, spojte pikantní marmeládou dva k sobě spodní rovnou (nelesklou) stranou. Polejte čokoládou dle své fantazie. Kupuji tu v pytlíčcích – rozehřeje se v horké vodě, ustřihne vyznačený růžek a za chvíli je hotovo.

Moc pěkné jsou jen posypané oříšky. Musíte však pracovat rychle, nejlépe ve dvojici a každý kousek potřený vejcem rychle posypat, než vajíčko zaschne – oříšky by opadaly, nepřilepily by se.
Dejte vědět, jak vám chutnaly.

Napsat komentář