Rychlé kefírové lívance

Někdy není času nazbyt a děti by chtěly lívance.

„Babí, babí, prosíme lívance!“
Úplně ty nejrychlejší jsou z kefíru. Kefír je u nás doma k dispozici neustále.  Rychle vše smícháte a hned smažíte. A mlsní strávníci budou náležitě uspokojeni co by dup. Chutnají jako kynuté.

Přidávám verzi i s polohrubou moukou, tedy s 250 g. Doma jsme dělali jinou – napůl hrubou a hladkou. Jsou ještě o pět chlupů nadýchanější.

Do těsta nemusíte dát moc vajec, stačí naprosto jedno – v kefíru je bílkovin i tuku tak akorát, vejce velmi dobře výživově nahradí.

Recepis na kynuté lívance zde.

Recepis

Na těsto

  • 1 vejce
  • 450 ml kefíru
  • 125 g hrubé mouky / 250 g polohrubé mouky
  • 125 g hladké mouky / 0
  • 2 lžíce cukru
  • 3 g soli – na špičku nože
  • 1 lžička sody bikarbony (alias jedlá soda)
  • olej na smažení

Na pomazání

Co vás napadne a máte rádi – povidla, džem, tvaroh, ovoce, čokoládový krém, granko. Nebo lze jen polít medem a posypat skořicí s cukrem.

Finální postup

1. Všechny ingredience (začněte od tekutých) nandejte do vyšší mísy a prošlehejte metličkou do hladké hmoty.

2. Pánev vymažte olejem (stačí malá vrstvička) a zahřejte tak akorát a ihned smažte. Spíše pomaleji, aťˇ se dobře propečou.

3. Po každé straně smažte asi 2-3 minuty.

4. Hotové lívance dochuťte dle vlastní fantazie. Jsou měkounké, výborné.

Vaše Lida ❤

5 odpovědí na “Rychlé kefírové lívance”

  1. Dobrý den, chci se zeptat na způsob pečení – u nás se vždycky pečou klasické kynuté lívance na nahřátém litinovém tálu, který je jen potřený kouskem špeku. Na pánvi pečeme palačinky. Půjdou tyto rychlé lívance péct také na tálu? Díky, rychlé recepty se vždycky hodí. 🙂

    1. Dobrý den.
      Píši u receptu smažit na pánvi. 🙂
      Je na vás, jaký vy si zvolíte způsob, u nás zase jen na pánvi.
      Nevím ale, jestli se nebudou lepit.

Napsat komentář