Tofu pomazánka

Nevím, jak vy, ale já mám tofu ráda. Ze všech sójových výrobků asi nejraději. A úplně nejraději z něho dělám různé pomazánky.

Jednu z nich předkládám ke zvážení zařadit ji trvale do vašeho jídelníčku. Obzvláště, když si musíte ledacos odříct k vůli svému zdravotnímu stavu, třeba maso.

Tofu obsahuje poměrně hodně kvalitních bílkovin a ty nám většinou v jídelníčku chybí – převládají sacharidy a tuky. A co to je tofu?

Vyrábí se ze sójových bobů. Nejprve se sójové boby důkladně propláchnou, poté se namočí a nechají se bobtnat. Až jsou sójové boby dostatečně nabobtnalé, i s vodou se umixují. Výsledkem by měla být kaše co nejjemnější konzistence. Následuje vaření při teplotě větší než 100 °C. Pasírováním vznikne sójový nápoj (surovina pro výrobu tofu), který je potřeba ještě vysrážet. Slouží k tomu speciální sůl nigari. Vysrážený sójový nápoj se zatíží, aby vytekla přebytečná voda. Výsledkem je tofu natural.

V západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat. Dnes lze tofu koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i mnoha hypermarketech či supermarketech.

Na tuto moji pomazánku můžete koupit obyčejné bílé tofu, tzv. natural – není drahé. Dochutíte jinými ingrediencemi. Velmi jednoduše a to až tak, že chutná i mému muži. Množství je pro čtyřčlennou rodinu.

A doporučuju si upéci k pomazánce některý z chlebů zde na blogu…

Recepis

Suroviny

  • 340 g neochuceného tofu (kupuji v Lidlu)
  • 175 g čerstvého sýra Philadelphia Balanc / lze nahradit Lučinou
  • 3-4 stroužky česneku – dle velikosti
  • 1 cibule drobně pokrájená
  • 2 lžičky Solčanky
  • ½ lžičky pepře
  • 3 lžíce pokrájené pažitky / petrželky
  • 30-50 ml mléka
  • sůl dle chuti

Finální postup

Tofu buď jemně nastrouhejte nebo rozmělněte v elektrickém sekáčku.

Přendejte do mísy a k této hmotě přidejte čerstvý sýr, utřený česnek, pepř, pokrájenou pažitku, cibuli a Solčanku. Solčanka je kořenící polévkový přípravek bez glutamanu, něco jako Podravka. Podrobnosti zde.

Solčanka s kuchynskou soľou bez glutamanu

Vše smíchejte do hladké pomazánky, popřípadě dosolte. Mlékem dolaďte hustotu pomazánky – nelijte vše hned.

Mažte na čerstvý chléb či pečivo. Úplně nejlepší je pomazánka po pár hodinách nebo druhý den – až se vše propojí a rozleží.

Můžete chutě měnit přidáním zeleniny (například nastrouhané mrkve), použít jiné koření či vynechat česnek. Pokud si koupíte již ochucené tofu (třeba zauzené), je to ještě jednodušší práce s vymýšlením a doladěním chutě pomazánky.

I ❤ pomazánku z tofu. 🙂

Vaše Lida ❤

3 odpovědi na “Tofu pomazánka”

  1. Tufu mám ráda, také kupuju v Lidlu, děkui za výborný tip na pomazánku, zatím jsem dělala pomazánku z nastrouhaného uzeného tofu a lehce podušenou strouhanou mrkví

Napsat komentář