Weggli

Typický znak švýcarských žemlí weggli – jsou uprostřed skoro přepůlené. Častěji se podávají bílé, bez celozrnné mouky a pouze potřené vejcem.

Až nyní jsem si vzpomněla, že teta Anna ty svoje máslové žemličky taky někdy rozpůlila koncem vařečky skoro ve dví a říkala mi, že je zná ze Švýcarska… Liší se od našich běžných žemlí právě mlékem a máslem v těstě. Recept zde.

Já jsem si dovolila do receptury přidat 1/3 celozrnné mouky a udělat další variantu, tmavou. K celozrnné mouce (a vůbec do kynutého těsta) se hodí něco kyselého, použila jsem šťávu z pomeranče. Pokud celozrnnou mouku vynecháte, uberte tekutinu – vynechejte pomerančovou šťávu a místo melasy navažte cukr.
Velmi dobré pečivo!  Ve Švýcarsku je zvykem podávat k oběma variantám čokoládové tyčinky nebo čokoládu.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 120 g vody
  • 12 g soli
  • 10 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 750 g mouky – 500 g hladké 00 a 250 g celozrnné pšeničné
  • 380-400 g mléka nebo mléka s vodou 1:1
  • 85 g másla
  • 30 g pomerančové čerstvé šťávy
  • 30 g melasy
  • ovesné nebo pšeničné vločky – dvě hrsti

Finální postup

Do mísy nalejte slánek, téměř všechno mléko (vodu) – cca 30 g si nechte stranou na doladění těsta, šťávu z pomeranče a melasu.  Rozmíchejte.

Přisypte proseté mouky a hněťte na nízkou rychlost 10 minut. Až teď, po částečném vyvinutí lepku. Přidejte pokrájené máslo a pokračujte v hnětení dalších asi 5-10 minut.

Vyhnětené těsto přendejte do vyolejované nádoby a nechte vykynout do zdvojnásobení objemu cca 1 1/2–2 ½ hodiny.

Nebo metodou „věnuj mi jednu noc“ v lednici, jako u postupu tohoto receptu zde.

Čas je orientační.

Vykynuté těsto rozdělte kartou na vále – navážila jsem po 85 gramech.

Smotejte v kuličky.

Připravte si jednu misku se studenou vodou a druhou s vločkami. Ty si můžete předem opražit v troubě na plechu do zlatavé barvy.
Kuličky namočte do vody a pak oválejte v misce s vločkami. Každou kuličku umístěte na velký pečící plech vystlaný pečícím papírem a nechte větší rozestupy.

Kuličky musí zvětšit viditelně objem alespoň o povinu.

Nyní je uprostřed jakoby přepulte vhodným nástrojem, ne rozříznout! – třeba koncem vařečky, kulatou širší plochou. Mně muž vyrobil nástroj. Používám i na jiné bulky.

Nechte ještě cca 20 minut kynout a předehřejte si zatím troubu.

Troubu rozpalte na 220 °C i s plechem na dně – budeme zapařovat, je to lepší.

Vykynuté bulky vložte do trouby a na plech chrstněte hrníček horké vody (cca 100 ml) a ihned uzavřete. Pečte 8 minut, pak plech vyndejte a snižte teplotu na 180°C. Dopékejte dalších cca 10-12 minut.

Upečené weggli nechte na plechu nebo mřížce vychladnout.

Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

4 odpovědi na “Weggli”

Napsat komentář