Vejce miluju v jakékoliv úpravě.
Jedna z méně známých možností jsou vejce naložená v kyselém nálevu. Říkám jim utopenci nebo kyselá vejce.
Četla jsem různé návody na tento nálev a nakonec jsem si vytvořila svůj. Původní na okurky jsem jen méně osladila a přidala ocet. Na produkty živočišného původu (vejce, utopence ze špekáčků, pečenáče) doporučuji nálev koncentrovanější. Jednak kvůli lepší chuti a za druhé vydrží produkt déle v kondici a nezkazí se.
Vejce můžete proložit bylinkami, cibulí, paprikou, klobásou, česnekem. Jen nedávejte vše naráz, vyberte to, co k sobě ladí, aby se chutě nepřebíjely.
Tato vejce bývají u nás součástí obložených mís, chlebíčků. Já osobně velmi ráda k snídani pokrájím vejce na plátky, lehce přeleju tatarskou omáčku a zakusuji chléb. Mňam!
Upozorňuji, že vejce v nálevu ztuhnou, což není na závadu. Naopak plátky drží pěkně pohromadě.
V lednici vydrží bez úhony až měsíc. Dají se i sterilizovat na 100°C 10 minut. Pak se délka ke konzumaci prodlouží na měsíce.
Zkuste třeba jen pár sklenic, ne každému vše chutná.

Recepis
Suroviny
Na lák ( 16-20 vajec)
- 750 ml vody
- 375 ml octa 8%
- 30 g soli
- 100-150 g cukru
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- ½ lžíce hořčičného semínka
Suroviny svařte v hrnci po dobu 10 minut (mírným varem a přikryté). Pak 15 minut nechte odstát a přeceďte.
Do sklenic
- vařená vejce
- měsíčky cibule
- červená kapii či jiná paprika různých barev
- klobása nebo špekáček
- bylinky
- plátky česneku

Finální postup
Připravené vyvařené sklenice a víčka jsou na samém počátku pro mne samozřejmostí. Do 750 ml sklenice se vejde 6-8 vajec (dle jejich velikosti).
Poté uvařte čistá vejce klasickým postupem, tedy 10 minut. Použijte pokud možno co nejčerstvější. Dávám do vody na vaření lžičku soli, mám pocit, že tolik nepraskají. Vejce ihned slijte a prudce zchlaďte – lépe se budou loupat. Oloupaná nechte ZCELA vystydnout.
Moje oblíbená kombinace k vejcím je cibule pokrájená na měsíčky, paprika na proužky a plátky oblíbených klobásek. Moc dobrý je jen samotný česnek s bylinkami, třeba se snítkou saturejky nebo rozmarýnu. K jakékoliv variantě dávám cibuli.
Vaše oblíbené ingredience (včetně vajec) postupně navrstvěte do sklenic (na samotné dno dejte jako prví plátky cibule). Nahoře nechte 2 cm volný okraj. Poté zalejte lákem, vše musí být potopeno a zašroubuje víčka.
Nechte v lednici alespoň 3 dny uležet. Můžete vejce i sterilizovat na 100°C 10 minut.

Vaše Lida ❤️



