Zimní exotický džem

Zimu nemám ráda, protože bývá brzy tma a celkově jsou zde zimy dosti šeré, bez slunce. Jsem letní člověk. Zpestřit se však dají odletem do teplých krajin nebo alespoň šálou a čepicí veselých barev. Já zpestřuji nejraději barevným džemem. Celou, celičkou zimu.

Celou zimu totiž průběžně vařím džemy. Ta barevnost a vůně linoucí se z kastrólu, kde čeká ovoce na to, až s ním něco začnu, je famózní. Obcházím kolem, usmívám se  a vzdychám. Je to stejné, jako když se chystám péci chleba.  Prostě vždy s radostí a až jakousi nutkavostí.

Navíc čerstvý džem má naprostou jinou a jedinečnou chuť než ten z podzimu či léta uložený ve sklepě. Ty vůbec nejsou špatné! Ale čerstvý je bezkonkurenčně neodolatelná lahůdka. Lžičku zabořenou ve sklenici někdy nejde odtrhnout – dokut není prázdná. Až se někdy stydím…

Ovoce momentálně na stromech ani záhonech neroste, ale od té doby, co jsem si koupila mrazák, to není žádná překážka v celoročním vaření džemů. Někdo má v mrazničce uložené prasátko nebo jinou zvířenu, já různé druhy ovoce. A ještě průběžně něco přikoupím, když je zrovna příznivá cena – tu banány, tu mango, tu něco jiného… Kolem Vánoc je na trhu mnoho různého exotického ovoce.

Dnes jsem vytáhla zmrazené jahody, hrstičku černého rybízu a malin; přidala čerstvé mango. A vznikl tento exotický džem. Můžete přidat i banán. Minule jsem měla jen jahody a mango. Byl tak „více exotický“.  Samozřejmě je možné použít i čerstvé ovoce, pokud vyrábíte v jinou roční dobu.

Zimní exotický džem

Suroviny

  • 1000 g jahod – mražené
  • 500 g samotného čerstvého manga nebo směsi ovoce mraženého a čerstvého – mango, banán, černý rybíz a maliny
  • 300 g cukru
  • 15 g čistého citrusového pektinu či jiný želírující přípravek na 1500 g ovoce
  • 1 až 2 lžičky kyseliny citronové
  • špetka skořice – lze vynechat
  • asi 6 skleniček obsah 310 ml + stejný počet víček

Finální postup

Nejprve si připravte sklenice a víčka – vše důkladně vymyjte saponátem a rovněž důkladně vypláchněte horkou vodou. Nechte vykapat na čisté vyvařené utěrce.

Do širokého kastrolu nasypejte všechno zmrazené ovoce, přikryjte  a nechte rozmrazit. Pak přidejte na drobné kousky pokrájené mango (banán atd.), skořici  a přiveďte k varu. Míchejte.

Krátce povařte (asi 5 minut) a poté přisypejte asi 5 lžic cukru s dobře promíchaným a  odváženým citrusovým pektinem.

Povařte dalších 5 minut a přidejte veškerý odvážený cukr. Vařte do zhoustnutí – 5 až 10 minut. A protože rozmrazené jahody změknou, nic nerozmělňuji, nemixuji. Máme rádi velké kusy ovoce ve džemu.

Dělám před koncem varu i zkoušku tuhosti –  na talířek, který chladím v lednici, kápnu džem. Měl by rychle ztuhnout. Pokud se mi nezdá přiměřeně tuhý, přidám kyselinu citrónovou. Vylepšíte tím tuhnutí džemu. Já osobně nemám ráda úplně ten moc hustý, ale takový mírně klouzající ve sklenici.

Naplňte ještě horkou směs do skleniček a zavíčkujte. Vložte do zavařovacího hrnce a sterilizujte na 90 °C 20 minut. Samotný pektin neobsahuje žádný konzervant a 300 g cukru rovněž neplní tuto roli. Jinak cukr ve větším množství – například u poměru cukru a ovoce 1:1 nebo i 2:1 působí jako přirozený konzervant.

Pokud jste koupili hotový želírující přípravek 3:1, sterilizace odpadá – ten konzervant obsahuje.

Doporučuji si pohlídat čas obrácených skleniček, aby vám ztuhlý džem nezůstal ve víčkách a na druhém konci prázdné dno… 

Napsat komentář