Koruna pro krále

My tři králové jdeme k vám,
štěstí, zdraví vinšujem vám…

Podle legendy byli tito tři mudrci či mágové pohané, hvězdopravci, zřejmě z Persie. Jejich znalost pohybů hvězd a pozornost vůči nim je spojována s proroctvím o narození Ježíše. Tradičně jsou označovaní jako Tři králové; postavy které navštívily Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesly mu dary: zlato, kadidlo a myrhu. Upřesnění, že byli tři, že to byli králové a jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar, přinesla až pozdější tradice, v Novém zákoně se tyto údaje nevyskytují. V katolických zemích se o jejich svátku píše posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K † M † B † jako forma požehnání. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami.
Tři králové nebyli nikdy oficiálně svatořečeni, avšak jsou uctíváni jako patroni poutníků a hříšníků.

Tento svátek je i dvanáctým dnem Vánoc a fakticky jím Vánoce vrcholí a končí. Svátek Tří králů upomíná na okamžik, kdy se Kristus zjevuje a dává se rozpoznat jako král všech.


A začíná nyní, po šestém lednu, slavnostní období plné maškar, masopust. Jeho počátek má pevné datum, ale konec se řídí datumem Velikonoc – končí na Popeleční středu, v rozmezí února a března. Představuje čas hodování mezi dvěma půsty.
Tříkrálové pečivo najdete hlavně v domácnostech či na pultech v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Francii. Z různých druhů těst, různých tvarů.
Zajímavé ale je, že na jihu Německa je velmi běžné, kdežto na jeho severu se téměř nepeče.

Připomíná královskou korunu. Třeba v Německu se neplní, pouze do jedné z kuliček se zapéká figurka – buď krále nebo miminka, ale i jiných tvarů. Ve Francii se nachází dokonce muzeum těchto figurek, mnoha tvarů a různého stáří.

Místo figurek se zapéká i mince, mandle nebo fazole. A počet bochánků odpovídal počtu členů rodiny, plus jeden navíc pro pocestného. Teď to bývá 8+1. Kdo zapečené objeví, je tento den králem a nemusí pracovat. Ostatní se k němu jako ke králi mají i chovat, plnit jeho přání. Kdo najde minci, bude mít dostatek peněz…
Já jsem porušila následné hledání. Na přání muže naplnila všechny bulky čokoládou. On bude konzument, takže by byl stejně králem on. Pokud tedy nepřijede nečekaná návštěva a král se milostivě nerozdělí.
A proto i tento název…

Recepis

Toto těsto je to můj současný drožďový favorit na ledacos.

Suroviny

Varianta z droždí

  • 550 g hladké mouky
  • 160-180 ml vody
  • 120 g plnotučného jogurtu
  • 100 g másla
  • 5 g soli
  • 90 g cukru
  • 18 g čerstvého droždí nebo sušené 6 g
  • 1 vejce
  • plátky mandlí / nebo granulovaného cukru na ozdobu

Varianta ze slánku – co to je zde

Na slánek
  • 50 g vody
  • 5 g soli
  • 10 g droždí

Nejprve si připravte uzavíratelnou skleničku. Nechte si odstát vodu, aby vyprchal chlór a rozpusťte v ní sůl. Můžete to urychlit mícháním, musí být dobře rozpuštěna. Přidejte droždí a rovněž rozmíchejte. Vznikne světlá tekutina, kterou uzavřete víčkem. Uložte do chladu, nejlépe do lednice. Nejdříve po několika hodinách (za 4-6 hodin) použijte do těsta. Pokud byste nechali stát roztok na lince, nic se nestane, nechala jsem i 12 hodin. Po několika dnech ale může v teple. Preferuji spíše vyzrání v lednici. Prostě večer uložím slánek (slánky) a druhý den (nebo kdy se mi chce) zadělám těsto. Nebo ten další… Velmi variabilní.

Vydrží použitelný i více jak týden (vlastní zkušenost), pravděpodobně i déle. Já ho používám nejčastěji druhý třetí den. Nečekejte, že něco ve sklenici vyroste – jak jste vložili, tak vizuálně naprosto stejně bude vypadat i po několika dnech. Bývají pak kvasinky usazené u dna. Stačí rozmíchat. Eventuálně zbytek vypláchnout recepturní tekutinou.

Na těsto
  • slánek
  • 130 ml vody
  • 550 g hladké mouky
  • 120 g 16% plnotučného jogurtu
  • 100 g másla
  • 90 g cukru
  • 1 vejce
  • plátky mandlí / granulovaného cukru na ozdobu

Postupujte stejně jako se samotným droždím. Jen do mísy nalejete slánek – místo droždí z hrnečku. Díky vodě ve slánku bylo nutné snížit o toto množství recepturní mléko. Prodlouží se také všechna kynutí – první v míse na 2-4 hodiny, na plechu asi na 1-2 hodiny.

Těsto v míse se musí zvětšit 2x, rovněž na plechu, pečte až po viditelném zvětšení!

Na mašlování

  • 1 bílek
  • 1 lžička javorového sirupu

Bílek rozšlehaný se lžičkou javorového sirupu použijte na mašlování pečiva. Přidáním sirupu se krásně povrch pečiva vybarví.

Finální postup

Do hrnečku vložte všechen jogurt, ¾ množství vody, lžíci cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou a nechte 15 až 30 minut vzejít, čili vykynout. Vždy záleží na teplotě surovin i té u vás doma.

Do mísy od robota vlijte vzešlý kvásek, vodu (malou část si nechte na doladění těsta), žloutek a cukr. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl; hněťte asi 10 minut na střední rychlost.

Pak přidejte pokrájené máslo a hněťte dalších cca 10 minut. Těsto je hotové, když se nechytá místy, je lesklé a hladké.

Nechte vykynout v přikryté nádobě na teplém místě do dvojnásobku, cca 1 hodinu. Může to být i o půl až hodinu déle, pokud máte doma chladněji.

Těsto vyklopte na pomoučený vál. A rozdělte na 8 kousků po 80 g. Zbyde devátý, větší kus těsta, o váze kolem 300 g. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout.

Každou kouli pak rozplácněte jako před plněním buchet a naplňte velkou lžičkou nutely. Nebo požijte malý ruční váleček – za mě ještě lepší. Smotejte a uzavřete stejně jako buchty. Naplnit se dá i čokoládou. A jinak fantazii se meze nekladou…

Přemístěte „buchtičky“ do kulaté pečící nádoby; tu největší doprostřed a malé rovnoměrně kolem dokola. Přikryjte mísu fólií, utěrka osychání nezabrání.

Já použila do trouby nízkou mísu od velké remosky (bez uch), dolní průměr 26 cm. Pokud nemáte žádnou kulatou formu podobného průměru, můžete klidně umístit koule jen na obyčejný plech vyložený pečícím papírem.
Nechte přibližně 30 až 60 minut přikryté znovu nakynout.

Pečící papír do kulatých nádob pomačkám, přeci jen se pak lépe tvaruje a drží kulatých stěn.

Nyní potřete rozšlehaným bílkem a posypejte plátky mandlí nebo granulovaným cukrem (obojím). Lze ozdobit i barevným kandovaným ovocem, bude připomínat barvami a leskem drahokamy na královské koruně.

Troubu zahřejte předem na 175 °C na horkovzduch nebo 180-190 °C horní a dolní ohřev. Každá trouba peče jinak, řiďte se i dle svých zkušeností s tou vaší. Upečeno bude přibližně za 30 minut.

Nechte vychladnout na mřížce bez papíru, ať nemáte vespod pečivo mokré a celkově ať může pára unikat i ze spodu při chladnutí. Pozor na to – je to důležité pro výslednou celkovou vlhkost pečiva.

Jsem přesvědčená, že budete spokojeni. Dokonalé měkoučké těsto.

Přidala jsem foto s roztrženou „buchtičkou“.

Koruna pro krále – kvasové varianty

Suroviny

  • 225 g čerstvého tuhého kvasu LM, co to je zde
  • 400 g hladké mouky
  • 105 ml vody
  • 120 g plnotučného jogurtu
  • 100 g másla
  • 5g soli
  • 90 g cukru
  • 1 vejce
  • plátky mandlí na ozdobu

Bílek rozšlehaný se lžičkou javorového sirupu použijte na mašlování pečiva. Přidáním sirupu se krásně povrch pečiva vybarví.

Pokud použijete klasický 100% kvásek, budete potřebovat:
300 g kvásku a cca 30 ml mléka. Ostatní suroviny jsou stejné. Procento v kvásku určuje jeho hydrataci, čili obsah vody = tuhost či tekutost.
Do kvásků jsem použila cca 25 % recepturní mouky, což je u sladkých tučných těst běžná praxe.

Postup na přípravu těsta jako zde u Kvasový mazanec .

Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida ❤

4 odpovědi na “Koruna pro krále”

  1. Dobrý den, tohle těsto (ve verzi pro klasický pšeničný kvásek, LM v podobě, kterou máte na fotkách, se mi zatím nepodařilo vyrobit, asi je mu zima) jsem použila na velikonoční mazanec (jen jsem přidala rozinky a kandovanou pomerančovou kůru). I když jsem těsto zpracovávala jen ručně, podařilo se náramně a sama jsem byla překvapená, jak krásný (a chutný) mazanec jsem vyrobila. Taky je to poprvé, co jsem viděla v receptu na kynuté těsto jogurt či zakysanou smetanu, ale jak je vidět, těstu to rozhodně prospívá. Rozhodně vyzkouším i v nějaké plněné verzi, pěkně se s ním pracuje. Děkuji a zdravím!

      1. Dobrý den, paní Ludmilko, dneska se na korunu vrhám🙂 Bohužel nemám javorový sirup, na rohlíku mi ho vyprodali, asi nás bude dnes potírat víc😁 Co místo toho, prosím? Med?

Napsat komentář