Rychlé kefírové lívance

Někdy není času nazbyt a děti by chtěly lívance.

„Babí, babí, prosíme lívance!“
Úplně ty nejrychlejší jsou z kefíru. Kefír je u nás doma k dispozici neustále.  Rychle vše smícháte a hned smažíte. A mlsní strávníci budou náležitě uspokojeni co by dup. Chutnají jako kynuté.

Přidávám verzi i s polohrubou moukou, tedy s 250 g. Doma jsme dělali jinou – napůl hrubou a hladkou. Jsou ještě o pět chlupů nadýchanější.

Do těsta nemusíte dát moc vajec, stačí naprosto jedno – v kefíru je bílkovin i tuku tak akorát, vejce velmi dobře výživově nahradí.

Recepis na kynuté lívance zde.

Recepis

Na těsto

  • 1 vejce
  • 450 ml kefíru
  • 125 g hrubé mouky / 250 g polohrubé mouky
  • 125 g hladké mouky / 0
  • 2 lžíce cukru
  • 3 g soli – na špičku nože
  • 1 lžička sody bikarbony (alias jedlá soda)
  • olej na smažení

Na pomazání

Co vás napadne a máte rádi – povidla, džem, tvaroh, ovoce, čokoládový krém, granko. Nebo lze jen polít medem a posypat skořicí s cukrem.

Finální postup

1. Všechny ingredience (začněte od tekutých) nandejte do vyšší mísy a prošlehejte metličkou do hladké hmoty.

2. Pánev vymažte olejem (stačí malá vrstvička) a zahřejte tak akorát a ihned smažte. Spíše pomaleji, aťˇ se dobře propečou.

3. Po každé straně smažte asi 2-3 minuty.

4. Hotové lívance dochuťte dle vlastní fantazie. Jsou měkounké, výborné.

Vaše Lida ❤

Jedna odpověď na “Rychlé kefírové lívance”

Napsat komentář