Jemné majonézové těsto ve formě

Člověk neví, jak se to stává, že něco uvidí a něco ho i popadne…To určitě znáte. Jen jsem si myslela, že už jsem velmi odolná. Fakt jsem! Ale najednou se mi zachtělo.

Co zachtělo!
Jedna stará keramická forma ze mě udělala divokého posedlého lovce. Tak moc jsem ji chtěla. Bohužel prodávající neposílal nic poštou a bydlel hodně daleko.

Obeslala jsem tedy všechny možné i nemožné přátele, aby pátrali. Facebook zaplavila žádostmi, bazary. Hledala dál…
Až se mi ozvala jistá milá paní z Brna a byla ochotná mi podobnou krásku poslat poštou. Hezky jsme si i popsaly o svých jiných vášních.
To už jsem ale mezitím měla domluvenou výrobu formy dle mého návrhu u známé keramičky. (Ta teprve bude, ještě jí schází glazura.)

Tato forma je z první republiky a s přáteli bádáme, co tvar představuje – kakaový plod, makovici nebo ořech? Nakonec po upečení zvítězil názor, že kakaový plod. Ať je to, co je to, nic to nemění na tom, že v každém případě je forma překrásná.

Co se sluší do ní vložit ? Asi něco, co se dříve peklo. Zalistovala jsem recepty a našla jeden na kynutou bábovku, do které se místo tuku přidává majonéza. Bylo to kdysi v jednu dobu velmi oblíbené téma. Ráda jsem ji občas pekla.
A nevzpomněla bych si, kdyby nedávno jedna velmi známá pražská cukrářka o tom nemluvila – jak majonéza udržuje těsto dlouho vláčné a že naše babičky právě z tohoto důvodu sem tam vrazily pár lžic do různých těst.
Jestli moje babička používala majonézu do těsta, opravdu nevím; zemřela, když mi byly 4 roky. Maminka občas ano, ale sádlo byl její favorit v 99%.

Není divu – pokud je majonéza domácí, je v ní olej a žloutek. Do těsta jako stvořené. Klidně dejte i kvalitní kupovanou. Mrkněte na složení, aby v ní nebyl škrob, těsto by tak vláčné už nebylo.

Z těsta by byl krásný i jiný tvar, klidně vánočka do formy. Nebo volně upečený mazanec. A pokud vynecháte rozinky a kandovanou kůru, skvělé koláčky. Upečené výrobky jsou jemné, vláčné a i druhý den měkoučké.

Recepis

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 120 g majonézy
  • 2 žloutky
  • cca 190-210 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • necelé ½ lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu chemicky neošetřeného nebo 1 lžička citronové kůry sušené
  • 140 g rozinek nebo 70 g rozinek a 70 g kandované citrusové kůry

Finální postup

Do hrnku nebo mísy si nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru, pár lžiček mouky a zalejte asi 1/3 vlažného mléka. Rozšlehejte metličkou a nechte vzejít cca 15 minut.

Do mísy robota nalejte vzešlé droždí, mléko (ne všechno, tak 30 ml si nechte na doladění těsta), žloutky, přisypte cukr a citronovou kůru. Vše opět prošlehejte do kompaktní tekutiny. Poté přidejte mouku, do které jste zamíchali sůl.
Nechte hníst robot asi 10-15 minut, dokud těsto nebude vláčné a lesklé. Během této doby dolaďte zbylým mlékem hustotu těsta.

Dobře vyhnětené těsto by se nemělo chytat stěn mísy. I tento krok bude ve výsledku poznat ve vláčnosti u pečiva.
Pokud nemáte robota, vařečka udělá rovněž dobrou práci, ale tady budete potřebovat více času – asi 1/2 hodiny.
Těsto v míse přikryjte a nechte zvětšit do dvojnásobku, což potrvá asi 1 hodinu, možná i déle. Důležitá není délka času, ale zdvojnásobení objemu těsta.

Pokud budete péct ve formě, vyberte tu správnou. Její tvar nehraje žádnou roli, ale pouze velikost. Těsto musí mít dostatek místa, dosti nabyde!
Velmi pečlivě vymažte formu tukem, aby pak šel upečený kus později vyklopit. Já vymazávám polo rozteklým sádlem nebo máslem.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Nechte krátce odpočinout – asi 10 minut. Pak ho stočte do tvaru nádoby, ve které bude péci. Vršek lehce pomoučněte.

Přikryjte formu igelitovou čepicí do sprchy, stejně jako jste přikryli těsto v míse. Ta se mi osvědčila nejlépe. Má totiž gumičku a pěkně utěsňuje formu.

Až těsto ve formě dobře vykyne, nechte rozehřát troubu na 175°C. Sundejte čepici z těsta, pomažte jeho vršek olejem a dejte péct. Bude to trvat nejméně 45 minut. Tentokrát jsem pekla něco kolem hodiny.

Jestli je těsto upečené, zkontrolujte právě po 45 minutách vpíchnutím špejle. Pokud se těsto stále lepí, pečte dál. A zase za 15 minut kontrolujte.
Někdy těsto velmi brzy hnědne, a to pak doporučuji přikrýt alobalem. Vlastně to je ve formě téměř vždy nutné.

Po upečení nechte chvilku (5 minut) formu stát na prkénku a pak vyklopte. Pokud jste ji dobře vymazali, půjde to jako po másle a bude vás čekat krásná odměna.

Hola, hola! Snídaně…

Vaše Lida ❤

2 odpovědi na “Jemné majonézové těsto ve formě”

  1. Dobrý den, bože ta forma je překrásná, velká škoda že se nedá nikde sehnat, hledám opravdu dlouho. Teď jsem o víkendu byla v Kunštátě na trzích a byla tam paní Stodůlková a byla by ochotna formu vyrobit, moc prosím jaký rozměr má forma bez uší ? Já jsem na ty formy prostě ujetá, pár krásných kousků už doma mám a tahle chybí do sbírky. Děkuji Obhlídalová

Napsat komentář