Makový tuplák s tvarohem a švestkami

Podzim nám skýtá mnohé radosti…

Třeba vítr na strništích a návrat do dětství – pouštění draků s vnoučaty. Později brouzdání ve spadaném listí. A těch barev!

Když se vrátíte prokřehlí domů, uvaříte si na zahřátí třeba čaj. K tomu kouřícímu hrnečku se tak moc hodí nějaký dobrý koláč.
Třeba tento, skrz naskrz makový.

Moje maminka pekla hosečke. Recepis zde. S mákem v těstě, naplněné švestkami.
Chystala jsem se na ně. Mám doma čerstvý mák z nové sklizně a všude švestky zrovna zrají. Když jste z vesnice, nemůžete na nějaké nenarazit. Buď na vlastní zahradě nebo se sousedé rádi podělí.

Už mě znáte – v první řadě peču ze surovin, které je potřeba spotřebovat. Někdy vzniknou velmi povedené kousky, až se sám člověk diví.
V lednici byl tvaroh, který stále voněl, ale jeho záruka již nehořela, shořela…

Mák a švestky. No jo, ale co s tím tvarohem???
Čekala jsem návštěvníky a upekla jsem tedy moučníky dva… Oba kynuté, s mákem v těstě. Podle maminky hosečke a jeden podle sebe – takový „zbytkovník“.

Moje těsto je více makové. Jak jsem přišla na 90 g? Chtěla jsem koláč ze 600 g mouky a část chtěla nahradit mákem. Mák je velmi lehký, tedy i objemný. Sypala jsem do mističky na váhu tak dlouho, dokud se mi nezdálo množství přiměřené. Váha ukázala 88 g, doplnila jsem na 90 g. Mouka pak vychází na 510 g.
Rozválela jsem do dvou kulatých forem (můžete na jeden větší plech), potřela tvarohovou náplní. Navrch jsem přidala švestky a drobenku. A tu taky s mákem. Tuplovaně. Prostě to je hoodně makový koláč. Kdo toto rád, bude velmi spokojený. Proto ten název.

Je to teda dobrota! Mák, švestky a tvaroh se velmi k sobě hodí; propojí se v báječnou chuť. Trocha skořice a rumu dodá závěrečnou vyladěnou tečku. Těsto je slánkové, co to je zde.

Můžete i s droždím dle vašeho zvyku, tedy 18-21 g čerstvého droždí a 230-260g mléka. Zkrátí se i časy kynutí.

Recepis

Suroviny

Na slánek

  • 60 g vody
  • 6 g soli
  • 10-12 g čerstvého droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple plesnivět.

Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní vodou.

Na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu, ne ve vaničce
  • 130 g cukru (nebo dle chuti)
  • 1 vejce
  • 4 lžičky bramborového škrobu
  • 2-3 lžíce rumu

Vyklepněte vajíčko ze skořápky do mísy a prošlehejte. Nejsou pak v tvarohu chuchvalce vajec. Přidejte ostatní suroviny a vše smíchejte do hladké hmoty. Škrob slouží při pečení k zahuštění tvarohu ( jeho „neviditelné“ tekutiny) – aby těsto pod tvarohem nebylo moc vlhké.

Na makovou drobenku

  • 90 g cukru
  • 30 g mletého máku
  • 60 g tuhého másla
  • 90 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky mleté skořice

V míse promíchejte sypké části a přidejte kousky másla. Promněte prsty v drobenku. Se ztuhlým máslem se lépe pracuje a neutvoří se jednolitá koule.
Tato drobenka je hodně sypká, méně hrudkovitá.

Na těsto

  • slánek
  • 510 g pšeničné mouky – 2/3 hladké 00 a 1/3 polohrubé
  • 90 g mletého máku
  • 90-110 g cukru
  • 65 g másla /55 g sádla
  • 200 – 230 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • cca 3/4 až 1 kg vyloupaných švestek

Finální postup

Všechny suroviny si včas připravte a ty chlazené nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pokud je opravdu letní hic, dělat to spíše nemusíte, těsto se velmi rychle zahřívá, klidně vše z lednice.

Do mísy robota rozklepněte vejce, nalejte slánek a mléko (část, asi 50 g si nechte stranou, dolévejte tekutinu, když je potřeba, ale nedosypávejte další mouku). Přisypte cukr. Po zkušenostech s moukami z různých mlýnu, si nedovolím již napsat jen jednu určitou gramáž tekutiny. Navíc mák je objemnější než mouka.
Rozšlehejte vše metličkou.

