Lievito madre (tuhý kvas) z fermentované vody

Tuhý kvásek (chcete-li lievito madre) se dá vyrobit poměrně rychle i z fermentované vody. Nemusíte čekat 14 dnů, pouze cca 5 dnů na vykvašení ovoce. Návod na FV (= fermentovanou vodu) zde. Nebojte se, je to jednoduché.

Lievito madre z fermentované ovocné vody

Suroviny

Na založení lievito madre – LM

  • 50 g fermentované vody
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 20 g medu
  • ½ lžičky oleje do nádoby
  • miska
  • sklenice o obsahu cca 370 ml
  • víčko na sklenici

V misce smíchejte vodu, med a mouku. Spojte v kuličku – chvíli válejte těsto na pomoučeném vále nebo v misce. Nalejte trošičku oleje do sklenice, tu štětcem rovnoměrně vytřete a umístěte do lahve těsto. Nastřihněte nůžkami do kříže vršek kuličky a přikryjte lehce víkem.

Na 2. občerstvení a posílení

Asi za cca 12 hodin bude LM dvakrát zvětšené, krásně probublané.

Připravte si opět misku a nyní postupujte takto:

  • 100 g LM – odvažte ze sklenice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g fermentované vody
  • 20 g medu
  • sklenice o obsahu cca 750 ml
  • víčko na sklenici
  • ½ lžičky oleje
  • miska

Vodu smíchejte s medem, přidejte LM a rozšlehejte. Přisypte mouku a vytvarujte těsto. Uložte opět do vyolejované sklenice a nechte vykvasit. Nemusíte nastřihávat. Do 12 hodin bude LM 2x tak zvětšené.

Krásně probublaný tuhý kvas.

Nyní už ho můžete použít do těsta.

Na další užití a rozmnožení přidejte už jen obyčejnou vodu, a ještě jednou med. Uložte do lednice jako každý jiný kvásek. Vydrží bez nakrmení až 10 dnů, což je velká výhoda tuhých kvasů.

2 odpovědi na “Lievito madre (tuhý kvas) z fermentované vody”

Napsat komentář