Krupicový letní dort s ovocem

Na tento velmi jednoduchý letní moučník s krupicovým krémem mě „navedl“ pekař a kamarád Milan Chlubna. Recepisy prozkoumám a pokud mám pocit, že je potřeba změnit něco, co mi nevyhovuje, udělám to. Nicméně Milanovi za nápad děkuju.

Toto je prosím mnou dosti pozměněná verze moc dobrého letního mlsání. Připomíná cheesecake.

Ubrala jsem cukru, přidala máslo a také upravila poměry krupice a pudinku v krému. Místo lžic jsem navážila suroviny přesně, protože ne každá lžíce je stejná a pak by mohl být krém jako kyt nebo řídký. Takto je to akorát. A přidala jsem rum…

Navíc je mnohem lepší pro stravitelnost i dobu varu předem krupičku namočit.

Ovoce zvolte dle dostupnosti. S jahodami je famózní. Ale takové maliny, ostružiny nebo borůvky budou také naprosto skvělé. Kdo rád kyselejší variantu, rybíz bude pro něho to pravé.

Krupicové letní osvěžení

Suroviny

Na podklad

  • 1 velký balíček tmavých BB sušenek nebo necelý balíček Lotusu
  • 2-3 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce rumu

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo jako já rozdrobte rukama v míse. Trochu větší kousky nevadí. BB jdou velmi dobře, ale tvrdší sušenky jako Lotus je lépe zpracovat v mixéru.

Pokapejte 2 lžícemi rumu a přidejte máslo. Smíchejte v kompaktní hmotu.

Na krém

  • 1 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 55 g dětské krupičky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla z lednice

Do mléka zamíchejte krupičku a nechte ½ hodiny bobtnat. Poté přisypte všechny ostatní ingredience – kromě másla. Pozvolna přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí.  Já vařím v hrnci se dvojitým dnem, tzv. kašovaru.

Ještě do horkého krému vešlehejte máslo z lednice. Jde to velmi dobře a krém se alespoň trochu ochladí. Míchejte do mírného zchladnutí.

Dále si připravte

  • 1 dortová forma průměr cca 22 cm
  • ovoce – asi 300 g
  • želatinu na 500 ml tekutiny

Finální postup

Na dno dortové dobře upěchujte hmotu ze sušenek.

Na ni vlijte nebo velkou lžící naneste krém.

Připravte si ovoce – omyjte pod tekoucí vodou.

Narovnejte ovoce na krém. Můžete navršit větší množství a nechat „trčet“ ze želatiny nebo naopak celé zalít tak, aby bylo ponořené. V tomto případě musíte větší kusy nakrájet.

Teď si uvařte želatinu na kterou jste zvyklí dle návodu – důležité je pouze množství na 500 ml tekutiny. Pokud máte jako já balíček na 250 ml, použijte dva.

Uvařená želatina.

Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc.

Dortovou formu opatrně otevřete. Pokud korpus drží na stěnách, úzkým dlouhým ostrým nožem ho dokola ořízněte jedním tahem; těsně kolem okraje formy.

Bude vás čekat moc dobrý svěží letní moučník.

Možná varianta je se sušenkami Lotus. Jsou kořeněné a moučník se stane hotovou lahůdkou.

4 odpovědi na “Krupicový letní dort s ovocem”

  1. Hezký den,
    moc mě zaujal tento koláč. Ale je ted únor a já mám mrazák plný ovoce ze zahrádky. Tak by mě zajímalo, jak by vypadal koláč s mraženým ovocem. Myslíte, že by ho bylo možné udělat i z mraženého ovoce.
    Děkuju moc za odpověď.
    Marcela

Napsat komentář