Donuty z kvasu

Úplně jednoduše donut = kobliha s dírou. Bývá to velmi častá svačina amerických policistů. Americká kobliha neboli donut (též doughnut), je pečivo z kynutého těsta, tvaru plochého prstence. Smaží se ve vysoké vrstvě oleje do tmavší zlaté barvy.

Na rozdíl od středoevropské koblihy se však nedává sladká náplň dovnitř, ale na vršek, který se může polít nebo posypat prakticky jakýmkoliv sladkým ochucovadlem od oříšků, pudinku až třeba po skořici. Naplnit lze i střed koblihy – vanilkovým či čokoládovým krémem, pudinkem, marmeládou apod.

Americké koblihy se rozšířily do celého světa. Název je nejspíše odvozen od slovního spojení „doughknots“, tedy „zauzlované těsto“. Podle informací na webu Rozhlas.cz může jít i o těsto s oříšky, které se anglicky řeknou „nuts“. 

Koblih existuje po celém světě velké množství druhů. Jedna varianta v sádle smaženého nadýchaného těsta pochází z Francie a volně se překládá jako „prdy jeptišek“. Například v Indii se připravují „balushahi“, v Řecku zase „loukoumades“.

V době 1. světové války nosili členové Armády spásy americkým vojákům na frontě donuty a kávu. Údajně proto, aby jim jídlo připomnělo domov a zvedlo náladu. 

Podle některých zdrojů pochází tento typ koblihy z Nizozemska 19. století, podle jiných již ze 17. století, přičemž do Ameriky měl být přivezen v souvislosti s jejím osidlováním. Americký odborník na židovskou kuchyni Gil Marks uvádí, že donutu vzdáleně podobná sladkost se nachází už v první tištěné kuchařce z roku 1485.
Zdroj: Wiki, tisk, Rozhlas.cz

Podle receptu si můžete udělat i klasické naše koblihy.

Recepty na drožďové varianty zde

Recepis

Suroviny

Na občerstvení lievito madre (LM)

  • 100 g LM
  • 50 g vody + 1/2 lžičky medu
  • 100 g mouky

Z lednice vyndejte asi hodinu až dvě předem LM a nechte ohřát. Odeberte potřebné množství do misky, přilejte vodu a po krátké době prošlehejte rovnoměrně do hustého tekutého stavu. Přisypte mouku a stěrkou umíchejte těsto. Můžete si v závěru pomoci i rukou. Má vzniknout hladká koule.

Kouli umístěte do vhodné sklenice, nastřihněte do kříže. Zde bude asi 4 až 6 hodin kvasit a zvětšovat svůj objem. Mělo by to být nejméně 2x, lépe až 3x. Co to je LM a jak připravit zde.

Na těsto

  • 250 g občerstveného LM
  • 200–220 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • sůl – asi 5 g
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • 50 g másla
  • tuk na smažení
  • čokoláda na polití (rozpustit dle návodu)

Finální postup

1. Lievito madre roztrhejte do mísy od robota, přilejte část mléka, (trošku si nechte na doladění těsta), chvíli nechte stát a pak prošlehejte metlou.

2. V jednom kroku přidejte celá vejce, mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Hněťte tak dlouho, dokud se částečně nevypracuje lepek, asi 10–15 minut, a až pak přidejte pokrájené máslo. Hněťte dalších 10 minut do pevnějšího hladkého těsta.

3. Vyhnětené těsto přendejte do uzavíratelné vymazané nádoby, kde bude kynout při pokojové teplotě 3–6 hodin, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a prohněťte. Po krátké pauze ho vyválejte na tloušťku asi půl centimetru a vykrájejte formičkou nebo sklenicí kulaté tvary. Totéž udělejte uprostřed vykrojených koleček menší formičkou, donuty musí mít otvor.

5. Je možné nabídnout i jiný způsob: vyválejte kuličky a promáčkněte prstem díru, tu lehce zvětšíte roztažením prstů, uhladíte a kulatý tvar už jen zploštíte.

6. Tvary umístěte na plech vyložený pečicím papírem, který si posypte moukou a nechte přikryté znovu nakynout v teple kuchyně 2–4 hodiny, do viditelného zvětšení objemu.

7. Smažte v tuku o teplotě 170 °C z každé strany asi 2–3 minuty. Odkládejte je na papírové utěrky, aby se vpil přebytečný tuk.

8. Vychladlé dozdobte a dochuťte.

U nás doma vedou donuty polité čokoládou s nastrouhanými hoblinkami nebo ještě s přidaným jahodovým či malinovým přelivem.

U kamarádky jsem „odkoukala“ zajímavé zdobení – čokoládu posypala rozdrobenými zbylými kořeněnými perníčky. Lze sušenkami výraznější chuti. Zkusila jsem taky a je to moc dobré.

Vaše Lida ❤

8 odpovědí na “Donuty z kvasu”

  1. Dobrý deň pani Lida, recept odskúšaný, výborné sú, pre mňa šišky – neviem prekonať odveký vzhľad šišiek bez polevy…snáď moje vnúčatá si polevu vyžiadajú….cesto bolo poriadne tuhé, čo sa pri ručnom miesení poriadne pozná, preto som prilievala ešte rum pri miesení…výsledok boli nadýchané a lahodné šišky, vzhľadu donatu. Dnes skúšam polovičnú dávku zo špaldy, uvidíme….vďaka za Vašu stránku a knihy. Veľmi mi pomohli zvládať radosti aj nástrahy kváskovania. Mária Knapková

  2. Dobrý den paní Lído, Donuty vypadají fantasticky, musím vyzkoušet :-). Peču podle vašeho receptu Kváskový chléb bez hnětení, je výborný, chtěla bych vyzkoušet i jiné vaše chlebíky, jenže nemám robot. Prosím o inspiraci jaký si koupit, aby zvládl pěkně vymíchat chlebové těsto, jakou značku máte vy?
    Děkuji za informaci. Eva K.

      1. Děkuji, no to pro mě není :-), podívám se na tu značku kenwood, tak snad se trefím a bude pracovat, v recenzích je to různé, někomu se s ním pracuje dobře, udělá to co se od něj čeká a jiný to zase pohaní.
        Pěkný den Eva

      2. Dobrý den, a mohla bych se vás zeptat kolik zaděláte v realitě v té 7l nádobě těsta? je to třeba množství na dva střední bochníky? zvažuji velikost 5/7 l a nějak nevím podle čeho se rozhodnout…

        moc děkuji. Anna

Napsat komentář k Mária Knapková Zrušit odpověď na komentář