Přisypte prosátou mouku, citronovou kůru, mák, skořici a také přidejte pár lžic rumu. Hněťte do částečného vyvinutí lepku, asi 10 minut, až se těsto tolik nechytá mísy. S mákem tomu zcela nezabráníte, struktura je trochu jiná.
Nyní přidejte změklé máslo nebo sádlo. Znovu zapracovávejte hnětením asi 10 minut.

Nechte vykynout v míse.
Přikryjte. Třeba tenkou igelitovou čepicí do sprchy, ta má gumičku a krásně na míse drží. V teple bude těsto kynout cca 1,5–3 hodiny. Je v něm malé množství droždí na tučné součásti těsta, které představuje i mák.

Nebo přendejte do vyolejované transparentní nádoby s víkem. Zde lépe pozorujete, jak se těsto zvětšuje.

Samozřejmě lze hníst rukou nebo vařečkou, jen časy se prodlouží, naše ruce tak výkonné přeci jen nejsou…

Připravte si velký plech nebo 2 menší formy a vymažte máslem ( či sádlem jako já). Lze vyložit i pečícím papírem.

Velikost forem záleží jen na tom, jak silné chcete upečené těsto. Já použila kulaté tvary – pánev a formu o průměru 26 a 28 cm.
Pokud chcete jeden kulatý koláč, těsto stačí z poloviny všech surovin, týká se to i slánku nebo droždí.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál.

Rozdělte na dvě části (popřípadě ponechte vcelku, dle počtu forem) a zpracujte do tvaru koulí.
5 až 10 minut těsto musí odpočívat, aby povolilo napětí lepku a těsto bylo znovu tvárné.

Rozválejte do dvou kulatých placek ( jeden obdélník na plech).

Lze ještě doopravit velikost malým válečkem přímo na plechu.

Popřípadě roztlačte těsto prsty po okrajích, má sahat asi 1,5 cm do výšky formy.
Potřete tvarohovou náplní – já rozdělila přibližně na poloviny.

Na tvaroh rozložte rozpůlené švestky. Na fotografii bez mřížek jasně vidíte, jak pěkné jsou půlky, když šlo ovoce dobře od pecky. A nepěkné, které nešlo. Pod drobenkou se vše schová, tady na tom nezáleží.

Můžete si udělat i koláč mřížkový – třetinu těsta si na ně odložte před vyválením. Ale! Tady na „kráse“ a velikosti švestek už záleží…
Bez drobenky to chce rozhodně úhlednější švestky, než jsem měla já. A taky velikost do okének tak akorát. Ne mé „obryně letošního podzimu“.

Mřížky jsem potřela vajíčkem, není to potřeba. Obzvláště když je čekají závěje.

Pokud zasypete drobenkou velké švestky, tedy i mřížky, celá paráda se pod ni totiž schová. A moc se nevynoří ani po upečení.
Dílo „bez “ se mi moc nelíbilo. Nakonec jsem posypala koláče oba. Jako bych žádné mřížky vůbec nedělala.
Tak příště lépe, no…

Nechte znovu cca 1 hodinu vykynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch asi 30-40 minut. Nebo 180°C horní dolní ohřev.

Koláč je šťavnatý a vláčný. Pokud ho ihned nesníte, je dobrý klidně i další následující 2 dny.
Dívám se dívám – a ejhle! Jsou vidět kousky mřížek. Tedy jisté náznaky.

Dobrou chuť!
Vaše Lida

11 odpovědí na “Makový tuplák s tvarohem a švestkami”

  1. Dnes jsem tímto kolacem pokřtila novou troubu. Tak jako všechny Slavkově recepty od paní Lidy je i tento dalším skvostem do sbírky. Jen těsto se se mi zda oproti ostatním slanejsi, ale jelikož jsem pekla 1/2 dávku, je zcela možné, ze chyba je na me straně 🙂

  2. Dobrý den, v některých receptech jako zde uvádíte tvaroh. Mohla bych se zeptat, jaký druh používáte? Předpokládám, že vaničkový ne, ale ten ve staniolu. Ale nikdy nevím, jestli mám koupit polotučný, nebo plnotučný. Děkuji za odpověď. Nikola Kraus.

  3. Dobrý den, paní Ludmilko, neuškodí mu mražené švestky? Bojím se, aby testo nebylo moc rozmáčené, poslední dobou mi to dělá dost neplechu.. A je prosím lepší nechat rozmrazit?

    1. Dobrý den.
      Já moc zkušenostmi v tomto případě moc neposloužím… Právě že se mi zdálo ovoce z mrazáku moc mokré, používám spíše to drobnější nebo kompotované. Švestky nemrazím. Ale může to být jen můj dojem. 🙂

  4. Jaj, tak to jste mě nepotěšila, já ho mám mraženého ještě dost😁 Ale moc děkuji za zkušenost a přeji příjemný večer🙂

Napsat komentář