Jogurtový snadný koláč

Zakysané výrobky v těstě připomínají chutí kynutá těsta, pokud pečete jen s práškem do pečiva.
Tento koláč, „buchtu“ na plech, peču dlouhé roky a vždy má úspěch. Není vůbec možné, aby se nepovedla.

Původně měl ingredience poskládané trochu jinak, ale syn se jistého času rozhodl, že na koleji občas o víkendu upeče něco domácího, co měl rád. To byly, a stále jsou, buchty a koláče…
Jenže na ty by si netroufl, tak alespoň něco, co by je trochu připomínalo. Nevím, jestli hlavně nechtěl ohromit jednu slečnu…

„Poskládala“ jsem suroviny tak, že všeho je stejné množství – jogurtu, mouky a cukru. Cukr jsem začala časem ubírat, koláč je hodně sladký. Moje požadavky na sladkou chuť a denní dávku cukru se dost změnily. Nehledě na to, že si dodá člověk cukrem velikou dávku energie, kterou je pak potřeba spálit. A to je pak kilometrů běhu nebo chůze.
Pokud tedy chce člověk i za rok projít dveřmi a neměnit celý šatník…

Můžete si udělat jak velký chcete. Já podle váhy velkého kelímku s jogurtem, který zrovna mám. Když peču z 500 g jogurtu, mouky je rovněž 500 g, cukru dávám méně, vejce dám také jen jedno, ale pokud jsou vejce malá, pak dvě a přisypu ještě k jednomu prášku do pečiva další trošičku ze druhého balíčku.
Do 400 g jogurtu stačí stále jen jedno vejce. Bílkovinu dodává do těsta i jogurt.

Můžete na těsto naskládat jakékoliv ovoce, čerstvé nebo kompotované. A drobenku obohatit třeba skořicí, ke švestkám jako stvořené. U nás ovoce na koláčích i řezech (hoodně krému a ovoce) všeho druhu vede.

Koláč je vláčný, vlhčí a vydrží i druhý den krásně měkký.

Jogurtový koláč s ovocem

Suroviny

Na drobenku

  • 100 g polohrubé mouky nebo hladké
  • 100 g cukru krupice
  • 60-70 g másla z lednice
  • 1 lžičku skořice, pokud máte rádi

Máslo pokrájejte na menší kousky a vše rukama lehce promněte v misce do podoby drobenky. Pozor – ať si neuhnětete jednolitou kouli. Nejlépe se pracuje s máslem vychlazeným, tuhým.

Na těsto

  • 320 g jogurtu
  • 320 g polohrubé mouky, může být i hladká
  • 320 g cukru krupice – většinou dám jen 150-200 g
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • cca 300-400 g ovoce dle chuti
  • špetku soli

Finální postup

Nejprve si připravte ovoce – omyjte, rozkrájejte, vypeckujte, oloupejte podle zvoleného druhu. Nebo použijte kompotované. To po otevření lahve nechte na cedníku vykapat, ať nemáte mokré těsto.
Vymažte velký plech olejem nebo jiným omastkem a dobře vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

Nyní do mísy vyškrábněte jogurt z kelímku, přidejte cukr a rozklepněte i celé vejce. Metličkou prošlehejte na poměrně hladkou hmotu. Malé hrudky nevadí.
Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dobře promíchejte. Teď můžete těsto nalít na pekáč. Špachtlí nerovnosti trochu uhlaďte.
Po celé ploše koláče rozmístěte rovnoměrně ovoce a zasypte drobenkou.

Pečte na 175 °C horkovzduch asi 35 minut. Nebo na spodní a horní ohřev na 180°C.

Pokud použije mouku polohrubou, je koláč více pórovitý, s hladkou je jemnější, ale ne tak „načechraný“.
A takhle velké póry má, když vám ujede trochu ruka s práškem do pečiva…
Na chuti to ale naštěstí neubere.

Napsat komentář