Máslové večky

Máslové žemličky od teta Anny milujeme a proč ne máslové večky se slánkem? Recept jsem dosti obměnila, vynechala žloutek, změnila i tvar. Jsou křupavé, výborné!

Na snídani ideál, obložené jak naslano, tak nasladko. Tvarovat můžete z tohoto těsta i rohlíky, kaiserky, žemle, velké veky atd.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 6-8 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta.

Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost) i mnohem déle. zaslechla jsem i po dobu měsíců!

Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto

  • slánek
  • 450 g hladké pšeničné mouky 00
  • 50 g jemné špaldové mouky
  • 20 g cukru
  • 175-200 g vody
  • 40 g másla
  • voda na pomašlování

Finální postup

1. Do mísy robota nalejte slánek, téměř všechnu vodu (část si nechte na doladění těsta), přidejte i cukr. Prošlehejte metličkou.

2. Přisypte obě mouky a hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut. Nyní přidejte kostičky másla a hněťte dalších cca 10-15 minut, na závěr přisypte semínka. Nechte přikryté vykynou asi 1 1/2 až 3 hodiny – má zvětšit 2x objem. Můžete po mírném částečném rozkynutí nechat do rána v lednici.

3. Mezitím si připravte 1 velký plech. Ten vymažte nebo vystelte pečícím papírem. Já raději papír, nemusím omývat zapečená vejce z potírání.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu…

a propracujte. Nechte 10 minut odpočinout.

5. Rozvažte po 60–80 g.

Každý dílek zpracujte do podoby večky nebo bagetky (či jiného tvaru) a uložte na připravené plechy vystlané papírem. Přikryjte a nechte znovu částečně vykynout, ne zcela, pak by se tolik neotevřely – asi ¾ hodiny.  

6. Vykynuté večky potřete vodou a nařízněte uprostřed jeden dlouhý hlubší řez.

7. Pečte na 210 °C asi 15 minut. Vhodné je troubu zapařit a po 10 minutách vyvětrat. Upečené kousky přendejte na mřížku k vychladnutí. Já tradičně jeden kousek ještě horký…

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Máslové večky”

  1. Milá Lido, prosím, máte vyzkoušené, jak uzpůsobit dobu pečení, když bych chtěla místo malých péct jednu (teda z tohoto množství spíš dvě) velkou věku? Děkuji:)

Napsat komentář