Olivové štangle

Tyto olivové štangličky jsou chuťově skvělé. Biga odvede dobou práci. Receptem bez bigy mě inspiroval Paul Hollywood z britského televizního pořadu The Great British Bake Off.

Olivy dodají pečivu moc dobrou chuť. Místo nich by šla sušená rajčata nebo sýr čedar. Můžete přidat do těsta i bylinky. Nedělám je tenké, spíše tak 3 cm široké a 25 cm dlouhé. Těsto lze použít i na foccaciu – pokud byste přidali 50 ml vody, dá se těsto roztáhnout na plech, prsty „naďolíčkovat“ a lehce polít olejem, cca 50 mililitry. Celými olivami pokrýt povrch….

Nelekejte se – těsto není až tolik husté, ale i tak se s ním dobře pracuje. Není potřeba mít dokonalý tvar, naopak, mají být rustikální, podoby ždímaného prádla.

Hodí se ke všemu – samotné, k polévkám, ke grilovanému masu. Prostě přikusovat se dají k ledasčemu.

Recepis

Suroviny

Na bigu

  • 100 g hladké mouky
  • 60 g vody
  • 0,5 g sušeného droždí

Suroviny smíchejte a uhněťte rukou jako těsto v hladkou kouli. Dejte vykynout do sklenice s víčkem o objemu cca 300 ml. Nechávám rozkynout jednu hodinu v teple a pak putuje do lednice. Je použitelná i tři dny, ale někdy už bývá nahořklá. Ideál do 24 hodin. Nebo ponechaná v teple vydrží přibližně 12 hodin.

Na těsto

  • biga
  • 400 g hladké mouky nebo 300 g hladké a 100 g pšeničné chlebové
  • 10 g soli
  • 3 g sušeného droždí
  • 290-315 ml vlažné vody /340 ml na foccaciu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 150-200 g pokrájených oliv na hrubší kusy, mohou být i celé
  • jemná semolinová mouka na poprášení nebo naše polohrubá

Finální postup

1. Do mísy robota natrhejte bigu, část tekutiny a rozšlehejte. Přisypte zbytek droždí, mouku se solí a hněťte asi 10 minut. Nyní přilejte olej a pokračujte v hnětení, dokud se neutvoří hladké vláčné tažné těsto. Vyklopte těsto na vál a ručně (krátce) zapracujte olivy.

2. Připravte si transparentní nádobu, tu vytřete olejem a těsto nechte vykynout při pokojové teplotě cca hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Nebo můžete umístit do lednice a při 4 °C nechat kynout přes noc.

3. Vykynuté těsto opatrně vyklopte na povrch silně poprášený semolinou (je více hydratované) a roztáhněte šetrně do 1,5 až 2 cm vysokého obdélníku. Kdyby moc lepilo, poprašte i horní část těsta moukou, aby šlo roztahovat konečky prstů.

4. Začněte na jedné dlouhé straně a nakrájejte obdélník těsta na širší pruhy. Ty jemně motejte stylem ždímání prádla, každou rukou na jinou stranu a poté uložte na vymazaný plech. Nechte znovu štangličky přikryté vykynout.

5. Upečte v rozpálené do troubě na 220–240° C po dobu 15-20 minut. Nejlepší jsou ještě vlahé.

Vaše Lida ❤

35 odpovědí na “Olivové štangle”

  1. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho nechat kynout umotané na plechu?? Já je nechala 1h, potom dala péct. Zdálo se mi, že nejsou takové nadýchanější. Chuťově dobré, ale příště je nechám asi déle kynout. Jinak biga krásně vykynula a pracovalo se s těstem docela v poho. určitě vyzkouším i příště.

  2. Vynikající olivové štangle, pro příště jen ještě popracovat na souměrnosti jednotlivých kousků 😀

  3. Všichni pečou štangke, tak já to taky zkusím. Jen bych potřebovala radu. Mám akorát čerstvé droždí, toho asi použiju dvojnásobek než sušeného, je to tak? Diky

  4. Právě si na nich pochutnáváme, teda Lidunko, to je bašta, děkujeme za recept. Polovinu jsem nepřetáčela, ale nechala placaté a ještě rozpůlila, jsou z nich takové ciabatty. Luxus. A to jsem zapomněla dát sůl. Nevadí, potřela jsem několikrát slaným roztokem a skoro jsem to zachránila.

  5. Tak jsem dnes také dělala a nejak se mi nepovedly, testo mi téměř nekynulo. Tak nevim kde jsem udelala chybu…. určitě zkusim znovu a raději z cerstveho drozdi…

  6. Dobrý den, tak druhý pokus na olivive tyčky…byly naprosto úžasný, testo melo velke nafoukle bubliny a chut famózní, dekuji vam ♥️

      1. No…prvni se nepovedly,asi spatne drozdi. Koupila jsem jine a fakt pecka. Ale Díky Vam Lidunko…moc diky za recept ♥️🥰

  7. Dobrý den, je možné nechat těsto vykynout celkově při pokojové teplotě namísto lednice? Jak dlouho by pak mělo kynout? Děkuji

  8. Dobrý den, za jak dlouho je ta biga použitelná nejdříve? Hodinu kyne v teple a pak už se dá kdyžtak použít? Děkuji za úžasné recepty a za odpověď.
    Veronika

    1. Ne, kdepak. Za hodinu se uvnitř začne něco dít. A má vyzrávat při nižších teplotách, ideál kolem 15-16 stupňů. A délka se odvíjí i od množství droždí – s 1% kvasnic při této teplotě zraje cca 18 – 20 hodin.

Napsat komentář k Lida G. Zrušit odpověď na komentář