Žmolenkový koláč

Obyčejný, jednoduchý, a přitom výtečný koláč!

Jednu dobu jsem ho pekla neustále a vozila synovi Ondrovi na posádku k „paragánům“ do Pardubic. Byl jedním z posledních mladých mužů, kteří měli ještě povinnou základní vojenskou službu.

Se třemi dětmi neustále něco někam přivážíte, odvážíte, hledáte a počítáte…
Naučila jsem ho péct všechny tři svoje syny. Nevím, jestli ho stále pečou všichni, ale nejmladší ano. A slaví úspěchy u přátel.

Rozdrobíte, zalejete, zasypete. A je to.

Pokud si pohlídáte troubu, koláč důkladně pozvolna propečete a nespálíte, nemůžete ho celkem nijak pokazit. Dá se využít skoro každé sezónní ovoce a pokaždé bude mít díky různosti trochu jinou chuť.

Recepis

Suroviny

Na žmolenku

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • špetka soli

V míse promíchejte sypké suroviny – mouku, oba cukry, prášek do pečiva. Rozklepněte do směsi vejce a rukou promněte jako drobenku. Přidejte rozkrájený tuk (rovnou z lednice) a rukama utvořte jemnou žmolenku (drobenku). Suroviny mněte lehce, ať se vám neutvoří jednolitá koule jako na cukroví.

Na I. tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu – ne z vaničky, obsahuje málo pevné složky (bílkovin)
  • 400 ml mléka
  • 150 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • 1 vejce

Do mísy vložte všechny suroviny naráz a ručním šlehačem (nebo v robotu) dobře rozšlehejte. Doporučuji mísu s víkem s otvory pro metly – směs bude poměrně řídká a bude stříkat z mísy ven.

Citronová kůru, už se na ni zapomíná, dodá tvarohu výtečnou chuť.

Na II. náplň

Čerstvé nebo kompotované ovoce (kompot nechte vykapat na cedníku). Pro lepší chuť jsou lepší výraznější druhy – meruňky, rybíz, ostružiny, jahody. Ale vůbec neprohloupíte ani broskvemi nebo švestkami. Nebo namíchat – jako já.

Finální postup

Připravte si velký pekáč s vyššími okraji. Ten vyložte pečícím papírem tak, aby sahal až k jeho okrajům nebo vymažte a vysypte hrubou moukou.

¾ drobenky rovnoměrně rozprostřete na dno celého plechu.

Nyní velkou lžící naneste tvaroh. Nedoporučuji nalévat, protože se vám drobenka bude zvedat a tvaroh proteče až na dno.

Tvarohovou hmotu poklaďte ovocem. Nemusí být nijak extra pěkné – žmolenka to schová.

Upotřebíte i nepovedený měkký  převařený kompot…

A na závěr zasypejte zbytkem drobenky. Můžete si pro chuť (třeba u švestek) vmíchat do zbytku žmolenky skořici.

Pečte pozvolna ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.

Koláč hotov…

Vaše Lida ❤

10 odpovědí na “Žmolenkový koláč”

  1. Jednoduchá, přitom výborná buchta – zvládne úplně každý (když zvládnu já…). V sobotu jsem ji pekl a, myslím, že návštěva byla spokojená. 🙂

Napsat komentář