Kefírový meruňkový koláč

Velmi dobrý, poměrně rychlý koláč, na léto jako stvořený. Můžete použít různé jiné ovoce a na ně se velmi hodí drobenka. Ovšem meruňky jsou „topka.“

Je určený do formy 24-26 cm nebo velké remosky. Poznámka – pokud byste měli vejce malá, lze hustotu těsta doladit kefírem.

Recepis

Na těsto

  • 2 celá velká vejce
  • 70 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 275 ml bílého kefíru
  • 330 g polohrubé mouky
  • cca 600 g ovoce
  • ½ prášku do pečiva

Na drobenku

  • 70 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 50 g másla

Nasypte do misky mouku a cukr, přidejte na kousky pokrájené máslo. Vše promněte rukama na vláčnou drobenku.

Finální postp

Troubu rozehřejte na 180 °C a co se bude ohřívat, zvládnete vyrobit drobenku, těsto a koláč dát do formy.

Nejprve si připravte drobenku.

Klidně dvoj i trojnásobek – můžete si ji uložit na příští pečení do mrazáku. Dá se po vyndání požít ihned.

Pak ušlehejte v míse těsto – vejce s oběma cukry, rozpuštěným máslem a kefírem. Přisypte mouku, do které jste vmíchali prášek do pečiva a šlehejte už jen krátce do hladkého těsta.

Nalejte těsto do vymazané a vysypané formy (nebo remosky), poklaďte ovocem a zasypejte drobenkou. Ovoce můžete použít i drobnější mrazené; to prosím nerozmrazujte. Nebo další možnost – scezené kompotované.

Pečte cca ¾ hodiny. Vyzkoušejte špejlí, pokud lepí, pečte dál.

Moc dobrý, měkoučký koláč. A velmi dlouho vláčný.

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Kefírový meruňkový koláč”

Napsat komentář