Předobjednávka knihy

Milí pekařští přátelé,

dovoluji vás krátce seznámit s mojí dokončenou novou knihou Vůně domácího pečení, na které jsem pracovala mnoho měsíců.
Obálka, fotografie k receptům, doprovodné obrázky a texty jsou tentokrát z „ateliéru“ Gottwaldovi. Vše sepsala a nafotila Gottwaldová, tedy já; kresby nakreslil můj muž. Abyste zhruba tušili, co v ní najdete, myslím, že úvod knihy na seznámení bude to nejlepší…

ÚVOD KE KNIZE

Moje drahé kvasinky a já…

Již jednou, v knize Upečeno s láskou, jsem se s vámi dělila o mé zkušeností s kvasinkami ve chlebu. Kynutá těsta všeho druhu mají specifickou a nenapodobitelnou chuť. Vynašlo se kde co, ale v lahvičce „příchuť chleba nebo kynutých buchet“ neexistuje…

Mé psaní o moukách, pekařině i recepty na kvasový chleba byla velká troufalost – psala jsem totiž o mé nejkratší zkušenosti. Navíc jsem přemístila tuto činnost z trouby do malé remosky, což není úplně až tak obvyklá a úplně nejlepší „pec“ na chleba. A šlo (stále jde) nám to spolu velmi dobře. Hodně z vás si tuto možnost oblíbilo a ceny starých remosek v bazaru strmě vystoupaly a remosky z nich jednu dobu zmizely.

Nyní jsem tu zas… Na vaše přání.

Samotné recepty v této knize začínají mými začátky s kynutým těstem drožďovým – rodinnými z celé Evropy, kde moji předkové žili. Tímto vzdávám hold mé mamince, babičce a tetičkám, skvělým a statečným ženám. Byly moderní a pokrokové, takové ženy to nemají nikdy lehké. Ale vytrvaly! Byly mi vzorem. Všechny se narodily během let 1880-1919. Poděděné recepty podrobně zapsané nemám, musela jsem někdy i hodně improvizovat, vzpomínat a pátrat, jak se za Rakousko-Uherska peklo… Doufám, že si pochutnáte. Nejsou tak složité. A dá se s nimi pracovat i jinak, lépe, díky tomu, co vím teď.

Za nejzajímavější a nový způsob kynutí považuji slánek…

Jsem člověk velmi zvídavý a zajímá mě stále něco. Narazila jsem na článek o kypření těsta „na sůl“. A začaly se dít věci! Nemohla jsem uvěřit, že poměrně hodně osolená voda s droždím dokáže s kynutím těsta udělat takové divy. A přinést mnoho bonusů. Pátrala jsem pátrala, troufnu si neskromně říct, že jsem průkopníkem tohoto pečení v Čechách ve větší míře právě já. Žádné české recepty neexistovaly. S tučnými sladkými těsty jsem nenašla nic ani ve světě… Vymyslela jsem s kamarádkou Katarínou i nový název – slánek. A už se zažil. Najdete zde vše o mé zkušenosti se slánkem. Vůbec to není složité.

Poslední recepty s kvasinkami jsou ty s těmi divokými, přírodními, nejnáročnější práce. Kruh se tímto uzavře.

Tentokrát jsem začala psát knihu od vařečky a s důrazem na podrobná vysvětlení a poznání, kdy a proč se co v těstě, až po úspěšné vytažení něčeho dobrého z trouby. Celá má sloužit jako cesta krok za krokem k vyzkoušení různých možností při přípravě kynutého těsta. I k jisté osvětě různých pekařských mýtů a polopravd. Už dávno neplatí, že ve chlebě musí být jen žitný kvásek, nesmí být nasládlý, houska s mlékem je buchta… Peče se i jinak.

Nenechte si věšet bulíky na nos. Vše je o místních zvyklostech a o tom, co komu chutná. Nic víc a nic míň. Svět i pekařina jsou velmi pestré a máme možnosti ochutnat ledacos. Jsem za to velmi vděčná a vyhovuje mi to. Takový chléb s čokoládou… Mhmmm… I takový recept tady najdete.

Lidé tvrdí, že dnes nemají na kynutá těsta čas. Vím, času se nám nedostává, ale pokud něco opravdu chceme, dá se s časem žonglovat a dojít do cíle poměrně elegantně.

Za veledůležité kapitoly považuji, Co musíte vědět o droždí, Co musíte vědět o slánku a Co musíte vědět o přírodních kváscích a Jak na těsto. Správný postup u kynutého těsta „kdy co a proč“ je jako výhra ve sportce. Divy udělá třeba jen ve správnou chvíli přidaný tuk, dostatečné hnětení, správný poměr vody.
No a v kapitole Čím naplnit, glazovat a ozdobit najdete mnoho druhů naplní. Obměnou z jednoho receptu jich bude 10 i 20. Ano, nepřeháním.

Pokud potřebujete něco opravdu rychle, v kapitole „SOS došlo droždí i čas“ najdete 11 možností zcela bez kvasinek. Proč? Než rychlovku s droždím, raději něco jiného. A podle kapitoly Co se zbytky si připravíte výborné obědy i večeře za hubičku.

Jsem přesvědčená o tom, že upéci pro sebe i hosty, spolu dokážeme za všech okolností. Upečete si poměrně velkou škálu koláčů, pečiva i chleba. Různými způsoby. A s formulkou „věnuj mi jednu noc“ velmi prakticky a luxusně.

U jednotlivých receptů již opakující se proces znova podrobně (například hnětení těsta, náplně, celý postup pečení) nerozepisuji. Pokud má receptura určité specifikum, pak ano. Chci, abyste i vy byly součástí od začátku až do konce a rozhodovali se o dílčích krocích sami. Nepotřebujete stovky receptů, potřebujete se naučit, jak správně na to, třeba se mnou. Pokud budete chtít…

Maminka

Věnováno mé mamince Františce.

Ukázky z knihy

Jak objednat

Bez podpisu, se slevovým kódem

Měla by vyjít 22. 11. 2021 na 280 stránkách. Pokud předobjednáte do 22. 11. u Albatrosu zde, můžete použít můj slevový kupón PECENI a budete mít dopravu zdarma. Platí jen u tohoto vydavatele.

S podpisem a věnováním

Zájemci o podpis si ji mohou předobjednat i u mne, k dispozici budu mít 100 kusů knihy. Vyberte si některou z možností níže, odešlete a já obratem zájemcům zašlu mé číslo účtu, kde knihu(y) zaplatíte. Na dobírku nezasílám.

Zájemce ze Slovenska upozorňuji, že poštovné do EU (tedy i Slovenska) činí u jedné knihy 321 Kč (u dvou 498 Kč), tedy celá zásilka 640 Kč (1116 Kč). Proto tuto možnost nenabízím, jen po konzultaci. Zvažte, zda stojí podpis opravdu za to… Na Slovensku se jinak objednat dá.
Rozesílat vám domů budu po 22. 11., tedy až bude kniha vytištěná a fyzicky dostupná.

Možná se uvidíme na autogramiádě v Praze, koncem listopadu. Nebo někde, kde projeví zájem o setkání. Ničemu se nebráním, bude-li to možné. Dám vědět, vše je v jednání a rukou božích – covid se opět zhoršuje a je stále neúprosný.

První knihu Upečeno s láskou a možnost objednání najdete zde.

Předobjednávka s podpisem a věnováním