Nepečené dezerty

Výborné občerstvení hlavně v létě – ovoce zraje jako o závod, výběr je velmi pestrý. A když máte zahradu nebo někdo z rodiny, dezert je jasný a skoro ihned.

Velmi dobře poslouží když není čas cokoliv připravit pro návštěvu (anebo když honí někoho doma mlsná). Neexistuje nic jednoduššího než prohledat zásoby ve spíži i v lednici a pustit se do „patlámo patlámo“. Velmi často vzniknou ty nejlepší chutě.

Lze kombinovat tvaroh se zakysanou smetanou, tvaroh se šlehačkou, tvaroh s jogurtem, jogurt se zakysanou smetanou či s mascarpone… Anebo tak nějak všechno. Šlehačku raději vyšlehejte, samotnému tvarohu to prospěje rovněž.

Recept I

Suroviny

Na proložení

  • piškoty cukrářské či kulaté – můžete pokapat rumem nebo kávou
  • sušenky – výborné jsou „lotusky“
  • ovoce
  • ořechy
  • čokoládová ganache

Fantazii se meze nekladou – záleží jen na vašich chutích.

Krém I

  • 250 g měkkého tvarohu, ne hrudkovitého / 400 g
  • 400 g mascarpone / 250 g zakysané smetany
  • 2 -3 lžíce cukru nebo dle chuti
  • vanilkový extrakt nebo 20 g vanilkového cukru

Vše prošlehejte do hladké hmoty.

Krém II

  • 250 ml ušlehané smetany
  • 30 g cukru krupice nebo dle chuti
  • 40g vanilkového cukru
  • 250 g měkkého jemného tvarohu
  • 1 lžíce kakaa – pokud chcete půlku krému tmavého.

Tvaroh prošlehejte s cukry a lehce vmíchejte tuhou šlehačku. Jednu půlku krému můžete vmícháním kakaa udělat tmavou.

Čokoládová ganache

  • 100 g hořké čokolády, nejméně 70%
  • 100 g smetany ke šlehání 33-40% nebo stejné množství zakysané smetany, alespoň 16%

Držte se poměru čokolády ke smetaně 1:1 ať není ganache pro naše účely příliš řídká. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu nalejte do kastrůlku a pomalu přiveďte k varu. Když ode dna začnou stoupat bublinky, kastrůlek stáhněte z plotny a nalijte ji na čokoládu v misce.

Chvilku počkejte a až se čokoláda začne rozpouštět, pak ji metličkou promíchávejte tak dlouho, dokud se všechna nerozpustí a nevznikne hladká krémová hmota. Nechte ganache vychladnout cca 10 minut, lehce zhoustne.

Pokud se rozhodnete pro smetanu zakysanou, zvolte druhý postup:
vložte do misky smetanu i nalámanou čokoládu. Obsah za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni.

Ganache se dá popřípadě dosladit trochou cukru krupice.

Finální postup

Krémy kombinujte do vrstev s ovocem, sušenkami, ořechy, ganache… Vršek hotového dezertu můžete ještě dozdobit, třeba ovocem nebo ořechy.

Recept II

A kdyby nic doma nebylo, zbývá trošku práce a stále se dá něco stihnout… Celá moje rodina má ráda pudink přivedený do krémové dokonalé a rychlé podoby.

Suroviny

  • 1 l mléka
  • 3 balíčky pudinkového prášku
  • 6 lžic cukru nebo dle chuti
  • 40 g vanilkového cukru
  • 125 g másla pokrájeného na kostky
  • rum – volitelné

Uvaříte dle návodu pudink. Ještě do horkého ihned zašlehejte tuhé kostky másla. Jde to skvěle a krém je naprosto chuťově úžasný, jemný. Popřípadě přidejte i rum.

Finální postup

Vyberte doma sklenice, co se vám líbí. A začněte do nich vrstvit to, co máte rádi nebo je k dispozici – krém, sušenky, ovoce (i okapané z kompotu), ganache, ořechy…

Vrstvy střídejte. Vrch můžete ještě ozdobit dle libosti.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář