Založení lievito madre III- týdenní procedura

Založit se dají kvasy různými způsoby a zde popisuji lievito madre, který může ve vašem těstě pracovat již za týden.

Lievito madre – pšeničný kvas původem z Itálie, chudší na kyseliny, tzv. kváskovou mámu. Prý to je matka všech kvásků. Můžete vyzkoušet nová sladká kvasová těsta právě s „mámou.“ Nebo pšeničné chleby.

Budete zakládat vlastně “normální” tuhý kvásek. Teoretický by měly být všechny pšeničné přírodní kvásky stejné – tuhé i ty řidší, ale z vlastní zkušenosti mám pocit, že se v těstě chová trochu jinak, tedy alespoň ten mnou doma vypěstovaný. Především byste to měli poznat na dobré „nekyselé“ chuti.
V knize Bible domácího pečení od Rose Levyové Beranbaumové jsem se dočetla, že rovněž dle jejích zkušeností se jí zdá méně kyselý než ten tekutý. To se velmi dobře hodí do sladkých těst. Čím hustší kvásek, tím pomaleji kvasí a vydrží mnohem déle stále čerstvý; to znamená, že se nemusí tak často přikrmovat, aniž by musel být nutně v lednici (pokud pečete alespoň 2 x týdně).
Nikdy (pravděpodobně) tak brzy nedosáhne takové kyselosti jako kvásek tekutý. V lednici vydrží bez krmení asi 10 dnů. Některé zdroje uvádí i 3 týdny. Já zapomněla krmit i měsíc. A probral se.

Přidala jsem při zakládání na povzbuzení trochu jogurtu k vůli v něm obsaženým bakteriím mléčného kysání. A med. Ten zase obsahuje enzymy a jednoduché cukry; myslím, že se dá takto lépe a rychleji kvasný proces nastartovat. Budeme postupovat celkově trochu jinak než u zakládání čtrnáctidenního zde.

Pokud celý týden proběhne dobře, můžete vyzkoušet něco jednoduchého upéci. Jen dejte méně tuku a cukru. Když budžete mít pocit, že divočák to zrovna není, pokračujte o pár dnů déle. Doporučuji začít v neděli večer. LM = zkratka pro lievito madre.

Recepis – postup

Rozložila jsem týdenní činnost na pracovní dny. Ani té práce není mnoho… Spíš jiný problém – přebytky kvásku! Pokud zrovna pečete, přidejte část do těsta nebo do krekrů, lívanců atd. Kdo tak často nepeče jako já, může nakrmit zbytky slepice místo pšenice. Rozhodně jim to neuškodí, spíše naopak. Když není zbytí, tak na kompost.

Pomůcky

  • vhodnou nádobu s víčkem (nejlépe skleněnou) – doporučuji užší, vyšší o obsahu cca 400-500 ml.
  • misku, ve které budete ingredience míchat
  • tvrdou stěrku na těsto
  • štětec na olej (pokud použijete)
  • válek nebo jinou čistou hladkou plochu
1. první práce – neděle večer

Suroviny

  • 150 g hladké pšeničné mouky typu 00 nebo T450
  • 50 g odstáté vody pokojové teploty – nechte vyprchat chlór
  • 25 g tekutého medu
  • 25 g živého přírodního jogurtu (třeba Hollandia)

Tady to vypadá, že je v receptuře mnoho mouky. Není – přidáváme jogurt a med. Částečně obě suroviny slouží i jako tekutina.
Všechny ingredience smíchejte v misce. Stěrkou vyškrábněte na válek nebo čistou desku linky a uhněťte hladkou kouli těsta. Nastřihněte nebo nařízněte ji do kříže.

Sklenici můžete vytřít trochou oleje, lépe se těsto pak „doluje“ ven. Ale nemusíte – podle mě jinou funkci neplní. Uzavřete víčkem (ne nijak pevně) a uložte někam, kde je tepleji, nejlépe tak 24-26°C.

Začněte v neděli a 48 hodin si nemusíte LM vůbec všimnout. Už ale za 24 hodin uvidíte drobné bublinky. Jejich množství nebude nijak enormní. Tedy měli byste vidět.

Po 48 hodinách přeci jen bude aktivita budoucího kvásku vyšší.

2. druhá práce – úterý (po 48 hodinách)

Suroviny

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g vody
  • 50 g startéru ze skleničky – budoucího LM /100 g

A zde začíná první změna – u tohoto způsobu založení přidáváte menší množství startéru.
Odeberte 40 g a zbytek vyhoďte, já tradičně předkládám moučné věci našim slepicím. Vše smíchejte a uhněťte hladkou kouli těsta. Vložte do skleničky, nastřihněte ji a opět nechte 48 hodin svému osudu. Ideální teplota by byla 28°C.

Pokud však obsah nevypadá alespoň jako ten v lahvi, teplotu máte jen 21°C, množství startéru zvyšte na 100 g.

3. třetí práce – čtvrtek večer

Startér v lahvi už by měl být alespoň 2x tak velký (nebo i 3x), pokud máte doma teplo. Těžko se dosahuje teplota 28°C…
Dá se tomu pomoci tak, že „zavřete“ kvásek do většího plastového boxu (nebo mikrovlnky) a vložíte tam i plastovou láhev s horkou vodou. Tu můžete v půlce času vyměnit – voda chladne.
Vodu nenechávejte v otevřené lahvi či nádobě – uzavřete ji, aby nepářila.

A měla by být již krásně vidět lepková struktura.

Suroviny

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g vody
  • 50 g startéru ze skleničky – budoucího LM /100 g

Postupujte naprosto stejně jako v úterý. Další pokračování bude tentokrát za 24 hodin.

Jestli LM nevypadá jako ve sklenici na fotografii, přidejte opět 100 g startéru.

4. čtvrtá práce – pátek večer

Lievito madre už zvětšuje svůj objem zcela jistě 3x a je plné bublin .
Nyní provedeme další změnu v surovinách – ubereme startér na čtvrtinu a ještě zkrátíme čas zrání o 1/2

Suroviny

  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g vody
  • 10 g startéru ze skleničky / 50 g pokud stále LM dostatečně nepracuje

Odeberte pouhých 10 g startéru a vše zpracujte jako předchozí dny.
Vypracujte hladkou kouli těsta. Umístěte ji do skleničky a nastřihněte do tvaru kříže. Nechte zrát při teplotě 28°C. Za 12 hodin budete znovu omlazovat.
LM by mělo mít objemově trojnásobek. Pokud tomu tak není, čas prodlužte a přidejte 10 g medu. Na menším množství startéru poznáte, jak to vašemu vznikajícímu kvásku jde = zdali dokáže překvasit více mouky.

5. pátá práce – sobota ráno (po 12 hodinách)

Postupujte naprosto stejně jako v pátek večer. Na velikosti bublin nezáleží. Důležité je jen to, že se LM 3x zvětšilo objem. Málem mi vyrazilo víčko.

6. šestá práce – sobota večer, sedmý den

V sobotu večer nebo v noci (cca po 12 hodinách) znovu LM omlaďte stejným způsobem. Možná už po 6 hodinách se zvětší na dvojnásobek nebo trojnásobek. V neděli můžete LM použít do těsta a začít něco nenáročného péci.

Do tučnějšího těsta krmte ještě alespoň 3 dny.

Dá se uchovat až 3 týdny v lednici, protože jsme občerstvovali jen malým množstvím startéru.
Můžete LM až týden odebírat rovnou z lednice, aniž byste jej „nakrmili. Chce to vyzkoušet – máme každý jiné podmínky, jinou teplotu v lednici, mouku… Někomu vyhovuje i více nakyslý chleba.
Pokud je chcete použít do sladkého a hodně tučného těsta, doporučuji vždy čerstvé LM v plné síle. Také proto, aby pak těsto nebylo příliš kyselé. Zaručený výsledek dosáhnete alespoň dvojím občerstvením po sobě.

Můžete přidat do těsta jako každý jiný kvásek dle svých receptur. Pokud zaměňujete za ten „obyčejný“ váš, čili většinou 100% hustoty, zmenšíte jeho množství koeficientem 0,7.
Já jsem ho zaokrouhlila, protože to je tip ťop koeficient 0,66. To se ale velmi špatně počítá a pro naše potřeby je naprosto dostačující i zaokrouhlený.
Například, pokud patří do těsta 200 g kvásku, převedete ho na LM tímto způsobem: 200 x 0,7 = 140 g .
Přidáte ale vodu do těsta – to množství, které jste z tuhého kvasu ubrali
– zde to je 60 g.

Přeju mnoho úspěchů a dejte vědět, jak se vám vedlo. Třeba vyzkoušejte Koláčky s lievito madre… Recept zde .

Vaše Lida ❤

88 odpovědí na “Založení lievito madre III- týdenní procedura”

  1. Chcela by som len podotknut,pri bode 4.Stvrta prace-patek vecer.Pisete ze ubereme starter na pulku,ale dali ste stvrtku.Vsade predtym bol starter 40g a v tomto bode 10g.Je spravne tych 10g,alebo ma byt naozaj pulka,cize 20g?Ja som to v poslednom ,,odflakla“ od oka,ale mozno zaciatocnika by to mohlo popliest 🙂 eva

  2. Liduško, mohla bych se zeptat – koukám na založení LM a je tam 4. práce pátek večer a pak 6. práce v sobotu ráno. Ale podle časů bych řekla, že nic nechybí, jenom asi „překlep“, že? Chci se do toho pustit, ale já musím začít ve středu, o víkendu nebudu doma a sebou jej brát nechci. Děkuji moc.

    1. Dobrý den. 🙂
      Píši tam, že je těžké zpracovat všechny zbytky po vznikajícím LM…
      Dá se část přidat do chleba, udělat lívance, krekry…
      Já to řeším tak, že zbytky dostávají slepice jako zdroj vitamínu B nebo jde do kompostu.
      Bohužel ne každý má možnost ho takto využít. Pak nezbývá než přebytky vyhodit.
      Ale i když té mouky za týden zpracujete cca 600 g, škoda je to nepatrná – 7 až 10 Kč.

  3. Dobrý den,
    Třetí práce / čtvrtek. V závěru píšete , že se postupuje stejně jako ve středu. Nemá tam být jako v úterý? Ve středu odpočíváme 😉. Pěkný 🌞den.

      1. Zdravím, mně zajímá, jestli se hotové lm dále nějak dokrmuje jako kvásek… Aby jsme nemuseli dělat ten týdenní proces.
        Kolik g ho máme v té sklenici po týdnu?
        Kolik se ho přidává potom do receptů? Pracuje se s ním podobně jak s žitným, nebi se skutečně musí celý spotřebovat a začít znovu? Děkuji

  4. Paní Lido přeji dobry večer a mam par dotazu😀založila jsem LM a zdárně dokončila a také vyuzila😀dělám podobně housticky jako vy jen s tím rozdílem,ze dávám 450 g mouky/míchám hladkou polohrubou popřípadě jen hladkou ze mlýna,která je něco mezi,lžičku suchého droždí,soli a cukru k tomu 250 ml vody a dvě rovné lžíce sadla😀nechám hodinu kynout,poprekladam a znovu hodinu kynout a dělám housticky😀tentokrat jsem snížila droždí a přidala tam LM které pracovalo 4 den a pro změnu z toho udělala toustovy chleb, který nabyl neuvěřitelný rozmer😀měl úžasnou strukturu, byl lehounky a opravdu moc dobry😀chtěla bych od Vás radu jak pokračovat s LM jak ho nadále oživovat,zda pořad v poměru 100,50,10 /samozřejmě podle toho kolik ho budu potrebovat😀moc diky za recepty😀Irena

  5. Dobrý večer, koncem týdne budu mít hotový kvásek, můžete mi prosím poradit? Peču z zitneho kvasku. Večer si zadelam rozkvas a ráno už můžu začít zadelavat chleba. Jak je to s tímto kvaskem. V receptu na chleba píšete, že se má občerstvit a je připravený za 4-6hodin. Pak se smisi s moukou a vodou a čekám další 3 hod a překládám a pak dám do ošatky a za jak dlouho asi chlebík nakyne? V jakém časovém sledu si mám všechno připravit, abych během dopoledne mohla péct? Moc děkuji za info :-), Leona

    1. Dobrý den.😊
      Pokud chcete péci dopoledne, kvásek musíte občerstvit než půjdete spát, ráno tomu přizpůsobit vstávaní. V ošatce kyne chleba zase dle teploty doma a to může být jedna hodina až dvě hodiny. Pokud máte doma chladno, i déle.

  6. Dobrý den,prosím o radu. Snažím se založit tento kvásek,ale nějak se mi nedaří. Kvásek po 24 hodinách nemá žádné bubliny a po 48 hodinách je pouze takový rozteklý bez viditelných bublin. Doma chladno nemáme, spíše tepleji.
    Zdaleka nevypadá jako ten Váš po 48hod. Netuším čím to je a jak postupovat dále. Zda ho nechat třeba dalších 24hodin pracovat bez zásahu,nebo jestli začít fázi 2. Předem moc děkuji za Vaši odpověď a případnou radu.

    1. Dobrý den, jestli mohu za sebe… také mi připadalo, že ten můj je po 48 hodinách daleko „chudší“, ale přesto jsem postupovala dle návodu – tj. odebrala 40 g, smíchala se 100 mouky a 50 g vody a nechala znovu stát – a již druhý den ráno byla vidět změna a teď krásně roste. Vydržte 😉

        1. Mám stejný problém, jako paní Petra, zkouším LM kvásek poprvé (s žitným úspěšně peču již nějakou dobu). Jsem v 6. dnu, postupovala jsem přesně podle návodu, a kvásek neroste, spíš se rozplizává, bublinky jsou v něm spíš ojediněle. Přidávala jsem i med podle návodu (tuším 4. den) a nic. Tuším chybu v mouce, bo u nás na maloměstě T450 k nesehnání a 00 jsem sehnala jen jakousi podezřele levnou, jiná prostě není. Jde LM založit i z T550 nebo obyčejné hladké bio mouky nebo třeba z hladké Pernerky? Předem děkuji za odpověď

  7. Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat jak udržujete správnou teplotu? Mám obavy, že mi kvásek nevzejde pokud nedodržím teploty, které předepisujete. Na bytě máme teplotu max kolem 20 stupňů a nevím jestli bude stačit dát kvásek blíž k radiátoru nebo to děláte jinak. Moc děkuji za odpověď Jana 🙂

    1. No, bohužel píší o ideální teplotě, ale ta se mi povede jen v létě.
      Dávala jsem kvásek i do plastového uzavíratelného boxu a vedle postavila láhev s hodně teplou vodou.

      1. Dala jsem do mikrovlnky a vedle plastovou láhev s vodou funguje to dobře. A když jsme potřebovali doma už mikrovlnku použít, dala jsem LM i s mísou pod peřinu do večera 🙂

    2. používám topítko do akvária kde nastavím požadovanou teplotu.O něco větší sklenici naplním vodou a do ní dám sklenici s kváskem a topítko. Obalím ručníkem ,aby zbytečně voda nechladla. A už to jede .

  8. Dobrý den, zajímalo by mne, jak LM použít místo droždí – např. do jidášů, rohlíků…apod. Kolik ho dát?
    Děkuji.

    1. To nelze říci jednoznačně. Pokud nemáte načteno o kváscích a surovinách, jak se co chová v těstě, držte se nějakého již osvědčeného kváskového receptu. Myšleno LM, je to taky kvásek. 🙂
      Pokud je v těstě tuk, dává se ho více. A zase ještě záleží na tom, kolik je v těstě vajec a cukru.
      Všeobecné pravidlo z převodu drožďového receptu na kváskový: rozkvasit 1/3 recepturní mouky.
      A pak se ještě změní poměry s tekutinou…

  9. Zdravím pani Liduška

    mám určité obmedzenia vrámci stravy.Myslíte žeby šlo ako základ dat špaldovú hladkú múku do LM?
    Ďakujem a prajem krásne a požehnané sviatky

  10. Dobrý den, díky Vám se mi podařilo vypěstovat krásný LM z fermentované vody. Co teď? Když hned z něj nebudu péct, dám ho do lednice, jak přesně a jak často ho omlazovat?

  11. Dobry den. Zkusila jsem take LM podle vaseho uzasneho navodu. Nedalo mi ale spat to vyhazovani prebytku – proc se rovnou nezalozi mene a nevyuzije pak vetsi cast? Proto jsem udelala pokus a zacala pouze s 30g mouky, 10g vody, 5g medu a 5g jogurtu. Napenilo se krasne presne podle vaseho navodu, jen jsem pak odebrala misto 40g zase jen 20g a nakrmila polovicnim mnozstvim nez uvadite – 50g mouky a 25g vody. Opet nadherne vyskocilo a opet jsem i tak mela vice nez potrebne mnozstvi pro dalsi krok.. doporucuji tedy jen jako tip pro ty, co jim je lito vyhazovat tak pekne „bublinky“, i pro ty, co se boji o vysledek pri pouziti jine mouky apod. Urcite by slo zalozit jeste mene, ale pak uz asi muze byt problem s presnosti vahy..

    1. Dobrý den. 😊
      S větším množstvím se lépe pracuje. Samozřejmě vyhazovat se nemusí, ale pak je potřeba někam LM zamontovat a to do nějakého moučného jídla, což může být každý den stejný problém jako to vyhodit. U nás tedy slepicím, což za vyhození nepovažuju.
      Nebo se to všechno dá pár dnů skladovat a pak péci.

  12. Dobrý den, založila jsem kvásek moc mě zaujal akorát koukám ze chybí práce 5 v popisku tak nevím abych postupovala správně.

  13. Dobrý večer, můžete mi prosím poradit co mám dělat když můj kvasek LM je kyselý? Už ho mám 14 dní takže bych ho mohla použít do těsta, ale nedalo by se to jíst. Děkuji za odpověď

  14. Dobrý den Lido, mám stejný problém… dostala jsem LM od kamarádky, nyní ho mám třetí týden a pečení z něj je jíž kyselé, mám ten pocit. Vždy si udělám rozkvas dle potřebného množství a zbytek schovám do lednice na další pečení. Jinak LM nekrmím. Peču zhruba obden. Jak dlouho lze LM takto používat? Velice děkuji a nejen za radu, za vše, co pro nás děláte!

  15. Dobrý den,
    mám otázky ke skladování LM v lednici. Chápu správně, že LM v plné síle (vzejde mi 3x už za 4 hodiny) dám do lednice a lze z něj odebrat až do 10 dní (předpokládám, že se neuchovává „LM hladká koule“)?
    Na vysvětlenou, LM po 3 dnech v lednici totiž spadl min o třetinu a nejsem si jist zda je to normální nebo je to známka, že mám znovu oživit?

    Děkuji R.

  16. Dobrý den, mam zalozeno LM cca tech 14 dnu a chci dat do lednice.znivu nakrmim a rovnou do lednice nebo nechat vzejit…. Nikde nemuzu dohledat. Dekuji za odpoved 😉

  17. Dobry den, zalozila jsem si LM. Ma 8 dnu. Mam jej doma na lince teplota cca 20 stupnu. Jde o to, ze vecer kolem 7hodin nakrmim, behem noci krasne nabyde a odpoledne zacne klesat. Zda se mi to casto kremeni cca co 24 LM, nebo to tak pri zakladani muze byt ? S LM zacinam.

  18. Dobrý den. Trošku tomu nerozumím. Proč mám krmit 100g mouky, když potřebuji jen 25g kvásku? Co s tím zbytkem? Moc se mi nechce pořád vyhazovat takové množství. Vše nejsem schopná využít. Děkuji za vysvětlení. D.

    1. Dobrý den. Samozřejmě můžete použít poloviční dávku, ale hůře se surovinami pracuje. Rozumím, že nechcete vyhazovat, u nás to problém není, skončí zbytek na kompostu nebo u slepic.

  19. Dobrý den, pročetla jsem všechny komenty jestli nenajdu odpověď na můj problém a našla jsem dalsi otázky.
    Tak tedy, pred 48h jsem zalozila Lm dle navodu, po 24h nic, po 48h take nic.
    Výše v komentech jste zmínila,jestli jsem správně pochopila, že se dá ž. kvásek převést na Lm.
    Jak prosím?
    A ještě jeden dotaz, po pročtení komentářů jsem získala dojem, že se LM běžně neskladuje/neudržuje dlouhodobě jako treba žitný kvásek, protože LM je příliš kyselý, ale počítá se s opakovaným zakladáním…Chapu to spravne prosím?
    Ptam se jestli to ma vubec vyznam pro mě, když mi založení dělá potíže :-/ planovala jsem, že ho budu mít dlouhodobě stejně jako žitný. Vždycky si odeberu z rozkvasu (pro jistotu),ale nejlepší chleba je z toho původního „starého“ ž. kvásku, máme rádi kyselejší a z čerstvého je kyselost naprosto minimální. Předpokládala jsem, že s LM to bude stejné, ale po přečtení všecho výše si už nejsem jistá.

    Mnohokrát děkuji

    1. Zdravim! Moc nerozumim Vasemu dotazu… Ale pecu jen z LM. Mam ho uz 2 mesice a jen krmim a funguje skvele. Vubec mi tady podle tydenniho navodu nesel zalozit, nakonec jsem postupovala jinak a zakladal se skoro mesic. Ted si ho denne krmim, nebo jde do lednicky. Pecu ale cca obden, takze nemam delsi skladovani vyzkousene. Krasne pracuje, chlebik je z nej vynikajici (recept tez odjinud, mistni mi tez nesel…). Ale pozor – LM neni kysely vubec, proto se hodi i do sladkeho peciva. S chlebovou moukou ziska malicky nakysly nadech, chleba ma prijemnou chlebovou chut, ale kysely jak zitny neni.

    2. Pokud se vám ho nedaří z nějaké příčiny založit, což se stát může jako u jiného kvasu, můžete převést žitný na LM.
      Jinak naopak kyselé LM není a dá se vést rovněž dlouhodobě. Je to jen o tom, jestli chcete vést kvasy dva.
      Dejte 40 g žitného kvasu, 40 g pšeničné mouky a 10 g vody, na špičku noze medu. Nechte vykvasit. Několikrát zopakujte = odebere ale už z nového LM poměr vždy takto: 40 g LM, 40 g pš. mouky a 20 g vody. Medu stejně.

      1. Takze to zito jakoby vymizi a bude z nej psenicny kvasek LM… a je vysledek opravdu stejny .. nechce se mi verit ze je to tak jednoduche. Urcite tam je nejaky hacek 🙈
        Moc vam dekuji

      2. Dva?:D
        Ja mam v lednici asi 5 sklenic s kvasem🙈 ten uplne puvodni, a pak jeho mladsi pribuzni.
        Jako pro sichr kdyby se s jednim druhym a tretim neco atalo, abych nebyla namydlena 🤭😅

