Nejlepší kefírový měkoučký perník

Koláče všeho druhu s přidaným zakysaným mléčným výrobkem (kefírem, jogurtem či podmáslím) jsou za mě jedny z nejlepších.
Proč?

Jednak jsou velmi vláčné a můžete vynechat vejce, protože v kefíru jsou živiny podobné těm z vajec. Hlavně bílkoviny.

Tento koláč lze upéci i bez perníkového koření, pouze se skořicí, ne každý má směs perníkového koření rád. V tomto případě vynecháte prášek do perníku a přidáte obyčejný kypřící a 2 lžičky skořice. Povrch se dá polít čokoládou, citronovou polevou nebo jen pocukrovat.

Poznámka k moukám.
Velmi ráda tento perník peču z mouky špaldové. Možná je to jen můj pocit, ale směs hladké špaldy s celozrnnou mi přijde v konečném výsledku ještě o chlup vláčnější a chutnější než pšeničná hladká s polohrubou moukou.

Varianty předkládám dvě, bez vajec a s vejci. Obě jsou skvělé.

Recepis

Suroviny

Verze I – bez vajec

  • 270 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 140 g polohrubé mouky (místo ní špaldová celozrnná)
  • 50 g kokosu
  • 2 lžíce kakaa
  • 230 g cukru
  • 1 prášek do perníku / nebo 1 kypřící prášek + 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vrchovaté lžíce džemu – jakýkoliv, mohou být i povidla
  • 170 ml oleje
  • 500 ml kefíru
  • můžete přidat i hrst nasekaných ořechů a 2 lžíce rumu

Verze II – s vejci

  • 410 g hladké pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 75 g oleje – gramy, NE MILILITRY!!!!
  • 400 g kefíru
  • 1 pudinkový prášek , třeba kokosový
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g cukru
  • 120 g povidel
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička perníkového koření

Finální postup

Zapněte troubu na 175°C horkovzduch (nebo 180°C horní dolní). Vymažte pekáček o rozměru cca 38×30 cm olejem a vysypejte moukou polohrubou. Kdo chce perník vysoký, zvolí rozměry 30×30 cm.

Do jedné mísy navažte všechny suché ingredience. Ve vyšší nádobě prošlehejte mokré přísady: kefír, olej a džem (vejce).

Vyšlehané ingredience nalejte do mísy s těmi suchými a promíchejte – můžete metličkami, kterými jste šlehali.

Nyní vylejte obsah mísy do připraveného pekáčku a pečte v rozehřáté troubě na 175°C (nebo 180°C) cca 30-35 minut. Špejlí zkuste, zda se těsto nelepí. Pokud ne, pekáč vyndejte z trouby a nechte vystydnout. V opačném případě ještě 5-10 minut dopékejte. Délka pečení bude vždy záležet na tom jakou velikost pekáčku jste zvolili, tedy jak je těsto vysoké.

Vychladlý perník pocukrujte nebo polejte vaší oblíbenou polevou a nakrájejte.

Vaše Lida ❤️

Napsat komentář