  20. Ahoj, prosím o radu. Kvásek LM se nezvětšuje, bublinky jsou, nějaka lepková struktura také když to rozhrábnu ale nezvětšuje se.
    Dnes bych měla mít 5.práci, týdenní procedura, a jsem pořád na začátku.
    Jediné kdy to fungovalo bylo prvních 48h, jak jsem to začala „ředit“, všechno se pokazilo.
    Prosím, co se s tím dá dělat?
    Děkuji

      1. Moje zkusenost s LM je takova, ze se musi presne dodrzet vlhkost. Jakmile je nakrmena kulicka lepkavejsi, mekci, proste mi ujede trochu vic vody, kvasek neroste. Nema to rad. Koule musi byt husta, jen malilinko lepiva a poradne propracovana v ruce. Pak LM roste vylozene pred ocima. Taky doporucuji dat kvasinkam pred pecenim vic casu,nez tyden… At se dari 😊

        1. Děkuji Dášo, mám spíš opacny problém.kulička je tak tuha ze by se s ni temer dal hrat tenis, nelepi vubec ani trosku. Rikala jsem si jestli to neni tim.
          Lepe si vede kulicka, se kterou jedu podle superkvasaku, kteri v navodu uvadeji stejne mnozstvi starteru jako mouky + polovicni davku vody, oproti stejne mnozstvi starteru jako vody + 2x tolik mouky.
          Kazdopadne tedy prekrmuji zitny kvasek takze i kdyz mi ani jedna z kulicek nevyjde, budu mit tenhle prekrmeny jako pojistku.

          1. Ahaaa. Ja podle vune chleba bohuzel tez nemuzu jet, nefungovalo to. Pracovala jsem od zacatku a pracuji podle klasickeho modelu pro LM, tedy 1-1-1/2 (stejne mnozstvi kvasku a polohrube mouky a pul dilu vody, treba 20g-20g-10g). Do zacatku staci delat male kulicky, krmila jsem 1x denne a trvalo to cca mesic. Ted uz si nakrmim vecer treba 80g kvasku-80g pol.m.-40g vody, pres noc krasne vyjede na 4 nasobek a pres den upecu chlebik. Kdyz nepecu, krmim mene mnozstvi, ale poctive pokazde, kdyz spadne cepice. Nerada davam LM do lednice, chce krmit taky, nevydrzi dlouho a mam vyzkouseno, ze treba po 3 dnech nekrmeni v lednici se daval v teple dlouho do kupy. Ale pecu obden, tak mi to na lince nevadi.

          2. Založení LM jde mnoha způsoby a každému nejde bohužel to stejné. Stejně jako u pečení chleba. 🙂Proč, to bychom mohli rozebírat celé dny. Ale nedá se říci, že je nějaký způsob špatný, když jinak funguje – tedy nejen mně. 🙂 Na blogu mám 3 způsoby, nejjednodušší je ten z fermentované vody.

          3. Urcite 😉. Jen pisu svou zkusenost. Je pak skoda, kdyz se nekdo necha neuspechem odradit, protoze chleba z LM nema konkurenci ❤

      2. No nejak to funguje, ale ne tak jako vam.
        Nezvedne se to proste. Ale drzim a pokracuji v obcerstvovani po 48h.
        Dam tomu jeste 14dni, celkem to bude neco pres 3 tydny, kdyz nic tak na to prdim.
        Dekuji vam kazdopadne !
        Pekny vecer

  21. Paní Lidko, tak už to mám.
    Až po 14ti dnech to začalo z ničeho nic fungovat i v tom smyslu, že se to zvedlo.
    Zkusila jsem zadelat jen s 10ti g startetu a zvetsi se 2 x mozna 2.5x, 3x uz bych rekla ze ne.
    Asi už zkusím něco upect 😉

  22. Krásný den přeji,
    LM kvásek mám již 5 den a hezky se mu daří. Moje otázka zní, zda po tom týdnu z LM mohu zkusit například rohlíky nebo dokonce chléb? Nevím, co se řadí mezi nenáročná těsta na pečení? Děkuji za odpověď, Sylva

Napsat komentář k katka Zrušit odpověď na komentář